symek Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Witam, mam raczej niecodzienny problem. Posiadam (a właściwie już się pozbywam) AUGa A1 CA po małym tuningu (nie robionym przeze mnie, tak go kupiłem). Szczegóły tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=565965688 Ostatnio dokupiłem do niego baterię 9,6V 2000 mAh na ogniwach Intellecta: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=643 Baterię naładowałem, po czym spotkała mnie niemiła niespodzianka. Otóż gearbox nie jest w stanie dociągnąć sprężyny na tyle, żeby wystrzelić. Zupełnie jak przy wyładowanej baterii. Chińska bateryjka 8,4 strzela na AUGu jak złoto. Mam jeszcze chińskiego AUGa z JG, kopię CA. Wsadziłem do niego nową baterię. Śmiga, ROF podskoczył, kumpel biegał z tą repliką po śniegu przez 4 godziny i bateria sprawowała się świetnie. Jasne, że słaba bateria może nie uciągnąć silnego tuningu. Ale żeby silniejsza bateria nie dawała rady? I to tylko w jednej replice? :/ Quote Link to post Share on other sites
loopack Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Powodów może być kilka: - źle ładowałeś/źle rozładowałeś - nie rozładowałeś/ przetrzymałeś ładowanie/ nie doładowałeś/ źle "sformatowałeś" - masz zwarcie pomiędzy ogniwami - jedno z ogniw szlag trafiło Miernik - szukarka na wmasg i patrz jak to z bateriami powinno być. Quote Link to post Share on other sites
symek Posted February 24, 2009 Author Report Share Posted February 24, 2009 Mam wrażenie, że nie przeczytałeś... Bateria śmiga na innych replikach. Quote Link to post Share on other sites
loopack Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 (edited) Tylko na Augu nie śmiga? To oznacza że silnik auga ma więcej do roboty, więc wydajność mocy baterii jest za słaba na >>> OwE obciążenie sinika. Batka nie równa batce. Też tak miałem, niby słabsza bateria, a wydajność miała lepszą bo miała 10 ogniw a nie 8 itd... Wydajnośc baterii to jest to ile amperów jest w stanie z siebie wydalić na pracę silnika. Silnik mocno obciążony (jak pewnie w Twoim augu) potrzebuje dużo mocy, a bateria widać nie może mu sprostać. Miałem tak, że wiele baterii podpinałem do swojego aega i szybko dochodziło do "niemocy baterii" jak u Ciebie. Wymieniłem silnik na taki z lepszym momentem (dla sprężyn m150) i wszystkie baterie nagle są super, silnik szybciej kręci i gdy bateria coraz słabsza, silnik nadal kręci i nie zacina tłoka. Mam nadzieję, że chwytasz te zależności i pamiętaj, baterie mają jeszcze coś takiego jak wydajność, często w sklepach nie opisaną, bo to nie takie łatwe. Edited February 24, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
symek Posted February 24, 2009 Author Report Share Posted February 24, 2009 Nadal uważam, że nie przeczytałeś. W aukcji jest napisane, że w AUGu CA siedzi silnik JG, a więc identyczny jak w wersji chińskiej. W jednej śmiga, w drugiej nie. Nadal nie wiem, o co chodzi. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Symek a Ty czytasz co ludzie piszą? Co z tego że masz taki sam silnik w dwóch replikach skoro sam napisałeś że w Twoim AUGu jest TUNING czyli ten sam slinik ma inne parametry obciążenia w każdej z tych replik taaak?? Moze zamiast czekać nie wiem jakiego wytłumaczenia poprostu poczytaj UWAŻNIE co piszą osoby które chcą Ci pomóc. Gdyby mimo to nie dotarło to narysuję: Taki sam silnik w jednej replice naciąga spręzynę M100 a w drugiej M120. Jak myślisz tyle samo prądu potrzebują? To o czym pisze Loopack ma sens i na 99% w Twoim przypadku tak właśnie będzie. bateria o więszym napieciu wcale nie musi mieć większej wydajności/mocy niż ta o mniejszym napięciu. Quote Link to post Share on other sites
symek Posted February 24, 2009 Author Report Share Posted February 24, 2009 No dobra, to może inaczej. Czy ktoś miał do czynienia z taką baterią? Szczerze mówiąc, spodziewałem się, że jak kupię Intellecta to wszystko będzie cacy. Czy jest możliwe, że trafił mi się bubel i powinienem reklamować? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Teraz dopiero sobie otworzyłem link do tej baterii.. :mrgreen: Wyrzuć ją daleko i szybko uciekaj ;) Mam taką samą. Jeszcze nigdy nie strzelała na niej normalnie żadna replika. Kupiłem ją żeby zastąpiła starą poczciwą 3-4 letnią baterię NiCd i obecnie to ten intellect robi za niechciany zapas gdyby coś się stało "staruszce". Quote Link to post Share on other sites
symek Posted March 10, 2009 Author Report Share Posted March 10, 2009 (edited) Zbrojownia zachowała się bardzo fair, wymienili akumulator na Intellecta 1400: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=455 a nawet przerobili pakiet tak, żeby wszedł do kolby AUGa. Śmiga. Wniosek i przestroga dla innych - nie kupujcie poniższych baterii: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=643 ;) Edited March 10, 2009 by symek Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Intellect 1400 to też nie jest za dobra bateria. Niemniej od tej 2000 wydajniejsza. Mogłeś zainwestować w Sanyo i 8,4 by wystarczyło. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts