sgt.Barnes Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 na wielu fotografiach zauważyłem światła chemiczne noszone pomiędzy palsami na kamizelkach lub ładownicach. Są one w różnych kolorach i moje pytanie brzmi czy te kolory maja znaczenie. o ile sie orientuje to czerwone światła ( w czerwonej tubie ) sa to światła IR do użycia w nocy Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 o ile sie orientuje to czerwone światła ( w czerwonej tubie ) sa to światła IR do użycia w nocyNie, to są czerwone światła.Lightstick IR jest przezroczysty z lekkim odcieniem fioletu. Są one w różnych kolorach i moje pytanie brzmi czy te kolory maja znaczenie.Jak kto sobie ustali. Kiedyś używano ich w CQB do oznaczenia miejsc sprawdzonych/niebezpiecznych itp, później zrezygnowano z nich na rzecz farb w sprayu. Quote Link to post Share on other sites
konrad_es Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 (edited) Kiedyś używano ich w CQB do oznaczenia miejsc sprawdzonych/niebezpiecznych itp, później zrezygnowano z nich na rzecz farb w sprayu. Foka, możesz rozwinąć ten temat? Są jakieś ustalone kolory np. w oddziałach AT? Edited August 6, 2008 by konrad_es Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Jak pisałem - jak się ustali. Np.: zielony - pomieszczenie sprawdzone czerwony - pomieszczenie niebezpieczne (do sprawdzenia przez pirotechnika) żółty - ciało/fant do zabrania itd A odeszli od tego bo zbyt łatwo przypadkiem kopnąć czy odepchnąć lighticka i zaczeli stosować spraye w oczojebnych kolorach. Quote Link to post Share on other sites
konrad_es Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Senk ju Mastah ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts