choisen Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Tutaj chciałbym na wstępie zapytać, co nosi pod maskałatem żołnierz? Parkę z podpinką i bluzę wełnianą? I czy to prawda, że ORYGINALNE maskałaty mają plamy w kolorze ciemnie zieleni, tylko podróbki czarne? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Z kolorem plam to nieprawda - oba wzory były w użyciu i oba są oryginalne (jak poprosisz Tuziola to wyśle Ci zdjęcia swojego oryginalnego maskałatu z czarnymi plamami i zdjęcia jego metek). Kolor plam zmienił się od momentu wprowadzenia nowej TL-ki. Nie pamiętam dokładnie dat ale było to w okolicach 99/00 roku. To chyba starsze wzory miały zielone plamy, a nowsze maja czarne, lub odwrotnie. Druga połowa prawdy jest taka, że podróbki produkowane są wyłącznie z czarnymi plamami. Na pewno było tak, że ktoś miał oryginał z zielonymi i porównał z podróbką z czarnymi i doszedł do wniosku, że podróbki mają czarne plamy i jest to sposób na odróżnienie. Ronin p.s. A co do tego co nosi się pod spodem to często zamiast bawełnianej kurtki nosi się gore-tex. Pod maskałatem membrana się tak nie niszczy i można szaleć do woli. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 7, 2008 Author Report Share Posted September 7, 2008 A pod Gore? Sweterek? I czy BW ma jakieś inne rękawice zimowe, niż te z jednym palcem? Kupiłem te (CHYBA) goretexowe i przeczytałem, ze są na quady :P Czy to prawda? Quote Link to post Share on other sites
frankness Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 LINK Czy to coś ma wspólnego z Bundeswehr'ą ? Czy najprościej to wynalazek TacGear ? Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Chyba to drugie. Poza tym to jest dużo bliższe duńskiemu M84 niż niemieckim pomysłom. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 7, 2008 Author Report Share Posted September 7, 2008 Kiedyś chyba coś o tym było. I to jest projekt, jaki MOŻE być na wyposażeniu BW, ale głowy nie dam ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 7, 2008 Report Share Posted September 7, 2008 Niestety, to kolejny wanalazek, który nie ma nic wspólnego z regulaminowymi mundurami BW. Nieliczne istniejące elementy zimowego umundurowania BW już opisał kolega Ronin, można jedynie dodać czapkę zimową i podpinki, o których częściowo pisałem w swoim artykule. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 8, 2008 Author Report Share Posted September 8, 2008 Jak zakładać oporządzenie wespół z maskałatem? Widziałem zdjęcia piechoty górskiej i oni mają je chyba pochowane do plecaków, czy coś... A może są tajemne zdjęcia szelek S95 w maskowaniu zimowym ;) Quote Link to post Share on other sites
gryzly Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Jak zakładać oporządzenie wespół z maskałatem? Widziałem zdjęcia piechoty górskiej i oni mają je chyba pochowane do plecaków, czy coś...A może są tajemne zdjęcia szelek S95 w maskowaniu zimowym icon_wink.gif Oporządzenie zakładamy na maskołat, w miarę dobrze widać to na tym filmie - link. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 Hmmm chyba się z lekka zakręciłem Na alledrogo widywałem 2 typy zimowych białych "opakowań" BW Jedno to peleryna z kapturem (do kupienia w b rozsądnych cenach ) drugie to zestaw kurtka/spodnie.. Czy obydwa maskałaty są stosowane w rzeczywistości ?? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 Tak, oba są jeszcze stosowane. Peleryny wychodzą powoli z użycia, dlatego są w dużych ilościach i po bardzo przystępnych cenach dostępne. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 12, 2008 Author Report Share Posted September 12, 2008 Pelerynka jest dobra, jak z zimę masz za zadanie się bronić, to możesz sobie z niej zrobić stanowisko. Albo owinąć nią broń, bo zielona Gieta niezbyt się maskuje na śniegu ;) Hmm... Jakoś dziwne z tymi ładownicami na maskałacie. Przecież strasznie się odcinają. I zdawało mi się, że są w olivie, że to te starsze modele... Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 Wielu żołnierzy maluje oporządzenie farbą lub zakłada na nie tzw. "tarngirlanden" - paski białego materiału dowiązywanego to tu to tam na sprzęcie. Temat był już poruszany gdzieś w starych wątkach przyklejonych - dałem tam kilka zdjęć. Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 12, 2008 Report Share Posted September 12, 2008 Wintertarn? Co to znowu za wynalazek? ;) Co do maskałatu to istnieje peleryna oraz a`la bluza i a`la spodnie(nie jest to zadna kurtka. po prostu narzuta na to co masz pod spodem czyli goretex). Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Jest również pokrowiec na a'la plecak :P "tarngirlanden"<-- to są jakieś specjalne paski? Czy po prostu podarte prześcieradło "renomowanej firmy" Mil-tec? :D Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Tarngirlanden to taki podręcznikowy sposób - nie są to jakieś specjalne paski i każda biała tkanina jest dobra. Paski można wiązać też do hełmu pod siatkę czy do białego pokrowca żeby rozbić kształt, można je dowiązać do oporządzenia a po dowiązaniu do kawałka linki można taką linką owinąć karabin i mamy maskowanie broni. To tylko przykłady ale sposób jest bardzo stary. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Upraszczając sprawę, do maskowanie broni i oporządzenia, używa się w praktyce bandarzy opatrunkowych, owijając nimi w/w sprzęt w nieregularny sposób, lub stosując w taki sposób, o jakim pisze kolega Ronin. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted September 15, 2008 Author Report Share Posted September 15, 2008 Czy BW ma jakieś kominiarki na zimę, czy tylko te nieszczęsne "namordzielniki"? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Zimą używa się zazwyczaj standardowych bawełniaków wywróconych na białą stronę. Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Spotkałem się z nazwą "Shneetarn". Czy jest ona poprawna? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Raczej Schneetarn. Też się kilka razy spotkałem. Ronin Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Eeee tak, zgadza sie. :) Literówka. Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Przeglądałem maskałaty BW i natknąłem się na dwa różne. Już pomijając kwestię koloru plam, różnią się całkiem poważnie krojem. Jeden zestaw od xmagnusa na allegro: http://www.allegro.pl/item442386022_kamufl...nie_rozm_v.html Oraz drugi z ranger-shopu: http://rangershop.pl/product-pol-4130-Komp...iezne-kamo.html Czy któryś z tych dwóch jest kontraktem? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 O ile drugi maskałat to kontrakt (po zdjęciach nie da się poznać czy aby nie MilTec) to jest to model minimalnie starszy od pierwszego, ale taki który najdłużej pozostał np. w piechocie górskiej. Powód jest prosty - w drugim modelu praktycznie wszystko jest na plastykowe guziki a nie na zamki i napy, które gorzej znoszą niskie temperatury. Teraz jednak praktycznie wszyscy używają modelu pierwszego. Ronin Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Ostatnio obiło mi się o uszy iż nie wolno nosić maskałatu zimowego na kamizelce (konkretnie chodzi mi o Splitza, który nie ma żadnych ładownic). Mogę prosić o potwierdzenie/uzasadnienie tego zakazu? Kamizelka na maskałacie powoduje iż ponad połowę ciała mamy jednak niezamaskowaną... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts