Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Panzergrenadiere

Recommended Posts

Tłumacząc niemiecką definicję tego rodzaju wojsk:

PzGren współdziałają z piechotą i lekkimi jednostkami pancernymi.

Ich transportery opancerzone typu Marder 1A3 zapewniają im wsparcie ogniowe, dobrą mobilność w terenie , lecz niestety ograniczoną ochronę przed ostrzałem.(średnie opancerzenie).

Sposób działania charakteryzuje się szybkim przemieszczaniem w pojazdach, opuszczanych na czas trwania akcji. Genadierzy zawsze pozostają w pobliżu swoich pojazdów, z uwagi na ich wsparcie ogniowe. Przy zwalczaniu czołgów nieprzyjaciela, są oni jednak zdani na pomoc własnych jednostek pancernych.

Podstawowe uzbrojenie żołnierza tego rodzaju wojsk to G36 (załogi pojazdów MP7),

MG3, G22, rakiety Milan, Panzerfaust 3. Wyposarzenie osobiste jest standartowe dla BW. W okresie wprowadzania systemu IdZ, rozważa się możliwość dopasowania niektórych elementów tego systemu do specyfiki zadań tych jednostek.

Nazwa PzGren jest specyficzną nazwą, używaną w państwach niemieckojęzycznych,

jest to po prostu piechota zmechanizowana. ;-)

Odsyłam do wikipedii, tam znajdziesz dalsze informacje i linki.

• 1 year later...
  • 1 year later...

Dzięki chłopaki, chodziło mi właśnie o litzen (tylko nie pamiętałem nazwy).

Jeśli chciałbym się stylizować ( może później coś w kierunku rekonstrukcji ) na Panzergrenadiere ( dokładnie Panzergrenadierbrigide 16 z końcówki istnienia, to chyba 1994) to jakiego wyposażenia należy używać ?

Kamizelka Splitterschutzweste, S95, G3 itd ?

Jeśli ktoś wie, to niech poda rozpiskę, jakieś info, linki :). Będę bardzo wdzięczny.

P.S. Od niedawna zaświtał mi pomysł na stylizowanie się na grenadierów pancernych.