Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Zastanawiam się poważnie nad zakupem CM.042, albo wersji 's', ale mam pewne wątpliwości.

Metalowe body i drewniane elementy dodają AK realizmu, ale czy warto za to przepłacać?

CM.028 kosztuje ok. 300zł. CM.042 kosztuje ok. 600! Czy ZnAl i sklejka są warte 300zł i czy naprawdę są tak słabe, jak niektórzy twierdzą?

Doczytałem się w temacie stwierdzeń, że GB w CM.042 różni się od tego w CM.028 tylko mocniejszą sprężyną i silnikiem, co oznacza, że trzeba się liczyć z szybkim zużyciem zębatek i innych elementów GB. Może i są stalowe, ale istnieje stal i "stal", prawda? ;)

Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zakupu plastikowego kałasza, choćby był zrobiony z najlepszego ABSu. Z drugiej strony perspektywa słabej jakości materiałów wersji "full metal & wood" wciąż nie pozwala mi na podjęcie ostatecznej decyzji. Nie martwię się o moc i celność, bardziej interesuje mnie żywotność i niezawodność AEGa.

Posted (edited)

Lepiej dołóż te 30 zł i kup CM.048S. Pod każdym względem przebija CM.042. Jeśli to koniecznie musi być replika AK47, nie AKM, to możesz śmiesznym kosztem kupić, bądź wymienić się z kimś deklem, tłumikiem płomienia i suwadłem.

Edited by P3t3r
Posted

To ja ci napiszę to co w innym temacie napisałem. Po zwrocie Cymy 0.42 z serwisu ASG z Poznania jakieś miesiąc temu. Po wypluciu ok 25 k kulek w tym sezonie + niewiadomej ilości przez poprzedniego właściciela , serwisant otworzył gearboxa i powiedział że wnętrze jest jak nowe. Zero zużycia zębatek, tłoka, cylindra, komory HU (plastik), sprężyny, prowadnic i w ogóle części mechanicznych.

Silnik nadal bardzo mocny. Jedyne co wymienił to oring uszczelniający tłok - był lekko wytarty. Karabin ma 420 fps, preckę i gumkę Systemy. Zasięg i celność przepiękna. Cały sezon śmigam na baterii 9,4 V i ZERO problemów - nawet marnego zacięcia nie miałem.

Posted

Jestem posiadaczem tejrepliki i polecam ;).

Zasięg to około 60 m.

ROF dobry.

Z mojego karabinu wystrzelalem jakies 6-7BB i nie bylo ai jednego zacięcia.

Jeżeli macie jakieś pytanie to piszcie na PW.

PS Drewno jest bardziej jaskrawe niż na zdjęciach.

Pozdrawiam forzamilan

• 1 month later...
Posted

Odświeżę trochę temat- czy ktoś wie jaka jest sprężyna w cumie 0.42? Podobno 125 - ale na taiwanie opisy do cymek to ewidentne kopiuj/wklej więc chcę być pewny, bo mam ochotę wstawić 130. Czy ktoś to robił i ewentualnie może się wypowiedzieć na ten temat??

• 1 month later...
Posted

forzamilian

Jestem posiadaczem tejrepliki i polecam .

Zasięg to około 60 m.

ROF dobry.

Z mojego karabinu wystrzelalem jakies 6-7BB i nie bylo ai jednego zacięcia.

Jeżeli macie jakieś pytanie to piszcie na PW.

wg. mnie to raczej nie możesz powiedzieć więcej o wytrzymałości bebechów skoro wystrzeliłeś tylko 6-7 BB a nie tysięcy kulek, ale to tylko moje zdanie :P