choisen Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 Gdzie żołnierz nosi chustę trójkątną i opatrunki? Jeden w kieszeni na ramieniu, a drugi? Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Na ramieniu to raczej nieśmiertelnik. Opatrunki w lewej udowej. Czasami też w ładownicy na opatrunki na kopplu (właściwie to na barku) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 4, 2008 Author Report Share Posted September 4, 2008 (edited) Przecież na bluzie bojowej i parce są kieszonki na lewym ramieniu. I chyba tam się trzyma jeden z opatrunków. Czy nie? Edited September 4, 2008 by choisen Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Nie. W kieszeni parki lub koszuli polowej na przedramieniu ( występuje wersja z kieszonką na lewym lub prawym przedramieniu, dlaczego - NIE WIEM) nosi się notes, ołówek i gumkę. To dosłowne brzmienie regulaminu. Noszenie niesmiertelnika na ramieniu jest niezgodne z regulaminem, jednak dość często spotykane z uwagi na wygodę. Opatrunki osobiste nosi się, jak napisał Kantek, w kieszeni udowej, dwa razem zawinięte w chustę trójkątną. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Opierałem się na opisie Dingo. Napisał, że papiery nosi się w przednich kieszeniach munduru. Czyli podejrzewam, ze jest to zależne od dowódcy kompanii lub zmieniło się po rozpowszechnieniu osłon balistycznych. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Przecież na bluzie bojowej i parce są kieszonki na lewym ramieniu. I chyba tam się trzyma jeden z opatrunków. Czy nie? Widać, że nie miałeś opatrunku BW w ręku ;). On by się do kieszeni na ramieniu w bluzie czy parce zwyczajnie nie zmieścił. Wyjątek stanowią kurtki dla sił specjalnych, gdzie kieszeń jest specjalnie na opatrunki przeznaczona (ma odpowiednie wymiary). Ronin Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Jeśli chodzi o kieszonkę na ramieniu - rozmawiałem kiedyś z chłopakiem, który odbył swoją służbę w BW. Twierdził on, że na ramieniu nosił przybory do szycia. Na ile to było prawdziwe - nie wiem. Jak to się ma do rzeczywistości? Przepraszam za odejście od tematu, ale w końcu ktoś to poruszył. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 5, 2008 Report Share Posted September 5, 2008 Opierałem się na opisie Dinga. Napisał, że papiery nosi się w przednich kieszeniach munduru. Chwileczkę, czy ja poruszałem temat dokumentów ? Pisałem o notesie, ołówku i gumce. Dokumenty osobiste, takie jak: książeczka wojskowa, zeszyt strzelań, książeczkę szczepień, nosi się w lewej kieszeni na piersi. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 5, 2008 Report Share Posted September 5, 2008 Feldbluse Tarndruck -Brusttasche links, Truppenausweis, Impfbuch, Schießbuch, Kleiner Bleistift, Radiergummi, Spitzer. koszula polowa Flecktarn – lewa kieszeń, książeczka wojskowa, książeczka szczepień, książeczka strzelca, mały ołówek, gumka do mazania, ostrzyłka. Feldbluse Tarndruck -Brusttasche rechts, Gehörschutz, Tarnschmnike, Kleiner Notizblock. koszula polowa Flecktarn – prawa kieszeń, korki do uszu, pojemnik ze szminką do twarzy, mały notes. Z postu Dingo, chyba z forum Team Delta. Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 5, 2008 Report Share Posted September 5, 2008 Gdzie można dostać oryginalne opatrunki osoboste BW? :D I chuste też przy okazji. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 5, 2008 Report Share Posted September 5, 2008 Opatrunki się trafiają od czasu do czasu na allegro, można na nie trafić w militarnych. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted September 10, 2008 Report Share Posted September 10, 2008 Ok. przyznaje...popier... mi się troszeczkę. Notes, gumka i ołówek -kieszonka na ramieniu. Ale zgodnie z regulaminem "wszystko zależy od szefa kp." :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts