Catch22 Posted December 27, 2006 Report Share Posted December 27, 2006 Spytałem i odpowiedział i Australiczyk i Nowozelandczyk w te słowa: "Pokrowce na taśmę amunicyjną były robione zwykle z pociętych amerykańskich materacy dmuchanych ('matress,pneumatic section'). Po prostu cięto amerykańskie GI materace z gumy i w wykorzystywano te ich "rury". Diggersi w RVN szybko doszli do wniosku ze przydatnosc tych materaców jest niewielka, ale jak sie potnie te gumowe nadmuchiwane części to będą z nich dobre pokrowce na odcinki taśmy 7,62. A z nylonowego pokrowca na ten materac dało się zrobić hamak. Z tych gumowych materaców robiono też improwizowane kamizelki ratunkowe owijając się nimi po nadmuchaniu częściowym i ściskając liną." Kiwi dopisał: "Kiwi w Wietnamie robili ten sam numer z wkladami materaców, względnie z czymś co im wpadło w ręce - np. kawałkami płótna z cudzych namiotów. Trudno się dziwić bo kompanie Nowozelandczyków były w Wietnamie przyłączane do Australijskich batalionów. Ten patent funkcjonował jeszcze w połowie lat 90 u Kiwi, jeśli zapas taśmy amunicyjnej nie mieścił im się w wypakowanym oporządzeniu i plecakach." Tyle informacji od źródła. A tu jeszcze ilustracja I zdjęcie z dzisiejszego archiwum autora ;-) PS: mwist nic do mnie nie doszło, potem ci prześlę maila. Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Nie wiedziałem gdzie zamieścić ale tutaj jest kilka zdjęć żołnierzy australijskich: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=139509 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts