MAR Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Tak jak w teamcie. Jakich moździerzy używa się w BW. Nazwy oraz zdjęcia mile widziane :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Moździerz, czyli Mörser. Przykładowo coś takiego: http://www.deutschesheer.de/portal/a/heer/...ODE/content.jsp Quote Link to post Share on other sites
Romano Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Czy poza wymienionym wyżej moździerzem 120mm, są jeszcze jakieś inne używane przez BW? Mam na myśli coś mniejszego kalibru jak 60mm, czy 81mm. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 (edited) Amerykanskie 60mm, HWS 81mm i 98mm (do celow szkoleniowych) A tak wygladaja przyzady celownicze :) (przepraszam za brak literowek) Edited March 26, 2009 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
Romano Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 Wszystkie z nich przeznaczone są do celów szkoleniowych, czy tylko 98mm? Amerykańskie 60mm to M224, tak? Co do dwóch pozostałych to nie chodziło Ci o HSW (Huta Stalowa Wola)? Posiadasz może jakieś fotki z użyciem tych moździerzy przez BW? Swoje przypuszczenia o moździerzu 81mm kierowałem raczej w stronę fińskiego Tampella (montowany jeszcze w latach 60 na pojazdach BW), bądź francuskiego Brandt. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted March 26, 2009 Report Share Posted March 26, 2009 (edited) HSW 98mm *Huta StalWol. nie jestem pewien czy 81mm był prod. polskiej. Bundeswehra używa 120mm Tampella oraz Reinmetalla (zasięg jest ten sam ale "Trampell" jest o jakieś 10 kg. lżejszy). Widziałem je na szkoleniu a zdjęć nie było można robić. ...a propos Reinmetalla i zdjęć, czy ma ktoś jakieś informacje na temat nowego systemu obronnego Bundeswehry "NBS"? Edited March 26, 2009 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts