uzi43 Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 (edited) Witam. Mam nadzieję, że w dobrym dziale umieściłem temat ;) Otóż moje pytanie brzmi następująco... Czym się różni system szyn RIS od RAS? Szukałem i nic nie znalazłem, a na czacie nikt nie umiał mi odpowiedzieć ;) Edited January 4, 2009 by uzi43 Link to post Share on other sites
momo Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 W magicznym słowniku pojęć na stronie głównej WMASG: RIS (ang. Rail Interface System) System szyn montażowych o szer 22 mm, umożliwiający uposażenie broni o wymagane dodatkowe elementy (np. celownik optyczny, latarkę itp.) RAS (ang. Rail Adapter System) System szyn montażowych o szer 22 mm, umożliwiający uposażenie broni o wymagane dodatkowe elementy (np. celownik optyczny, latarkę itp.) Szyna RIS Szyna RAS Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 Generalnie to to samo w założeniach i zastosowaniu. RIS jest "starszy" czyli powstał wcześniej. O ile dobrze gdzieś wyczytałem to jeden z nich jest "solidniejszy" w pewnych konfiguracjach na co uwagę zwrócili SEALSi i generalnie oni preferują właśnie RIS. Z widocznych dla laika róznic to np sposób numeracji "bloków" w jednym z nich numeruje się "od wylotu lufy" w drugim "od kolby" Tu masz jakieś ogólne informacje na ten temat. http://www.quarterbore.com/kac/kacrisras.html Link to post Share on other sites
Recommended Posts