Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem granatnika do AK. Chciałbym, aby użytkownicy tego sprzętu podzielili się swymi uwagami. Nie hcodzi mi o osiągi czy działanie, bo te są podobne we wszystkich granatnikach.

Mnie zastanawia wygoda użytkowania-czy po podwieszeniu granatnika karabin nie ciąży za bardzo na przód, czy wygodnie z tym biegać i strzelać z karabinka-zakładając, że normalnie składam się do strzału i używam przyrządów celowniczych, a nie strzelam z biodra czy po lufie.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

• 4 weeks later...
Posted (edited)

A więc dzisiaj otrzymałem granatnik GP-30 ACM, czyli jak wiadomo chińska kopia granatnika GP-30 firm STAR oraz CA...

Wykonanie:

Granatnik przychodzi do nas w kartonowym pudełku bez jakichkolwiek instrukcji pierdół itp. Granatnik jest cały w smarze (co jest bardzo klimatyczne) i szczelnie zamknięty w plastikowej torbie.

Dostajemy montaż do instalacji granatnika na lufie są to 2 obejmy z wypustkami dopasowanymi do wcięć w granatniku.

Granatnik wykonany jest w całości ze stali, jedyną częścią plastikową jest chwyt identycznie jak w oryginale.

Faktura stali użytej w granatniku jest chropowata i matowa, różni się od tej zastosowanej w oryginale oraz granatnikach STAR czy CA, gdzie jest gładka i błyszcząca.

Celownik ma podziałkę na jakie odległości strzelamy :D 1,2,3,4- możemy przyjąć, że nie będzie to oznaczało 100, 200, 300, 400, a odpowiednio 10, 20, 30 oraz 40 jak masz dobry granat...

Montaż:

Pierwszą rzecz jaką radzę zrobić po kupnie granatnika, jest zmiana śrubek od montażu które po prostu nie trzymają wymiaru tzn. imbusy są niewymiarowe i szybko się wyrabiają... Ja u siebie naciąłem łby śrubek tak aby można jest było przykręćać śrubokrętem płaskim jest to 5min roboty.

Znacznie więcej problemów miałem z odpowiednim umiejscowieniem montażów granatnika na lufie. Ale to ze względu, na to że chciałem szybko i się myliłem z ustawieniem go we właściwej pozycji.

Granaty:

Wejdą każde granaty 40mm do ASG, oprócz tych do granatnik G&P, tam jest inna budowa.

Granat nie będzie wystawał o ile nie ma więcej niż 12cm dł.

Z zasięgiem trudno mi cokolwiek na razie powiedzieć- bawiłem się nim w garażu, testy będą później.

Przydatność oraz mobilność:

Tutaj może być problem dla osób które lubią lekką broń i dobrze wyważoną...

Granatnik waży 1,2-1,3kg, do tego granat ok 0,2-0,3kg= czyli wychodzi na to że min 1,5 kg więcej ma się z przodu. Warto wziąć dodać optykę (np. POSP'a) wyważenie będzie lepsze...

Rączka w granatniku bardzo pomaga w udźwignięciu tej "krowy", jest to świetny element.

Mój ak-74m z VFC z granatnikiem i baterią (12V Large) waży 5,4kg :D

Po dodaniu optyki jest to 6,3kg (mierzone z granatem)

Podsumowanie:

Jest to super "zabawka" i jak dotąd najlepiej wydane 400zł.

O przydatności granatnika, każdy swoje zdanie ma, ja zawsze chciałem mieć granatnik i nareszcie go mam.

Jestem z niego bardzo zadowolony, sprawia wrażenie bardzo solidnego.

Według mnie warto kupić chiński zamiast CA i odłożyć różnicę (ok 200zł) na dodatkowy granat.

Na razie posiadam chiński granat WWCH na 132 kulki testy, zasięgu zrobię przy najbliższej okazji. Muszę wymienić uszczelkę, gdyż po 5 strzałach pękła :P

Zdjęcia:

p1010643hi8.jpg

w1024.png

p1010644oz0.jpg

w1024.png

p1010645jb7.jpg

w1024.png

p1010646dj9.jpg

w1024.png

p1010647mf3.jpg

w1024.png

p1010648py2.jpg