Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak zolozyc gumke hopa w AK 74 Boyi?

Recommended Posts

Witam.Mam problem nie wiem jak zolozyc gumke hopa w Ak 74 Boyi.Zniszczylem juz jedna gumke przy zakladaniu.I nie chce zmarnowac nastepnej na dalsze eksperymenty.Mam precke SYSTEMA,stock komore Boyi i gumke hopa czarna SYSTEMA no i smar silikonowy.Nie wiem co zalozyc pierwsze.Czy gumke na lufe i wtedy do komory czy odwrotnie???Szczegolnie prosze o odpowiedzi maniakow ktorzy zakladali taki zestaw badz podobny.A i jeszcze jedno jak bym chcial uszczelniac komore hopa teflonem to gdzie mam go nawijac???Z gory dzieki i pozdro.

Gumkę zakładasz na lufę, później wprowadzasz do komory. Na lufie jest prowadnica, w którą wchodzi element znajdujący się w środku gumki, zapobiega to przemieszczaniu się gumki na lufie, a poza tym wiesz przynajmniej, że dobrze założyłeś.

P.S> Założyłeś juz drugi taki temat, wcześniej zamknął go Antol. Może warto poszukać na forum ? :wink:

edit: Sprawdź czy nie zgubiłeś dystansera przy Twoich eksperymentach. Taka mała część bez której, HU nie zadziała. Siedzi to w komorze, musisz ją obrócić do góry nogami i spojrzeć pod światło, jest tam taki "dołek". To tam powinien być dystanser.

Edited by filon_swaj

Składaj całość "do góry nogami" po to, żeby dystanser nie wypadał, będzie łatwiej.

Sylikonem z zewnątrz można gumkę co by lepiej "wchodziła" do komory.

Jak wchodzi łatwo - to można gumkę z kawałkiem lufy owinąć całe taśmąteflonową i potem wkładać do komory hu, co by powietrze nie uciekało pomiędzy gumką a komorą, ale z reguły nie trzeba bo wchodzi "ciasno".

Do tego między gearboxem a komorą hu mozna uszczelnić owijając końcówkę komory Hu (od strony GB), tak co by wchodzący pierścień wchodził w miarę szczelnie do gb.

Uważać trzeba tylko, żeby taśma nie zawijała się mocno do środka komory bo dysza z GB może haczyć i ją zrywać, a w gorszym przypadku zapchać dyszę czy całą komorę.

Edited by RED (Lone Wolf)

Wybacz kolego ale obie metody są zdecydowanie błędne w mojej opinii.

Pierwsze czyli lufa/gumka/komora. Nie owijamy gumki z lufą tylko lufę POD gumką.Jedną warstwą w taki sposób: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cf0b2b6df20c5ce.html (TM by poldeck ;-) )

Ważne by wcisnąć w rowek lufy.

Potem wpychamy to juz z jako takim oporem do komory. I jest szczelnie. Jeśli zrobione dobrze to git, jeśli za luźno to dokładamy jedna warstwę.

Tej częsci co wchodzi do GB NIE OWIJAMY NICZYM i nie staramy się uszczelnić. To może tylko popsuć sprawę. Tu szczelności nie potrzeba bo uszczelnia się przecież dysza z gumką. A jeśli nawalimy tasmy to komora może nie docisnąć się do końca do GB i koniec końców dysza nie sięgnie gumki.

Miłego dnia życzę :-F .

Racja.

Mój błąd z "pierwszą metodą". Ja po prostu owinąłem kawałek lufy i kawałek gumki przez co w miejscu, które widać na twoim rysunku też było uszczelnione (i tak biegałem rok :P), ale jak sam widzę, był to gorszy sposób.

Uszczelnienie pomiędzy komorą hu a gb spowodowany moim spaczonym podejściem po sprężynkach - bez pomyślunku to zrobiłem.

Masz rację - niepotrzebne uszczelnienie, aż sam się dziwię, że tego nie widziałem :/.

Dzięki za poprawienie :)

Pozdrawiam

• 1 year later...

Tej częsci co wchodzi do GB NIE OWIJAMY NICZYM i nie staramy się uszczelnić. To może tylko popsuć sprawę. Tu szczelności nie potrzeba bo uszczelnia się przecież dysza z gumką. A jeśli nawalimy tasmy to komora może nie docisnąć się do końca do GB i koniec końców dysza nie sięgnie gumki.

Ale można by w tedy włożyć kawałek jakiegoś plastiku między body a klocek dociskający komore HU do GB by sztywniej siedziala. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.

Bez uszczelnienia tego punktu, wyraźnie spada mi szczelność (zasięg i pewnie fps-y).

Przecież to miejsce nie ma być szczelne! W dobrze zrobionym układzie tu nie ma żadnego przepływu powietrza, który trzeba by było uszczelniać.

Powietrze leci tak:

cylinder=>dysza/gumka=>lufa. Nie widzę po drodze Gb.