Guest ctalkep Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Witam! Szukam dla siebie kamizelki. Znalazłem fajne na Krakmanie. Jedną "napompowaną" odrzuciłem. Do wyboru pozostały mi w takiej samej cenie: Plate Carrier: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=1004 - 1x moduł z trzema podwójnymi ładownicami na magazynki M4/M16, - 1x moduł typu admin pouch, - 1x utylity pouch. Commando Recon Chest Harness: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=988 - 1x moduł z trzema podwójnymi ładownicami na magazynki M4/M16, - 1x moduł typu admin pouch, - 1x utylity pouch. - 1x large radio pouch. Oczywiście ACU tylko dla tematu. W realu będzie oliv. Z jednej strony mam replikę M4 CQB, więc odpowiednia będzie Plate Carrier, bo nic nie ma po bokach. No i ten PMC style... Z drugiej strony mój team preferuje taktykę w lesie (nieprzyjazna dla M4 CQB) i Recon Chest może być wygodniejsza w upalne dni. A tak poza tematem, mając M4 CQB dobry pomysł dobierać sprzęt do budynków (hełm dla ochrony) pomimo tego, że mam 400 fps. (w praktyce słabsza - krótsza lufa)? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Nie radziłbym kupować tych z WWCH. NIby tanie niby lanserskie ale podobno bardzo słabiutkie są ludzie co ich używają i się trzymają ale ja bym im nie ufał. Najlepiej kup coś modułowego i kontraktowego, a jak nie to dobrą kopie. Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Miałem w rękach tego plate carriera i wyglądał tak, jakby zaraz miał się rozlecieć. Paskudne wykonanie, brzydkie kolory i bardzo się świeci. Do tych 120zł dokładasz, powiedzmy, 80zł i masz kontraktową FLC. Quote Link to post Share on other sites
Zelu Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 Ja wypowiem się odnośnie Chesta. Posiadam olivkowego a kumpel ten sam model w ACU - oba z Taiwana. Niby to samo a jest spora różnica w jakości wykonania, a właściwie materiału który w wersji ACU wygląda na o wiele bardziej solidny. Po jaką cholerę piszesz na niebiesko? Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 (edited) Zelu, jeśli możesz, to zapodaj jakieś zdjęcia "na żywo", bo te ze strony potrafią być bardzo mylące, a może chłopakowi ułatwisz wybór. Edit: literówka Edited October 29, 2008 by youngee Quote Link to post Share on other sites
Zelu Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Ok, ale dopiero koło niedzieli. Co do różnic to: - Materiał w wersji ACU sprawia wrażenie grubszego i twardszego.. Kolorystycznie jak na ACU jest całkiem OK, nie świeci się jak "psu jajca". - Podgumowanie w ACU wygląda na solidniejsze (ale może to złudzenie wywołane materiałem) - Ładownice na magi od m4 w wersji ACU mają klapy złożone z dwóch warstw materiału (są 2 razy grubsze niż w olivkowej wersji) Posiadam także kamizelkę Condora i mogę pokusić się o opinię że wersja ACU pod względem jakości materiału niewiele od Condora odbiega :roll: Nie wiem jak będzie z jakością szwów, bo ani ja ani kumpel nie mamy kamizelki tak długo. Jednak w kamizelce typu Plate Sarrier (GF - ale to jest to samo co na Taiwanie, różnią się tylko metką) znajomego rozeszły się szwy trzymające paski z tyłu, bo wieszał na niej wypakowaną ładownice (tą podobną do medic pouch tylko większą). Beż zbędnych obciążeń wszystko powinno być ok. Dobrym pomysłem jest dopięcie do Chest'a pasa (np. LC-2). Nie można normalnym tekstem? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Dobrym pomysłem jest dopięcie do Chest'a pasa (np. LC-2). Wręcz przeciwnie. Quote Link to post Share on other sites
Zelu Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Wręcz przeciwnie. Mógłbyś rozwinąć ten wątek? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Jeżeli przypniesz pas do czesta to zalety linii biorą w łeb. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Już nie mówiąc o tym, że chesty nie mają zapięć na pas. Poza tym zwizualizuj sobie próbę założenia takiego chest połączonego z pasem. Weź pod uwagę to, że pas zapina się od przodu, a chesta z reguły zakłada przez głowę :) Do tego chest nosi się na klacie, a pas na biodrach - jeśli masz normalną budowę ciała, to w takim połączeniu albo będziesz mieć chest w dobrym miejscu, a pas powyżej pępka, albo na odwrót - pas oparty na biodrach, a chest na brzuszku :) Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Miałem w rękach tego plate carriera i wyglądał tak, jakby zaraz miał się rozlecieć. Paskudne wykonanie, brzydkie kolory i bardzo się świeci. Do tych 120zł dokładasz, powiedzmy, 80zł i masz kontraktową FLC. Dokładnie FLC za 120(mój opis) i za 80-100 ładownice na początek starczy a jest kontraktowe i o niebo lepsze od tego WWCH. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Dokładnie FLC za 120(mój opis) i za 80-100 ładownice na początek starczy a jest kontraktowe i o niebo lepsze od tego WWCH. Lol... Zero autoreklamy... :F Wracając do tematu to polecam kolego kupić chesta. Nie koniecznie tego ale chesta, choć chyba widziałem go na strzelance właśnie w wersji oliwkowej i jakoś oczu mi nie wypaliło lecz dokładnie się nie przyglądałem. Quote Link to post Share on other sites
Zelu Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Już rozumiem, dzięki za wyjaśnienia :) Tylko do czego są te 3 szlufki na przedzie? :roll: Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Z tych dwóch bezapelacyjnie wybrałbym drugą opcję- co prawda nie posiada pleców, ale za ten chwyt ewakuacyjny i tak bałbym się pociągnąć, a camela zawsze możesz założyć na osobnych szelkach. Za to w cheście masz większą powierzchnię na wykorzystanie z przodu i odpinany panel na klacie. Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Ze swojej strony mogę polecić chińską kopię Wasatcha tą od gunfire.pl. O dziwo jest całkiem gruby materiał (grubszy niż w gównopolecakach z chin). Przeszycia pasków i innego badziewia są równe (to była pierwsza rzecz z chin jaką widziałam a która miała równo przeszyte palsy... w każdym razie na tyle równo, że nie widać tego było na oko), po za tym cena 99zł jest dość zachęcająca. Jak się popsuje wywalisz i nie będzie żal aż tak bardzo. Kolejna sprawa to bardzo przyzwoite odwzorowanie kolorów, WDL prawie się nie różnił od cordury oryginalnej. http://www.gunfire.pl/product-yid-11521917...SG-Wasatch.html Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Tylko do czego są te 3 szlufki na przedzie? :roll: O to już zapytaj chińskich "projektantów" :) Owszem da się podpiąc pas. Ale nie wszystko co się da ma sens :) Cirasa też da się nosić na lewą stronę, z technicznego punktu widzenia jest to możliwe, ale czy warto? Jedynym wyjątkiem, w którym przyznałbym, że pas może i owszem jest sensowny, to split chest rig, który można rozpiąć z przodu, tak jak i pas, bodajże Condor robi kopie takich chestów. Ale to jest, jak wspomniałem wyjątek. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Jedynym wyjątkiem, w którym przyznałbym, że pas może i owszem jest sensowny, to split chest rig, który można rozpiąć z przodu, tak jak i pas, bodajże Condor robi kopie takich chestów. Ale to jest, jak wspomniałem wyjątek. W oryginale np. hellcat mk2 so-tech'a, ale wydaje się że i tak nie takie było przeznaczenie tego rozwiązania: "The center split was installed for rapid access by medics without ditching all the gear which causes a secondary load for extraction." Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Tak, tak, ale ja nie miałem akurat na myśli przeznaczenia, tylko wygodę tego rozwiązania. Sam miałem właśnie hellcata mk 2 (albo 3, to był kawałek czasu temu), ale on nie miał takich zaczepów. Natomiast wydawało mi się, że kopia Condora ma, ale po upewnieniu się na stronie gunsmoke'a stwierdzam, że jednak nie. Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 (edited) Nawiązując do rozwoju wątku (skoro podano konkretną ofertę producencką): Czy ten wynalazek: (przepraszam za brak oczywistych, ułatwiających rozmowę obrazków, regulamin forum to uniemożliwia - szkoda...) http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3289 rzeczywiście jest solidniejszy niż wspominany tu: http://www.taiwangun.com/shop,show,990 Oczywiście wypada tu dodać produkcje obu "miwo" (przepraszam, nieco z rozpędu, ale wolę dać zarobić rodakom - mam to w genach): http://miwomilitary.pl/?p=8.269.TAJ-(CORDU...8.MIWO-MILITARY http://www.miwo-military.com/-produkty/pid...KA-MODU-OWA-TAJ Czy ktoś mógłby się podjąć oceny wytrzymałości tych propozycji tych "czestrigów"? Interesuje mnie ze względu na zestawienie z plecakiem, zapewne nieco trudniejszym w użyciu z kamizelką. Czy obecni tu użytkownicy "miwo-chestów" jakoś znoszą te plastikowe "dynksy" do przewlekania pasków na plecach pod plecakiem? Nieco mnie niepokoją. Interesuje mnie to w kontekście użycia sporego plecaka (>/= 3 dni) z "chest rigg". (Mile widziane też uwagi na temat użycia plecaków z kamizelką - oczywiście). Edited November 5, 2008 by Ghandi2 Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 (przepraszam za brak oczywistych, ułatwiających rozmowę obrazków, regulamin forum to uniemożliwia - szkoda...) Uwaga techniczna - trochę bez sensu, proszę zignorować lub wykasować [mod]. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts