danyboy Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Czy moglibyście się podzielić informacjami na temat Panzergrenadierów? Powielając zestaw pytań Adiego z innego wątku: - Na co zwracać uwagę - Czym się wyróżniają - Jakiego sprzętu używają - Ciekawostki - Zdjęcia itp. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Tłumacząc niemiecką definicję tego rodzaju wojsk: PzGren współdziałają z piechotą i lekkimi jednostkami pancernymi. Ich transportery opancerzone typu Marder 1A3 zapewniają im wsparcie ogniowe, dobrą mobilność w terenie , lecz niestety ograniczoną ochronę przed ostrzałem.(średnie opancerzenie). Sposób działania charakteryzuje się szybkim przemieszczaniem w pojazdach, opuszczanych na czas trwania akcji. Genadierzy zawsze pozostają w pobliżu swoich pojazdów, z uwagi na ich wsparcie ogniowe. Przy zwalczaniu czołgów nieprzyjaciela, są oni jednak zdani na pomoc własnych jednostek pancernych. Podstawowe uzbrojenie żołnierza tego rodzaju wojsk to G36 (załogi pojazdów MP7), MG3, G22, rakiety Milan, Panzerfaust 3. Wyposarzenie osobiste jest standartowe dla BW. W okresie wprowadzania systemu IdZ, rozważa się możliwość dopasowania niektórych elementów tego systemu do specyfiki zadań tych jednostek. Nazwa PzGren jest specyficzną nazwą, używaną w państwach niemieckojęzycznych, jest to po prostu piechota zmechanizowana. ;-) Odsyłam do wikipedii, tam znajdziesz dalsze informacje i linki. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A ja podam linka sprezentowanego mi przez Jurgena. Etat "Der Panzergrnadierzug" :) http://freenet-homepage.de/Leopard1/PzGrenZg.jpg Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 No i bomba. I teraz wszystko jasne. Quote Link to post Share on other sites
Cezarovski Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Odświeżając temat, podrzucę link do strony 391 PzGrenBtln http://www.pzgrenbtl391.de , może wam się przyda teraz :) , polecam obejrzenie na tej stronie galerii żołnierzy, gdyż możemy zobaczyć naprawdę ciekawe zdjęcia np. BW przed wprowadzeniem flecktarnu, lub zdjęcia niemieckich żołnierzy z polskimi :) Quote Link to post Share on other sites
damian555pl Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Jakiego koloru noszą opaskę umieszczoną na końcu nakładanej na pagon szlufki ze stopniem wojskowym (czyli "gumka") ? Dość nietypowe pytanie ^^. Dzięki za szybką odp :). Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Chodzi Ci o litzen? Jak tak to kolor zielony :) Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 I to nie jest gumka ;) To bardziej jak spłaszczony sznurek ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Bez rdzenia ;) - sam oplot. Ronin Quote Link to post Share on other sites
damian555pl Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Dzięki chłopaki, chodziło mi właśnie o litzen (tylko nie pamiętałem nazwy). Jeśli chciałbym się stylizować ( może później coś w kierunku rekonstrukcji ) na Panzergrenadiere ( dokładnie Panzergrenadierbrigide 16 z końcówki istnienia, to chyba 1994) to jakiego wyposażenia należy używać ? Kamizelka Splitterschutzweste, S95, G3 itd ? Jeśli ktoś wie, to niech poda rozpiskę, jakieś info, linki :). Będę bardzo wdzięczny. P.S. Od niedawna zaświtał mi pomysł na stylizowanie się na grenadierów pancernych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts