wiedzmin85 Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Czy szelki od kamizelki nie przeszkadzaja czasem przy noszeniu plecaka? @WeRT czy pod chinczykiem mozesz nosic pas np PT-3? Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Szelki nie powinny przeszkadzać. W TAJu na pewno nie przeszkadzają bo są płaskie. Można nosić pas ale stanowczo lepszy był by PT-2 - po prostu jak jest cieńszy pas to się wygodniej nosi pod kamizelką :) Pozdrawiam! P.S. Sprzedam TAJ'a! ;) Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 szelki nie przeszkadzają, nawet w przypadku tych grubych od Chesta (sam tak używam). Płaskie są np. w Taju. Ja mam trochę inne spostrzeżenia niż Hajdi. Chesta noszę nie za wysoko żeby wygodniej było wyciągać magazynki z ładownic. Przy wzroście 174 szczerze powiem że nie widzę możliwości wpakowania niżej nawet PT-2. Sprawa 2 - rozumiem że chcesz PT-2 bez szelek. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Mam pas szerszy niż pt2, za to profilowany, na płaskich szelkach, nad tym R.A.C.K. na miękkich szelkach i nie przeszkadza to w noszeniu plecaka w żaden sposób. Co więcej, przy moim wzroście (180 cm) pas nie koliduje z chestem - powiem nawet że nosi się to razem całkiem wygodnie, gdyż małe ładownice z przodu pasa (lornetka kompaktowa i gps) uniemożliwiają podjeżdżanie przodu pasa do góry. Jednocześnie nie ma problemu z dostępem do nich. Ładowność takiego kompletu jest bardzo duża a zaletą jest też to, że po zdjęciu chest rigga mamy cały czas na sobie pierwszą linię - pistolet, apteczkę itp. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 No tak dochodzą preferencje :mrgreen: umknęło ;) Ja nosiłem TAJ'a wysoko bez tego górnego panelu i było to dość wygodne :) Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze tutaj mam zamiar zakupić dla całego oddziału takie kamizelki: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...roducts_id=3218 czy możecie mi powiedzieć coś na ten temat? z góry dziękuje Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 (edited) Ja za to mam dylemat: ALICE -pas -szelki -4ladownice na M16 -buttpack -2manierki -medical or FLC kontrakt -2x http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3508 -jakaś kieszeń na pierdoły. Musze nosić: 8magów do emki jakieś pierdoły śrubokręty, kulki, wodę, jakieś petardy czasem może jakaś racja itp. Co lepsze? Jak w innej konfiguracji to w jakiej. Edited October 16, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Ja osobiscie polecam FLC. Myślę że jest wygodniejszy. Więcej w miarę potrzeby możesz na niego założyć. I bez problemowy z plecakiem. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Jeśli do lasu to raczej ALICE - wygoda,przewiewność,cena :) same zalety :lol: Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 FLC tez je posiada według mnie. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 (edited) Hmmm w sumie w takim składzie alice dużo pomieszczę... Mam dużo wody do buttpack wszystko co na szybko nie potrzebuje, medical wiadomo opatrunek, 2/3 ładownic wykorzystam na magi 4 na kulki albo jeszcze co innego. No i mogę się czołgać w sumie szelki są cholernie przewiewne i wygodne. Za to FLC jest zwarte ale ma puste plecy dzięki czemu jest przewiewniejsze. No i mogę zamontować tam co się da. Czołganie będę miał utrudnione. Hmmm sam nie wiem jeszcze jakieś porady/wymiana doświadczeń? Edited October 16, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Airking Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 A ja bym polecił LBV. miałem ALICE i uważam że LBV jest o wiele wygodniejsze. Duża przewiewność, możliwość przeniesienia większej ilości magazynków, szersze i wygodniejsze szelki, a reszta tak jak w ALICE. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Polecam szelki z lbv + pas z alice + comfortpad do tego i jest naprawdę fajny zestaw. I na dłuższe wycieczki, i na czołganie się - wygoda pierwsza klasa. Panele przednie w lbv to generalnie pomyłka. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 Dzięki. Chętnie bym jeszcze usłyszał jakieś opinie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 LBV + pas to możliwość rozbudowy ograniczona najwyżej wagomiarem użytkownika. Poza tym, szelki w kamizelce LBV są szerokie i miękkie - nawet przy dużym obciążeniu nic nie będzie Cię uwierać, plecak też nie będzie przeszkadzać. FLC jest rozwiązaniem praktycznie tylko do współpracy z kamizelką balistyczną bo części naramienne z taśmy nie pomagają w dobrym rozkładzie masy - wrzuć 10 kg sprzętu w kamizelkę to zobaczysz sam. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 To teraz mam dylemat między ALICE a LBV: ALICE -pas -szelki -4ladownice na M16 -buttpack -2manierki -Kompasówka Albo ELBV: -pas LC2 -2 manierki -buttpack. Z tym że do alicji w przyszłości myślałem nad kamizelką PASGT. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 Pod LBV, PASGT też zmieścisz. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 LBV będzie lepszą opcją. Mam w domu taką w wersji IT i czasami nawet jej używam. Do airsoftu dobra, ergonomiczna opcja dla minimalisty.;] Dodając do tego pas z całym tym stuffem w postaci ładownic, manierek i buttpackow otrzymujemy naprawdę konkretne oporządzenie. A ALICE niewygodna taka. Wżyna się w barki i bez comfort pada pas zaczyna obcierać. No i szelki w stylu Y są jakieś takie mnie stabilne niż kamizelka. Albo przynajmniej układ H. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Można też wyciąć panele przednie z LBV, które są dosyć niewygodne - ewentualnie na ich miejsce wszyć palsy. Na pasgt będzie jak znalazł. Quote Link to post Share on other sites
Katana Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Wert a mam pytanie do Ciebie. Konkretnie chodzi mi o Twoja kamizelkę chińczyk. Czy dało by radę wcisnąć pod to szelki i pas taktyczny PT-2? czy to by przeszkadzało w jakikolwiek sposób i łądownice nie zawadzały by o siebie? Quote Link to post Share on other sites
mag Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 A przeczytaj łaskawie poprzednią stronę tego wątku... Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 Dzieki za odpowiedzi w sprawie ALICE i LBV. Jeszczę się zastanowie. ;) Katana... Czytaj od tego posta http://wmasg.pl/forum/index.php?s=&sho...st&p=871824 Quote Link to post Share on other sites
oriasz Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 Podczepię się do wątku, bo nie chce zakładać kolejnego. Czy s95 w oliwce będzie pasował do DPM brytyjskiego? Chodzi mi oczywiście o efekt wizualny. Czy popularny jest mix oporządzeń i munduru różnych krajów czy raczej lepiej inwestować od początku do końca w jednolite oporządzenie jednego kraju? Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 Wszystko zależy głównie od Ciebie. U początkujących ludzki w asg, którzy chcą sobie posiać plastik, mix oporządzeń i mundurów różnych krajów jest popularny, bo ma być tanio, niekoniecznie ma to wyglądać i często nie wygląda. Co do olivki, moim zdaniem pasuje do wielu(wszystkich?) kamuflaży leśnych. Tak dodam, że jedyny słuszny kolor to OD :P Moim zdaniem lepiej robić opo jednego kraju. Dodatkowo starać się ujednolicić oporządzenie członków w grupie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 Podczepię się do wątku, bo nie chce zakładać kolejnego. Czy s95 w oliwce będzie pasował do DPM brytyjskiego? Chodzi mi oczywiście o efekt wizualny. Czy popularny jest mix oporządzeń i munduru różnych krajów czy raczej lepiej inwestować od początku do końca w jednolite oporządzenie jednego kraju? A czy karmazynowa koszula pasuje do krawata w kolorze śliwki węgierki? Daj spokój z takimi pytaniami, już wiele takich, bezsensownych zresztą, tematów było Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts