GrOm91 Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-P . Pokrowiec ze sznurkami udało mi się kupić całkiem przypadkowo w jednym z poznańskich sklepów :wink: i do tej pory udało mi się spotkać tylko 1 osobę posiadającą ów sprzęt ;-) Quote Link to post Share on other sites
Piotru26 Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Witam, Mam pytanie dotyczące noszenia hełmu kewlarowego BW wraz z goglami które trzeba by nazwać wysokoprofilowymi np. Bolle X500. Czy da się założyć je wygodnie? Pytam bo powoli zaczynam zaopatrywać się w sprzęt do bardziej konkretnej rekonstrukcji a z moimi goglami nie chciałbym się od razu rozstawać ponieważ są bardzo wygodne i wchodzą mi pod nie okulary. Wątek o goglach BW przeczytałem i myślę że akurat tę część oporządzenia będę kupował na końcu Będzie mi mniej bolał brak Bolli :-) ) Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 (edited) Każdy sobie mniej więcej powinien sam dopasować gogle w końcu nikt inny oprócz ciebie nie będzie w nich biegał,do rekonstrukcji nie koniecznie są na zawał wymagane gogle zależy też jaką jednostkę będziesz odtwarzał,ale dla bezpieczeństwa podczas gry jakaś ochrona musi być wiadomo. Odsyłam do tematu który już był poruszany : http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=47505 Pozdrawiam Wawix Edited January 19, 2009 by Wawix Quote Link to post Share on other sites
Piotru26 Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Tak jak napisałem w swoim poście wątek o goglach już przeczytałem. Gogle już mam a hełmu dopiero szukam. Zadałem konkretne pytanie o kompatybilność kevlaru BW i X500. Niestety nie mam możliwości u siebie założenia kompletu na głowę i sprawdzeniu tego samemu. Wiem tylko że w tanich podróbkach amerykańskiego Fritza hełm mi się podsuwał do góry ale to były repliki z syfiastym fasunkiem (lub brakiem jakiegokolwiek). Niemniej jednak dzięki za chęci i czekam może ktoś inny ma możliwość założenia na siebie takiej kombinacji. Być może zawitam na najbliższą BZ i wtedy poszukam tam AWR-u lub Delty i grzecznie poproszę o wyjaśnienie kilku kwestii ale do tego czasu może mi się trafi jakaś aukcja hełmu i dobrze by było to wiedzieć zawczasu. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Nikt w AWR nie nosi hełmu ;) Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba po prostu znalezienie kogoś kto posiada taki hełm(Wolf pewnie będzie z nim biegać na BZ ;) ) i przymiarka :) Swoją drogą może w Rangershopie w Szczecinie mają hełmy i pozwolą przymierzyć? ;) Quote Link to post Share on other sites
Piotru26 Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Z tym Szczecinem to nie tak łatwo będzie :-) W sumie już tylko emocjonalnie jestem z nim związany. Ale może inaczej - czy hełm tzw. galowy to jest dokładna pod względem wymiarów i kształtu kopia kevlaru? Wiem że środek jest inny i zapięcie ale mam chyba znajomego z takim cudem pod ręką. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Ludzie... porównajcie sobie zdjęcia. Hełm "Galowy" to zwykły Fritz, ze swoimi "nausznikami" po bokach. Shubbert tego nie ma... przynajmniej tak wyraźnie zarysowanego Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Galowy jest całkowicie inny niż Kevlar. Pogadaj z Dannym , Rogger ma w większości kevlary więc powinien co nieco wiedzieć. ;-) Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted January 20, 2009 Author Report Share Posted January 20, 2009 Galowy jest dużo mniejszy niż Schubert. Wydaje mi się że rozmiar M galowego można porównać z rozmiarem S Schuberta. Galowy ma również zupełnie inny fasunek i ma tylko jeden wredny, skórzany pasek do zapięcia pod brodą. Poza tym, mimo iż go miałem to bezpośrednio nie porównywałem z nowym Schubertem ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Szuberty mają inną rozmiarówkę panowie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Typowo dla Niemców- w centymetrach. Mierzy się głowę i tyle. Rozmiarówka zmienia się co trzy cm- 52-54, 55-57, 58-60 Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 Typowo dla Niemców- w centymetrach. Mierzy się głowę i tyle. Rozmiarówka zmienia się co trzy cm- 52-54, 55-57, 58-60 Czy aby na pewno jest to rozmiarówka Schuberta? Chodzi mi o to, że raz miałem Schuberty o rozmiarówce S,M,L a raz Gr.2, Gr.3 ... I były to oryginalne Schuberty. Żeby było śmieszniej jak zamówiłem w RangerShopie rozmiarówkę 58-60 (wg sklepu) to przysłali mi Schuberta Gr.3 który był gigantyczny i pewnie miał rozmiar 65 ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Z największym rozmiarem już tak niestety jest, że prezentuje się jak kocioł do zagotowywania słoików. Ja mam głowę 58 ale jak jeszcze używałem hełmu to nosiłem rozmiar mniejszy. Wbrew pozorom ciasno nie było, a wyglądało się normalnie ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 U mnie jest Große 55-57. Z tego co widzę na ukcjach, to jest tak samo... Na pokrowcu od hełmu też mam taką rozmiarówkę.. Zmieniali może z begiem czasu/inny model/producent? PS- tak jak Ronin, mam rozmiar głowy 58 i noszę rozmiar mniejszy :). Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 A tak btw. jakiej szerokości są paski w schubertach 20mm? 25mm? Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Nowszy Helm BW :Sprung-Gefechtshelm MARK II. (2005-2007) Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Fidell- według mojej arcydokładnej linijki :), szerokość pasków to 1,8 cm... Ale ten przyrząd pomiarowy jest mało dokładny, więc poczekaj na inne źródła. Ramol- straszne dziwactwo. Pierwszy raz to widzę. Rozumiem, że jest hełm spadochrnoniarzy? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Ramol- straszne dziwactwo. Pierwszy raz to widzę. Rozumiem, że jest hełm spadochrnoniarzy? Wg wyglądu pasuje na wersje dla jednostek powietrzno-desantowych. To zdjęcie znalazłem zamieszczone na forum Sierra 313, pokazujące customa, domowej roboty, jednego z użytkowników forum. Wg opisu powstał na bazie zwykłego hełmu jednostek powietrzno-desantowych. Modyfikacje miały na celu swobodne noszenie zestawu słuchawkowego Peltor Soundtrap. :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 (edited) Z tego co sie dowiedziałem ten model hełmu trafia do spadochroniarzy i KSK. Edited January 25, 2009 by ramol Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Przedrostek "Sprung" w nazwie, kojarzy mi się dosć jednoznacznie :). Wolf- może Ty napiszesz, co z tą romiarówką stanardowych hełmów? Jedni mają literkami, inni cyferkami. Do Niemców takie zamieszanie, jakoś mi nie pasuje :). Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Wolf- może Ty napiszesz, co z tą romiarówką stanardowych hełmów? Jedni mają literkami, inni cyferkami. Do Niemców takie zamieszanie, jakoś mi nie pasuje :). Ja słyszałem ze w BW rozmiarówka jest cyfrowa (wraz z kontraktem) czyli 55-57, oraz 58-60 a w krajach innych gdzie również używaja szubertów jest literowa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Niemiecka rozmiarówka jest jednoznaczna i tylko numeryczna. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Ununoctium na chwilę obecną margines błędu wynosi dla mnie 2mm, tak więc dziękuję za odpowiedź 8) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Hełm pod linkiem to modyfikacja forumowicza ze sierry ;). Poza tym wg. mnie ta modyfikacja została podyktowana modą na MICH-e z tego rodzaju wycięciem, bo ten model Peltorów (Soundtrap) który wspomniany forumowicz nosi, panowie z niemieckich jednostek specjalnych swobodnie noszą z hełmem powietrznodesantowym i żadnych wycięć nie potrzebują: A wycięcia w MICH-ach są dlatego, że amerykanie używają innego modelu słuchawek. Tak, że żadna nowość tylko dość dziwna inwencja własna ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Simon Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Ronin, a mogłbyś mi podać informację odnośnie tego jakie konkretnie modele peltorów używa BW ? Napewno one wchodzą swobodnie pod hełm Schuberth ?? Ostatnio jak mierzyłem swój hełm z bowmanem nie było tak wesoło.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts