hellmans Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Witajcie, złożyłem ostatnio bebechy sprężyniaka na bazie pompki do rowera ;) Sprężanie jak w strzykawce, tłok lekko chodzi, sprężyna z stockowego aega naciągana dalej niż w aegu (skok tłoka ~10cm), szczelny układ dysza-lufa. Objętość spręzanego powietrza znacznie większa niż w aegu a mimo to robi tylko wgnioty w kartonie. Jakies sugestie? www.chomikuj.pl/ropuch/spring Quote Link to post Share on other sites
yugi Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 (edited) Nie żebym był znawcą czy specjalistą, ale pompka chyba ma służyć do robienia ciśnienia ciągłego a nie skokowego... Inne możliwe niedoróbki to końcówka lufy (powinna być frezowana) i nieszczelny tłok. I nawet jeśli wszystko będzie grało, to z wrodzonego sceptycyzmu nie oczekiwałbym fantastycznych osiągów... EDIT: Obejrzałem chomika.... mistrzu, ale przy lufie długości 3 cm masakryczna pojemność tłoka nie zwiększy ilości fps, wręcz przeciwnie - po tym jak kulka wyleci i znajduje się bezpośrednio przy wylocie lufy reszta powietrza dalej na nią działa, wytrącając z toru lotu (więc pogarsza celność). A moc niewielka, bo tylko ulamek tego powietrza działa na kulkę - załatw sobie dłuższą lufę, a bankowo skoczy ci prędkość kulki. Pro wykonanie, tak przy okazji :D Edited December 28, 2008 by yugi Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Sprężyna również powinna iść w jakimś tunelu, mimo że skok jest większy to ma zdecydowanie mniejszą moc nić powinna. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 (edited) Do zdjęcia dałem taką lufkę ponieważ chciałem sprawdzić jak bedzie działało z HU(w tej małej nie szkoda mi było wiercić), a że już była założona to tak obfociłem. Strzelam na 509mm CA. Problem częściowo rozgryzlem. Okazało się że głowica tłoka (bardzo szczelna) Nie dochodziła do samego końca cylindra - marnowało się powietrze. Dodatkowo sprężyna w stanie spoczynku byla niemal luźno a w aegach jest juz lekko napięta. U siebie też ją lekko ścisnąłem mniej więcej tak jak w GB. Przesunąłem cylinder tak, żeby tłok dochodził do końca i teraz przebija puszke po browcu więc nie jest źle. Zważywszy tez, że kulka nie siedzi w żadnej uszczelce i powietrze wypycha ją od samego początku suwu tłoka (przy małym ciśnieniu) to wyniki są zadowalające. Gdy zrobię HU i drugą dźwignię tak, żeby spust ściągał się w odpowiednią stronę wszystko powinno zacząć lepiej pracować. Na tę chwilę osiągam jakieś 25-30m bez HU, nie ma szału ale coś około 350fps powinno być. Edited December 28, 2008 by hellmans Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 30m bez hu to mało? Z dobrym hop-upem będziesz miał zdrowo ponad 50m... Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Sprężynę zamknij w jakimś cylindrze. Tracisz dużo energii, na "falowanie" sprężyny na boki. Ewentualnie, daj prowadnicę o odpowiedniej długości. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 sprezyna siedzi niejako na tloku, moze gdybym go pogrubil przestalaby falowac :) Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 mógłbyś zrobić filmik, jak to działa? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 28, 2008 Author Report Share Posted December 28, 2008 Jutro. Odciąągasz tlok do tylu on zahacza o seara i wsio, na razie jest tylko pison sear :) Quote Link to post Share on other sites
HUGO_HUGO Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Fajnie to wygląda i bardzo ciekawie jest spust rozwiązany, strzela też spoko i co najważniejsze miałem okazję sobie to oglądnąć na żywo. Wiem że to nic nie wnosi do tematu ale musiałem się pochwalić :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
varfare Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 I gdzie ten filmik? Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Fajne,przypomina troche kusze.Ten drut co jest przyczepiony do tłoka i spełnia też role prowadnicy psuje wszystko.Cały układ tłoka masz za ciężki i tym samym jest wolny jak dla mnie Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted January 7, 2009 Author Report Share Posted January 7, 2009 Drut jest z tłoczka od pompki, normalna pompka, przyspawane conieco tu i tam, film... dziś :D Quote Link to post Share on other sites
damian13108 Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 no i gdzie ten filmik? mial byc 2 tyg temu....... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts