Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

fosforyzujące przyrzady celownicze za 7.90 :]...

Recommended Posts

Nie wiem czy to kogos zainteresuje, ale sam osobiscie zawsze chcialem takie miec a dopiero niedawno wpadlem na to jak je zrobic. Szukalem w archiwum, takiego tematu nie bylo wiec moze na cos sie przydam :)

Na poczatek wzialem moja wysluzona sprezynke P8 zeby sprobowac jak to bedzie. Jak wiekszosc gunow mial biala kropke na muszce i cala czarna szczerbinke. Wczoraj kupilem w sklepie z art. wedkarskimi taki lakier do splawikow swiecacy w ciemnosciach. Kosztowal 7.90 i wyglada jak opakowanie lakieru do paznokci z pedzelkiem. Ciapnalem uwaznie troche tego specyfiku na biala kropke, wytarlem po bokach zeby tylko kropka byla pokryta, a jak zaschlo - nie moglem nacieszyc oka :) Kolor kropki w swietle dzienym zmienil sie na taki delikatnie zielonkawy, a w ciemnosciach - swiecil jak ta lala (po uprzednim "naswietleniu" go).

Gorzej bylo z muszka - na niej nie bylo kropek, a na czarnym ten lakier nie najlepiej "dziala". Kupilem wiec farbke biala do modeli samolotow, z kawalka tektury zrobilem szablon dwoch kropek i nanioslem to na muszke. Nastepnie ciapnalem te kropki lakierem i poczekalem az zaschnie. Efekt - zarabisty, celowanie nawet wieczorem - o wiele latwiejsze no i IMHO fajnie to wyglada. O przydatnosci na "polu walki" sie nie wypowiadam bo to tylko sprezynka do "zabawy" ale ja jestem zachwycony efektem i ogolnie dumny z siebie :D Potraktuje tak inne moje guny, tylko ze sprobuje jeszcze zamiast kropek na szczerbince zrobic kreski - moze bedzie jeszcze fajniej, nie wiem...

Jesli komus sie to przyda to spoko, jesli nie to trudno :) jak mnie zbluzgacie to sie obraze i dostane czkawki wiec darujcie sobie :D

ps - pomalowalem tez cieniutka warstwa 2 kulki. Dzis wieczorem je naswietle porzadnie i zobacze czy da ie z nich strzelac. Moja sprezynka ma i tak pokancerowana lufe wiec bardizej jej juz nie zaszkodze, a ciekawym jest efektu :}

A próbował ktoś może z farbkami Humbrola „GLOW”? Z tego co słyszałem wynika ze nie trzeba jej naświetlać. To znaczy nie świeci ona tak jak lakier fluorescencyjny a jedynie dobrze kontrastuje/jest widoczna wieczorem(a nie w całkowitej ciemności), coś w rodzaju wskazówek w niektórych zegarkach. Zaznaczam że jest to niesprawdzona informacja więc może ktoś ją obali lub potwierdzi.