valki Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Witam. Dziś mam pechowy dzień. Dostałem AK Cymy, znane bliżej jako Cm028. Po wystrzeleniu około 100 kulek, naciskam spust i....nic. Totalne zero. Rozebrałem replikę tworząc sam obwód: gb, bateria i silnik. Wyjąłem bezpiecznik, to nie jego wina. Gdy zrobiłem obwód przedstawiony wyżej, także nie strzelało. Czy wina leży w silniku, który się prawdopodobnie spalił, czy może w kostce stykowej w gb? Spotkał się ktoś z czymś takim? I drugi problem. Około roczne M4 JG II(!) Generacji. Wymieniony szkielet, kable, styki. Strzelało ładnie. Do dzisiaj. Tłok bloknął się w tylnej pozycji. No nic, poświęciłem te 15 minut. Rozłożyłem Gb, złożyłem poprawnie z powrotem. Naciskam ponownie spust. Tłok dociągnął się do połowy, dalej nie chce. Co może być przyczyną blokowania się tłoka? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Słaba bateria? Quote Link to post Share on other sites
valki Posted January 23, 2009 Author Report Share Posted January 23, 2009 Pardon, zapomniałem dopisać. Obie repliki sprawdzane na kilku bateriach. Na każdej występuje to samo. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Czyli zdechły łożyska, podkładkowanie, zębatki, silniki... Zacząłbym od podkładkowania, może było od początku dupne i w tej chwili kola są "rozstrzelone" tak, że się klinują pod obciążeniem. Quote Link to post Share on other sites
valki Posted January 23, 2009 Author Report Share Posted January 23, 2009 (edited) AK Cymy najprawdopodobniej poleci na gwarę. Nie ma wcale przepływu prądu podczas naciśnięcia spustu. Za emkę wezmę się jutro. Dzięki, thor. Sprawdzę podkładkowanie i ustawienie zębatek. Edited January 23, 2009 by valki Quote Link to post Share on other sites
benizo Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 A jak bezpiecznik w AK ? Quote Link to post Share on other sites
valki Posted January 24, 2009 Author Report Share Posted January 24, 2009 Wyjąłem bezpiecznik, to nie jego wina. Bezpiecznik zdrów, po wyjęciu go i podczepieniu baterii bezpośrednio, też nie strzela. Quote Link to post Share on other sites
valki Posted January 24, 2009 Author Report Share Posted January 24, 2009 Nie da rady edytować posta, dziwne. No nic, wypodkładkowałem zębatki, lecz dalej tłok tnie się po krótkim naciągnięciu. Oczywście mowa o eMce. Nie wiem, co mam zrobić już. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 (edited) Może docisk silnika ? Może jest za bardzo dociśnięty ? Edited January 24, 2009 by chrzanu Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Zobacz na innych częściach. Na tłoku, zębatkach, i silniku. Zobacz co jest wadliwe. Quote Link to post Share on other sites
valki Posted February 8, 2009 Author Report Share Posted February 8, 2009 Dobra, napiszę na przyszłość: AK Cymy - Krakmani odpisali, że zepsuł sie mechanizm spustowy. eMka - złe podkładkowanie + zbyt mocno dociśnięty silnik. Można close. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts