gurek Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 Oprócz dłubaniny w samym korpusie zakończono prace nad magazynkiem. Zmieściło się 3000 kulek tu widoczna rurka podająca kulki wygodny wsyp dla kulek Quote Link to post Share on other sites
Pasti Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 gurek, uznanie w świętokrzyskim ;) . Myślałeś o produkcji seryjnej :mrgreen: ? Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 (edited) eeee dzięki :P Części to rarytasy więc masówka nie wchodzi w gre, poza tym myśle już o następnej produkcji (zdradze tylko, że tym razem kalibru 12,7mm) Chociaż... od kiedy zakupiłem swoje części do RPD poza podajnikiem wszystko było do dostania na allegro Edited March 22, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 (edited) RPD extra! Ja czekam tylko na kogoś kto podejmie się stworzenia polskiego WILKa/TORa :D Edited March 22, 2009 by cezii Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 23, 2009 Author Report Share Posted March 23, 2009 Pie...$%^&$^%$ jeb...%^&*%&^ sprzęt do ASG. Człowiek pół roku klepie 10 kg blachy grubej na palec, żeby było jak najsolidniej, a tu pęka plastikowe gówienko grubości pół milimetra w kole napędowym magazynka (mocowanie sprężyny). Musze kupić jakiegoś hi-capa i przełożyć stamtąd to koło. Dwa dni pracy nad magazynkiem w ..... poszło Quote Link to post Share on other sites
Pasti Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Muszę zapytać bo moja szatańska ciekawość nie daje mi spokoju: Jak regulujesz Hop-up i czy rusza się rączka napinająca? Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 23, 2009 Author Report Share Posted March 23, 2009 1) Rączka napinająca rusza się w szynie szczelinie wyciętej z boku. Nie ma tam żadnej sprężyny (brak miejsca) więc po prostu można ją przesuwać tył/ przód. 2) HU reguluje się z zewnątrz przestawiając ostatnie z kółek w komorze HU (niejako zieje ona na zewnątrz, pomiędzy zawiasami pokrywy). Przynajmniej takie są założenia, bo na razie z racji mechanizmu magazynka który po pół godziny działania padł, rzuciłem wszystkim o ścianę i do szafy. Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 24, 2009 Author Report Share Posted March 24, 2009 (edited) No, udało się skanibalizować starego hicapa od AK 47 cymy. Magazynek podał 3000 kulek do korpusu więc mogę uznać , ze działa poprawnie. Aktualnie replika z GB, baterią, nabojami, kulkami, paskiem (krótko mówiąc waga finalna)- waży ...uwaga...około 8800 gram. :-F Farba i kilkanaście centymetrów kabli wagi już nie zmienią. Oryginalny pasek od rkm D baaaardzo ułatwia operowanie repliką. Ostatecznie nie jest źle- jest to jak obracanie metrowym kijem ważącym tyle co zgrzewka wody mineralnej. Edited March 24, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
ICAC Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Ostatecznie nie jest źle- jest to jak obracanie metrowym kijem ważącym tyle co zgrzewka wody mineralnej. Dobre porównanie :wink: Może lepiej od razu zbuduj sobie na waszym poligonie jakieś stanowisko obrotowe? :twisted: Generalnie wole M249, ale jak zobaczyłem ten cud, to zmieniłem wole na wolałem. Ten projekt mnie powalił. Jedyne sensowne słowo, które przychodzi mi na myśl to GRATULACJE! No i oczywiście czekam na sprawozdanie z poligonu z tym cudeńkiem w roli głównej :twisted: Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Gurek... Bilex robi właśnie pojazd bojowy i szuka ckmu do zamontowania na dach :F Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 29, 2009 Author Report Share Posted March 29, 2009 Powtórze po raz kolejny- dziękuje na słowa uznania ( tu spuścił skromni oczęta) W następny "łykend" umówiony jestem do kolegi na wspawanie zawiasów do komory, tym samym cały korpus będzie zakończony. Pozostanie malowanie (oksydowanie odkładam na czas nieokreślony). W środku trzeba zrobić układ spustu (oryginalny spust będzie uderzał w mikrostyk) - to ostatnia rzecz do zrobienia przy replice. Będzie to rzeczywiście replika raczej do użytkowania na pojeździe bądź w stanowisku ogniowym. Ale... następne moje marzenie :P to dopiero będzie się nadawało na pojazd (12,7 mm hehe). Tylko, że to za jakiś czas... Aktualny wygląd (niczym specjalnie nie różniący się od poprzednich :P) Quote Link to post Share on other sites
Indianin Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 I jak tam? Jakieś nowe informacje, wrażenia? Ciekawy jestem czy już jest ukończony. Trzymam kciuki i czekam na dalsze informacje. :ok: Quote Link to post Share on other sites
Felga Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Ja także jestem ciekawy, coś nowego w RPD? Replika już strzela?? Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted May 12, 2009 Author Report Share Posted May 12, 2009 Chwilowo sprzedaliśmy mieszkanie i nim się wprowadzimy do nowego mieszkamy pod mostem (czytaj- u rodziców). Stąd brak doniesień o postępach. ad rem Pierwsze strzały już padły ;) Obiecuje obszerną fotorelacje po zakończonej pracy. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Kaszub Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 i jak z repliką stoju już stabilnie? bo coś teamt zamilkł. :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
sharku17 Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Mam nadzieje że tego magicznego dywanu się nie pozbyliście, trzymam kciuki za projekt, jak to cudo strzela? tzn podaj jak możesz jakieś informacje na temat zasięgu, fps... Quote Link to post Share on other sites
matejko77 Posted November 7, 2009 Report Share Posted November 7, 2009 Replika RPD robi ogromne wrażenie, gratuluję wspaniała robota !!! Też się przymierzam do zbudowania czegoś podobnego, ale spróbuję na GB od L 85. Teraz jeszcze zbieram oryginalne części Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 27, 2010 Author Report Share Posted March 27, 2010 (edited) Niestety nie mam ani czasu, ani sił by dokończyć replike, a w ASG już się nie bawie- tak to jest jak się buduje i urządza dom. Jako , że całość z zewnątrz jest skończona- pomaluje na czarno i postawie jako eksponat- z taśmą nabojową wygląda bardzo ładnie. Może kiedyś coś z tego wyjdzie. Na razie nie przewiduje pozbycia się jej- no chyba, że ktoś zaproponuje nieprzyzwoite pieniądze za bądź co bądź wykonaną w 50-60% z oryginalnych części replike ;) (reszta robiona z ciężkiej stali na zamówienie). Pzdr Edited March 27, 2010 by gurek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts