Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Spadek napięcia w Sanyo RC

Recommended Posts

Czołem,

Ostatnio zakupiłem nową batkę na asgshop.pl ----> BATKA

Gdy do mnie dotarła po kilku dniach po złożeniu zamówienia zmierzyłem napięcie - równo 9,6V jak w mordę strzelił czyli naładowana do pełna.

Batkę sformatowałem (3 cykle) tą ładowarką ----> ŁADOWARKA

Już po sformatowaniu zauważyłem, że batka w pełni naładowana, dzień po załadowaniu ma napięcie niższe niż 9,6V tylko ok. 9,5 lub 9,45. Zdziwiłem się ale nie przejąłem się zbytnio.

Byłem w sobotę na strzelance - Wystrzeliłem ok 600-700 kulek (podaję z górką)

Po tym napięcie wynosi ok: 9,15V

I teraz pytania:

-czy to normalne, że po takiej ilości strzałów napięcie spadło o tyle Voltów?

(silnik CA Hight Torque, sprężyna M120S Systema, kable GFC ale przyzwoite, brak bezpiecznika)

-czy to normalne, że po naładowaniu (1-2) dni - napięcie wynosi 9,45V ?

-czego to może być wina? Ładowarki, batki, silnika? (Ładowarka ładuje dość szybko - pakiet ni-mh 1400mAh w ok 2h - Nie wiem ile ładuje Batkę Sanyo bo za każdym razem jak się ładowała to byłem w pracy)

Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi i porady będę wdzięczny ;-)

No trochę niskie to napięcie, ale najważniejsze jest i tak ile strzałów możesz oddać na jednym ładowaniu. Jeżeli starcza na ponad 2000 to raczej wszystko z nią OK.

PS. Sprawdź do ilu woltów spada napięcie podczas strzału.

PS. Sprawdź do ilu woltów spada napięcie podczas strzału.

Może to wstyd ale nie wiem jak to zrobić tzn nie wiem gdzie miałbym przyłożyć miernik? - może mała szybka lekcja - ja w miarę pojętny jestem ;)

Czy oprócz miernika będę coś potrzebował?

Wsuń końcówki miernika we wtyczkę (akumulatorową lub AEGową) i zmierz napięcie podczas ztrzelania. Oczywiście akumulator ma być podpięty do repliki ;)

Jeżeli masz grube kable to wbij po jednej szpilce w każdy przewód wychodzący z akumulatora i użyj ich jako punktów pomiarowych.

Wsuń końcówki miernika we wtyczkę (akumulatorową lub AEGową) i zmierz napięcie podczas ztrzelania. Oczywiście akumulator ma być podpięty do repliki;)

To się raczej nie uda ale spróbuję.

Jeżeli masz grube kable to wbij po jednej szpilce w każdy przewód wychodzący z akumulatora i użyj ich jako punktów pomiarowych.[/color]

To już chyba prędzej - dam znać jak pomierzę.

Edited by HustleR

Może się kompletnie nie znam ale chciałbym zauważyć jedną rzecz..

Akumulator NiCd 8.4V RC 2400mAh typ Large

Sanyo

A konkretnie:

8.4V

Bateria 8.4 powinna mieć conajmniej 8.4 kiedy podłączona do repliki i 9 z hakiem na "luzie". Ma jak piszesz średnio 8.6-8.7 - czyli zgodnie z opisem produktu który kupiłeś, a nawet nieco ponad.

Jeżeli chcesz mieć 9,6V na strzale to kupujesz baterię 9,6V, wtedy będziesz miał około 10,4 na "luzie".

Wyjątkiem może być jeżeli podłączysz batkę pod jakiś ekstra-mocny silnik ale sanyo RC mają niesamowitą wydajność prądową więc pociągną wszystko.

Jeżeli chcesz mieć 9,6V na strzale to kupujesz baterię 9,6V, wtedy będziesz miał około 10,4 na "luzie".

Cziman nigdzie nie napisałem, że chcę mieć ileś voltów przy strzale - Napisałem tylko w pierwszym poście, że nie wiem czy to normalne, że całkowicie naładowana bateria w stanie spoczynku ma 9,45V a nie 9,6V (tyle miała jak przyszła ze sklepu)

Ponadto wydawało mi się, że napięcie spadło trochę nisko po wystrzeleniu stosunkowo niewielkiej ilości strzałów i generalnie o to się pytałem.

To do jakiej wartości napięcie spada podczas strzału podałem aby jakiś ekspert mógł stwierdzić czy to normalne czy nie ;-)

Dziś ręce mi opadły. Nie wiem o co chodzi.

Bateria taka jak w pierwszym poście, rozładowana i naładowana do pełna ładowarką jak w pierwszym poście przed wczoraj.

Napięcie dzień po naładowaniu 9,52V

Dziś podpinam baterię do testów (ICS Turbo 3000, SP130 Guarder) - wystrzeliłem może ze 120-150 kulek.

Sprawdzam napięcie na baterii 9,2V !

No co jest grane?! Ta bateria ma 2400mAh!

Po wystrzeleniu 150kulek jej napięcie spadło o 0,3 V?? Czyli tak jakby poszła 1/4 pojemności?

Może moja mikroprocesorówka źle działa? Ktoś wie co z tym zrobić?

Edited by HustleR

Sprawdź to co ja musiałem sprawdzić i odkryłem - źle połączone ogniwa. Oczywiście jak masz baterie na gwarancji to lepiej odesłać, Ja napiszę co było u mnie.

Ogniwo jest jak paluszek, czyli po jednej stronie ma cała płytkę i jest to minus, po drugiej stronie ma po środku czubek który jest plusem, dookoła izolacja i na krawędzi minus. Bateria jest łączona blaszkami. Tak byłem wkurzony na pakiet, że zacząłem go rozpakowywać do naga.

Okazało się że jedna z blaszek jest przypalona (dziwne bo niby czemu?), ta franca była przylutowana do plusa, po drodze stykała się z krawędzią (czyli minusem) w efekcie robiąc zwarcie!!!

Jakiś matoł źle złożył pakiet. O dziwo na tym się strzelało, ale pakiet bardzo szybko tracił swoją pojemność.

Teraz gdy mi się coś robi z pakietem "dziwnego", pierwsze co robię to rozbiórkę i sprawdzam łączenia.

Później warto poszukać słabego ogniwa. Jak masz na gwarancji weź to wyślij albo co...

Edited by loopack

Dziś ręce mi opadły. Nie wiem o co chodzi.

Bateria taka jak w pierwszym poście, rozładowana i naładowana do pełna ładowarką jak w pierwszym poście przed wczoraj.

Napięcie dzień po naładowaniu 9,52V

Dziś podpinam baterię do testów (ICS Turbo 3000, SP130 Guarder) - wystrzeliłem może ze 120-150 kulek.

Sprawdzam napięcie na baterii 9,2V !

No co jest grane?! Ta bateria ma 2400mAh!

Po wystrzeleniu 150kulek jej napięcie spadło o 0,3 V?? Czyli tak jakby poszła 1/4 pojemności?

Może moja mikroprocesorówka źle działa? Ktoś wie co z tym zrobić?

Hmmm... moim zdaniem to wina temperatury mi dziś też 3 batki nawet 100 kulek w sumie nie pociągneły.

Bo ma się rozumieć strzelałeś na zewnątrz ?

Hmmm... moim zdaniem to wina temperatury mi dziś też 3 batki nawet 100 kulek w sumie nie pociągneły.

Bo ma się rozumieć strzelałeś na zewnątrz ?

Nie... Strzelałem w domu jak pisałem "testowo" 8)

Pozatym Sanyo RC strzela w niskich temperaturach tak samo jak w normalnych nie tracąc pojemności lub tracąc ją minimalnie

Ciekawostka - po kilu godzinach podłączyłem miernik i napięcie wzrosło z 9,2 do 9,27 ale to i tak za duży spadek jak z 9,53 do 9,27 po 150 kulkach...

Bateria jest na gwarancji - Ale moim zdaniem jest to wina ładowarki - Już jedna bateria (co prawda Intelect) padła ładowana na tej ładowarce i wtedy zrzuciłem to na karb właśnie badziewnej baterii ale jak widzę, że dzieje się to samo to zaczynam się zastanawiać - Batka jest na gwarze - kupiona w styczniu

• Create New...