ramborambo Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Witam Mam pytanie dotyczące kolorów zakrętek manierek 1 qt: przeglądając zdjęcia zauważyłem następujące prawidłowości: zielone bez zaworku NBC (Nam), czarne (lata 70-80) , piaskowe i brązowe (od 90' do nadal) - czy mam racje z tymi przedziałami czasowymi i kolorami? Czy może tych kolorów jest więcej? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 (edited) Do ALICE były zielone sam mam 2 takie manierki. Data na manierkach to 1984 i 1986. Edited February 3, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Najpierw były zielone, bez zaworka, potem czarne z zaworkiem NBC (zaworek połączony na stałe z zakrętką, pierwsze były już w Wietanmie, bo używano maski M17A1), zielone o takiej konstrukcji jak czarne i aktualnie używane zielone z oddzieloną klapką. Przedziały czasowe, mniej więcej się zgadzają. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Kalashnikov - mam dokładnie ten sam rocznik 1984 na manierce i zakrętkę już mam czarną. Co miałeś na myśli pisząc "do ALICE" ? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 A kto powiedział, że manierka musiała mieć oryginalny korek? Może ktoś go po prostu zmienił na nowszy? Poza tym, data kontraktu nie oznacza daty produkcji - manierka może być z kontraktu z 1984 a wyprodukowana nawet kilka lat później, o kontrakt podpisano na, powiedzmy, 5 lat. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 (edited) Nie "już mam" jak to napisałeś tylko powinnobyć "jeszcze mam" bo ALICE przyjęto do armii w 1973. A manierki z zielonym korkiem i zaworkiem były produkowane do ALICE. Dlatego napisałem "do ALICE". Na pewno w pierwszych egzemplarzach były czarne później tylko zielone. I tak jak to szaszłyk napisał może masz zmieniony(może koleś zgubił i wkręcił jaki miał pod ręką a później poszło na sell?) Edited February 4, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 (edited) A ja znowu gdzieś słyszałem że jak wprowadzili maski m17a1 to tłukli do nich same korki z dozownikiem(to te właśnie w kolorze czarnym) i jak dostało się maskę m17a1 to można było taki korek zamienić bo samych butelek było na stanie dużo ale bez dozowników , dopiero później zaczęto produkować już całe manierki z korkiem w takim samym kolorze. Ale jest to informacja nie potwierdzona. Edited February 5, 2009 by mag600 Quote Link to post Share on other sites
SAT CONG Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Sorry że odgrzewam temat ale muszę dodać swoje trzy grosze żeby go uzupełnić. Najwcześniejsza maskę M17A1 jaką posiadałem to nosiła kontrakt z 68roku. I dość długo zastanawialiśmy się czy byłam ona wprowadzona do vietnamu. Po latach okazało się że na 100% tak bo są na to dowody zdjęciowe. Dalej zastanawialiśmy się skoro wprowadzono te maski to co z manierkami? Po czasie okazało się ze też istnieją fotki jak chłopaki maja takowe korki przy manierkach. Po latach poszukiwań rozmów i szukaniu dowodów wszystko się wyjaśniło. Ostatnim brakującym elementem był datowany i kontraktowy korek. :twisted: Udało mi się zdobyć taki jeden w kartoniku z kontraktem 68 rok(zamawiającym dla armi) i data faktycznego wyprodukowania 69. Warto też dodać że nie jest on koloru czarnego ale potocznie zwanego zielonym :lol: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts