CNOS_Beo Posted February 5, 2004 Report Share Posted February 5, 2004 Jako ze dostaje mylne informacje, zadam pytanie tutaj... Mam łądowarke A2 Pro model7707 Informacje ktore na niej znalazlem: 7.2V 21Hours INPUT: 230V~50Hz 17W Output: 8.4V - 600mA 5.04VA Mam baterie 8.4 V 600 mAh Jak dlugo powinienem ladowac taka ladowarka ów baterie ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 5, 2004 Report Share Posted February 5, 2004 jesli ladowarka daje tylko 7,2V a ni hu-hu wiecej to nie powinenes jej w ogole ladowac bo nie naladujesz jej do konca Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted February 5, 2004 Report Share Posted February 5, 2004 Hmmm... opis tej ładowarki jest cokolwiek dziwny... Jeżeli faktycznie daje na wyjście 8,4V z natężeniem 600mA, to ładowanie baterii 8,4V 600mAh powinno trwać godzinę. Ale co to znaczy w takim razie "7,2V 21Hours"?? Przy ładowaniu istotny jest prąd. Faktyczne napięcie na wyjściu w większości ładowarek wynosi niewiele mniej niż daje jej zasilacz - czyli najczęściej nieco poniżej 15 albo 12V (zależnie od typu zasilacza zmieniającego gniazdkowe zmienne 220V na prąd stały). - Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted February 5, 2004 Report Share Posted February 5, 2004 Blah :P Obaj jestescie w bledzie :P Foka: przeciez Beo napisal ze Output: 8.4 V czyli napiecie wyjsciowe Ritter: ladowanie powinno trwac nie godzine a 1,4 godziny. Gdzies ktos podawal link do strony, na ktorej byla masa informacji o aku Ni-Cd. Sprawnosc fizyczna tego procesu to zaledwie 60%. Dlatego nalezy pomnozyc ta godzine przez 140%. [(pojemnosc)*140%]/(natezenie pradu)=(czas ladowania) Quote Link to post Share on other sites
CNOS_Beo Posted February 6, 2004 Author Report Share Posted February 6, 2004 Dla pewnosci: Minimal, jestes pewny ze powinienem wiec ladowac ta ladowarka baterie 600-etke 1.4 h. ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 6, 2004 Report Share Posted February 6, 2004 http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?p=55274#55274 Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted February 6, 2004 Report Share Posted February 6, 2004 Dla pewnosci: Minimal, jestes pewny ze powinienem wiec ladowac ta ladowarka baterie 600-etke 1.4 h. ? Hmmm, najpierw zmierz jakie rzeczywiscie jest to napiecie wyjsciowe bo z tego co wiem ogniwa 1,2 V nie laduje sie pradem o tym samym napieciu a o napieciu nieco wyzszym(1,4-1,5 V), czyli tak jak napisal Ritter. Dla bateryjek 8,4 wychodzi wtedy 10,5 V a dla 9,6 wychodzi 12 V. Ja bym nie ryzykowal i bym tym nie ladowal :) Mozliwe ze nie doladuje do konca i po parudziesieciu cyklach znacznie zmniejszy sie pojemnosc baterii. Btw, u nas w B-towie praktykujemy juz od dluzszego czasu ladowanie bateryjek pradem 12 V od 1-6,3 A i nikt jeszcze nie mial problemu z bateria :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts