Airking Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Witam Chciałbym zakupić nakładkę noktowizyjną na celownik optyczny. W sieci znalazłem parę ofert lecz nie mam pojęcia jak będą się zachowywać na replice i broni CZ 527 kaliber .222 rem. Czy ten będzie dobry? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 A jak zamierzasz zachować poprawną ogniskową lunety montując ten noktowizor w karkołomny sposób pokazany na aukcji? Zasadniczo nakładki NV na lunety o większej krotności montujemy liniowo PRZED lunetą, a nie ZA nią - bo niepotrzebnie odsuwamy wtedy okular od oka i zawężamy pole widzenia/nakładamy cień. ZA celownikiem możemy montować NV o ile jest to celownik optoelektroniczny pozbawiony powiększenia - np kolimator czy celownik holograficzny - wtedy to ma sens. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 No i jak się zamierzasz z tym złożyć do strzału, bo jak widze na aukcji to ten noktowizor ZNACZNIE wystaje. Quote Link to post Share on other sites
Airking Posted November 24, 2008 Author Report Share Posted November 24, 2008 Catch22 Dzięki za odpowiedź właśnie o takie konkrety mi chodziło. Wiesz może czy ten nokto ograniczałby widoczność tak jak gumy, które są zakładane na lunetę? Jaki noktowizor i sposób montażu polecisz jeśli przed lunetą nie mam szyn montażowych? Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Pamiętaj - cz527 plus noktowizor = bron zakazana dla cywilnego użytkownika. Napisz jaka masz optykę, wtedy można coś poradzić. (parametry i firma) Quote Link to post Share on other sites
Airking Posted November 27, 2008 Author Report Share Posted November 27, 2008 Celownik to Delta 3-9x50 albo 55 sztucer jest dziadka musiałbym sprawdzić. A co do legalności to wiem jak z tym jest w naszym kraju. Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Jak delta to najłatwiejsze rozwiązanie - zadzwoń do nich (tyko dzwoń, nie pisz maila) i dopasują do konkretnej lunety. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts