kozłov Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Witam. A to news z Warszawy... http://www.tvn24.pl/-1,1568644,0,1,mierzyl...,wiadomosc.html Link to post Share on other sites
marcin1988 Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Ehh... coraz gorzej się robi :/ I jak tu mieć później pretensje jeżeli ktoś będzie chciał wprowadzić obostrzenia co do używania i posiadania replik ASG. Niestety na debili nie ma rady :/ Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Kolejny który szarych komórek używa tylko do dociążenia stojaka na czapkę.... Link to post Share on other sites
Cien Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Na szczęście był pijany... Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Na szczęście, albo i nie do końca niestety, na nasze nieszczęście był z repliką. Ciekawostką jest drugi przypadek, co też świadczy o rodzicach... 12 latek, tak, tak... Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Ciekawe ile 12 latek miał promili ;) Link to post Share on other sites
Switek69 Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Wszystko, jak na razie, rozchodzi się po kościach. Do czasu pierwszej ofiary śmiertelnej na skutek "zabawy" repliką. Obawiam się, że to tylko kwestia czasu. Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Ofiarą śmierterna ? Zaksztuszenie się kulką ? Link to post Share on other sites
Switek69 Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Próbujesz być dowcipny, czy jesteś zwyczajnym głupkiem(*) pozbawionym wyobraźni? Wystarczy jak jakiś koleś postrzela sobie z repliki do samochodów na autostradzie, lub trafi na zestresowanego policjanta, który nie rozróżni wycelowanej w niego (wyciągniętej) repliki od oryginału broni ostrej? _________________________________________________________ * zamierzenie celowe, za które gotów jestem ponieść przewidziane w regulaminie konsekwencje. Link to post Share on other sites
Komen Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Pierwszy post, witam;) No ok, to niech celuje do policjanta, który go zastrzeli... Jestem jak najbardziej za, bo równie dobrze by mógł celować do niego pistoletem zabawką, niekoniecznie ASG... A tak to przynajmniej oczyści chociaż trochę degenerujące geny ludzkości... Idiotów powinno się tępić^^ Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Komen, mogłeś odpuścić. Prześledź historię airsoftu chociażby w stanie Nowy Jork. I zobacz co tam się stało i jak jest teraz. Link to post Share on other sites
AnR Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Jak trzeba napisać o Nas coś pozytywnego to pismaki "broń na kulki" piszą, a jak negatywnie to "replika broni". :S Link to post Share on other sites
kozłov Posted October 16, 2008 Author Report Share Posted October 16, 2008 Pierwszy post, witam;) No ok, to niech celuje do policjanta, który go zastrzeli... Jestem jak najbardziej za, bo równie dobrze by mógł celować do niego pistoletem zabawką, niekoniecznie ASG... A tak to przynajmniej oczyści chociaż trochę degenerujące geny ludzkości... Idiotów powinno się tępić^^ Zapomniałeś że ASG to zabawki. Nawet te pistoleciki za 12 złoty i żóltymi kulkami to też ASG;( A jak sobie wyobrażasz wieści na TVn typu "funkcjonariusz zastrzelił uzbrojonego mężczyznę. Broń okazała się repliką-zabawką" Myślisz że to było by lepsze? Problem tkwi w tym szajsie który można kupić masowo w kiosku,bazarku lub na odpuście. Link to post Share on other sites
Carlos_73 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Panowie, Tak się w życiu złożyło że miałem przez bardzo długi okres kontakt z bronią... (jak pewnie wielu miłośników ASG) i proszę mi wierzyć ale nie zawahałbym się jej użyć gdyby jakiś "nierozsądny" człowiek wyciągnął ją przeciwko mnie. Nie chodzi mi o tanie zabawki z bazaru po których od razu widać że są nie groźne... mówię o np. wszelkich CO2piach pistoletów typu GLOCK czy Walter. Proszę nie zapominać że to ułamki sekund decydują często o życiu lub śmierci człowieka... Prawo użycia broni ściśle określa przypadki ale to życie kreśli własne scenariusze i niestety bardzo odbiega od suchych zasad. Zawsze to funkcjonariusz ponosi odpowiedzialność za podjęcie decyzji o jej użyciu, zawsze potem są bardzo długie godziny... Nie wiem wprawdzie co na to by powiedział Prokurator ale wolałbym się długo tłumaczyć niż narażać życie i "wierzyć" że to co taki bandyta wyciąga to zabawka... W Polsce na szczęście nie było jeszcze takich przypadków ale jak któryś z kolegów napisał to kwestia czasu i proszę mi wierzyć nie będzie to czyn dokonany przez "zdenerwowanego czy znerwicowanego" policjanta... Wiem co czasem obserwuję na strzelankach, co widzę w sklepach... dlatego uważam że bardzo ważnym jest organizowanie klubów miłośników ASG. Nie wiem czy takowe istnieją bo dosyć krótko uprawiam ten "sport?" ale ta zabawa nie jest dla gówniarzy typu ci z tvn... mam nadzieję że ten człowiek poniesie konsekwencje swojego czynu... z poważaniem, Carlos Link to post Share on other sites
Michal_g Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Carlos_73 - dzięki za głos rozsądku. "Wolę żeby mnie 3 sądziło niż 4 niosło" - czyli funkcjonariusz widząc coś co przypomina broń (a nasze repliki z odległości powyżej 2 m są nie do odróżnienia od broni, zwłaszcza kiedy na decyzję są ułamki sekund) wycelowane w niego z dużym prawdopodobieństwem sięgnie po swoją broń i użyje jej. Dobrze jeżeli tylko zrani a nie zabije "mądrego inaczej". Link to post Share on other sites
relevant Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Jasne, oczywiście się zgadzam, w szczególności jeśli chodzi o broń krótką, czyli coś, co ma pewne prawdopodobieństwo znaleźć się w rękach cywila. Ale czy taka "odruchowa" reakcja funkcjonariusza będzie na pewno uprawniona, gdy na przykład jakąś długą emkę trzyma w rękach jakiś młody człowiek? Jaka jest szansa, że w Polsce jest to prawdziwa broń? Link to post Share on other sites
Michal_g Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 relevant - uprawniona czy nie, najmniej ważne dla potencjalnego nieboszczyka. A trochę strzelanin z użyciem broni długiej (porachunki grup przestępczych) już mieliśmy. Do tego policjant będzie podejmował decyzję w sytuacji stresowej i w ułamkach sekund. Wygodnie się ocenia prawdopodobieństwo z wygodnego fotela, prawda? Link to post Share on other sites
Carlos_73 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 reakcja policjanta czy innego funkcjonariusza będzie wyglądała następująco: - JEDNO ostrzeżenie - nakaz porzucenia broni - strzał w przypadku gdy obywatel w tych sekundach zacznie mierzyć lub uniesie broń w kierunku funkcjonariusza ten odda strzał bez ostrzeżenia... to są naprawdę wielkie emocje i decyzje podejmowane w ułamku sekundy... a prawdopodobieństwo??? cóż w dzisiejszych czasach emka, mp5 czy inne paskudztwa bardzo łatwo zdobyć i uzasadnianie że TO MUSIAŁA BYĆ REPLIKA BO EMEK W POLSCE NIE MA... jest bardzo ryzykowne... Link to post Share on other sites
Mark99 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Malo przyjemny incydent.Ale nie sądze żeby od takiego czegoś zakazano/ograniczono airsoft.Oczywiście potępiam takie zachowanie i mam nadzieję że nigdy nie będe uczestikiem czy choćby widzem takiej sytuacji.Ale w Polsce o airsofcie nadal mało kto wie i nadal jest mało osób posiadających te repliki, a wśród tych osób tępych dekli celujących w ludzi.Z tego artykułu Schmeiser to prawdopodobnie MP40 za 22 zł z bazarku i tych osób nie ma co od razu utożsamiać z polskim airsoftem. Po za tym znając prędkośc podejmowania ustaw w naszym kraju raczej nic z tego nie wyjdzie w ciągu najbliższych lat. Zresztą ludzie mają gorsze hobby - setki wypadków motocyklowych w których giną/zostają ranii ludzie jest wielokrotnie większa niż osób przestraszonych replikami. I jakoś w całej Polsce nie zakazano sprzedaży motocykli. Nie ma co od razu panikować panowie ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts