Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Silnik 560

Recommended Posts

Czy silnik 560 zastosowany w FAMASach (jest on dośc słaby porównujac doinnych modei z TM czy CA lub z ICSa) nie ma wpływu na ich celność zasieg szybkostrzelnośc itp. i w jakich czynnosciach jego "moc" jest niewystarczalna. Szukałem takich informacji jednak nic ciekawego nie znalazłem.

Czy silnik 560 zastosowany w FAMASach (jest on dośc słaby porównujac doinnych modei z TM czy CA lub z ICSa) nie ma wpływu na ich celność zasieg szybkostrzelnośc
Nie jestem uzytkownikiem Famasa, ale z tego co wyczytalem w sieci, to Famas jest jednym ze slabszych AEGow jesli idzie o serie modeli TM, choc roznice nie sa jakies drastyczne.
w jakich czynnosciach jego "moc" jest niewystarczalna

Przy wszelkiego typu upgrejdach. Dotyczy to ponoc nie tylko silnika, ale pozostale bebechy sa tez zdziebko slabsze, co wynika z zastosowania najstarszego typu geraboxa (Famas byl pierwszym elektrykiem Marui!).

Szukałem takich informacji jednak nic ciekawego nie znalazłem.
A to dziwne, bo na zagranicznych forum (chocby airsoftplayers), nie wspominajac naszego rodzimego forum, jest mnostwo informacji o Famasie...

Na zagranicznych stronach wyczytałem że:

1) Fa-Mas ma największą szybkostrzelność ze wszystkich stockowych AEG'ów. Rof tego modelu dochodzi podobno do 1000 kulek/minutę.

2) Któreś tryby (nie pamiętam czy z ver. 2. czy 3.) pasują do jego Gearbox'a. Szukaj na www.airsoftplayers.com.

3) Można wsadzić sprężynę 120% (nie M120 !!) bez większych obaw o zniszczenie mechaniki.

Oczywiscie nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek upgrade'y i opieram się na info ze stron zagranicznych. Sam nie posiadam tej repliki, wiec nie jestem w stanie potwierdzić prawdziwości tych danych.

Czy silnik 560 zastosowany  w FAMASach...nie ma wpływu na ich celność zasieg.

Tak na marginesie. Niezaleznie jaki silnik zastosujesz nie ma on najmniejszego wplywu na te dwa parametry. Lufa wewnetrzna, sprezyna i pare innych owszem ale nie silnik. Ten ostatni ma jedynie wplyw na szybkostrzelnosc modelu i mozliwosc zastosowania upgreade'ow

Pik: Nie rozumiem. Czy sugerujesz że im słabszy silnik tym słabiej strzela replika bo... sprężyna wolniej się rozpręża czy co? Jedynie słabszy silnik może dłuzej naciągać sprężynę, co wpływa jedynie na szybkostrzelnośc. Sprężyna decyduje o prędkości wylotowej, nie silnik.

Wniosek jest jeden. Czepiasz się. Po raz kolejny. I znowu bezpodstawnie.

Chochla, nie to, ze sie chce czepiac, ale silnik napedza (posrednio - przez zebatki) przeciez sprezyne (ktora wg ciebie ma wplyw na zasieg!), takze twierdzenie, ze silnik nie wplywa na zasieg wydaje mi sie cokolwiek ryzykowne...

(?)

A to zes teraz palnal (tekst obrażający innego uczestnika forum - Moderator) , zupelnie jak bys nie widzial nigdy gearboxa od srodka(a z twoich wczesniejszych wypowiedzi wynika ze nie raz rozbierales giwere). Jak zapewne wiesz zebatka ktora napina sprezyne ma zeby tylko na kawalku obwodu kolka. Gdy koncza sie zabki na koleczku sprezyna jest zwalniana i w tym momencie konczy sie udzial silnika w procesie oddawania strzalu. Tak wiec silnik nie ma zadnego wplywu na zasieg.

Hehe, a ja myslalem, ze im mocniejszy silnik, tym mocniejsza sprezyne moze naciagnac, a im mocniejsza sprezyna, tym wiekszy zasieg! Ale jak zwykle sie mylilem i palnalem glupote, za co wszystkich przepraszam...

Tak wiec silnik nie ma ZADNEGO wplywu na zasieg, co jednoznacznie stwierdzili moi szanowni przedmowcy...

W zasadzie jest jedan teoretyczn możliwość żeby silnik wpłyną na prędkość wylotowa kulki. Mianowicie gdy silnik pracuje zbyt szyko (bardzo duże napięcie) a sprężyna jest słaba (stock lub najlepiej M80) to może dojść do tego że zanim sprężyna się całkiem rozpręży i tłok się zatrzyma, wspomniane przez Minimala ząbki znowu złapią kontakt z tłokiem i zaczną go odciągać. Wtedy nie zostanie wykorzystana cała pojemność cylindra i prędkość wylotowa spadnie.

Oczywiście w tej chwili teoretyzuje, ale w somie wydaje się to możliwe. Podejzewam jednak że doprowadziłoby do szybkiego uszkodzenia repliki. Dla czego to chyba nie muszę pisać.

Edit: Nie ma wpływu bo nawet 560 po podaniu odpowiedniego prądu (wystarczające napięcie i natężenie) naciągnie sprężynę 300%. Pozostaje oczywiście pytanie ile razy ją naciągnie, ale wydaje mi się że dyskusja i tak odnosiła się do modelu stock.

Tak więc kończąc te dywagacje: Nie ma znaczenia czy kupisz replikę z silnikiem EG560, EG700 czy EG1000. Zasięg nie zależy od silników. Liczy się przede wszystkim pojemność cylindra i długość lufy. Od silnika zależy ROF i możliwość upgradeu (chociaz nie tylko).

Hehe, a ja myslalem, ze im mocniejszy silnik, tym mocniejsza sprezyne moze naciagnac, a im mocniejsza sprezyna, tym wiekszy zasieg! Ale jak zwykle sie mylilem i palnalem glupote, za co wszystkich przepraszam...
Czy silnik 560 zastosowany w FAMASach (jest on dośc słaby porównujac doinnych modei z TM czy CA lub z ICSa) nie ma wpływu na ich celność zasieg ...

Sorry Pik (tekst obrażający innego uczestnika forum - Moderator) , ale z tego co Styp napisal jasno wynika, ze chodzi mu o to czy przez silnik EG 560 Famasy strzelaja slabiej czy nie. Jak zawsze czepisz sie szczegolow zeby tylko wyjsc obronna reka z sytuacji, nikt tu nie wspominal o upgrade'ach, wiec jednak to co piszesz mija sie z celem.

A dlaczego zakladacie, ze w wersji stock Famass ma taka sama sprezyne, niz inne AEGi, ktore z niewiadomych przyczyn sa napedzane macniejszymi silnikami? W katalogu czesci Marui, sprezyna Famasa jest rozrozniana od sprezyn do gearboxow w ver 2 i 3, stad mniemam Moze blednie), ze moze byc np slabsza.

Zreszta z tego co napisal wielki spec CyberKoza, to im slabszy silnik tym jest wiekszy ROF

Fa-Mas ma największą szybkostrzelność ze wszystkich stockowych AEG'ów. Rof tego modelu dochodzi podobno do 1000 kulek/minutę.  

i wg jego teorii im mocniejszy silnik, tym mniejszy ROF... Czy dobrze zrozumialem???

(Naruszenie 2 przykazania z dekalogu - Moderator) Nie dosc ze probujesz drwic z nas wszystkich tutaj majacych inne zdanie niz ty to jeszcze glupoty opowiadasz.

Cyberkoza nigdzie nie stwierdzil ze im slabszy silnik tym wiekszy ROF. Famas po prostu jest jaki jest, ma najslabszy silnik, ale najlepiej dobrane przelozenia dzieki czemu na standardowej baterii 8,4 V i stockowej sprezynie ma najwiekszy ROF.

Co do body, nie wypowiem się. Jeżeli chodzi o słabe części to ludzie najczęściej skarżą się na gearbox (jego obudowę) i tryby. Jednak z tego co wiem wszyscy skarżący się coś w nich grzebali (sprężyny, wyższe napięcie(!)), więc nie jest to nic dziwnego. Z drugiej strony, użytkownicy wersji stock bardzo ten model chwalą. Chodzą słuchy że jest to najbardziej niezawdony model Marui. Tak więc podobnie jak w przypadku kazdego innego modelu ilu użytkowników, tyle opini.

Chochla, nie to, ze sie chce czepiac..

Moje zdanie zostalo podwazone to ja odpowiem na zarzuty, w atmosferze spokoju i wzajemnego zrozumienia (a poza tym lubie bic piane :)).

Zaloz do dowolnego guna silnik: najpierw 560, potem 700, potem 1000 a na koncu od Fiata 126P. Oddaj kilka probnych strzalow i zapisz wyniki. jak bedziesz je juz mial to wroc na forum i powiedz przepraszam. Tylko zrob to bez ironi bo nie masz racji.

Na marginesie, miales zajecia z logiki?

1) silnik napedza...sprezyne (ktora wg ciebie ma wplyw na zasieg!)

2) ze im mocniejszy silnik, tym mocniejsza sprezyne moze naciagnac, a im mocniejsza sprezyna, tym wiekszy zasieg

To na co BEZPOSREDNIO ma wplyw silnik? (bo w takiej konwencji padlo pytanie i tak na nie odpowiadalem tyle ze interpretacja u Ciebie nadal jest w modzie) Na zasieg czy mozliwosc zalozenia mocniejszej sprezyny czyli upgreade'u?

PS. Podchodzac do tematu na Twoj sposob zaraz stwierdzimy ze front nizowy nadchodzacy znad Syberii ma wplyw na zasieg mojego guna bo spowoduje wianie wiatru na polnoc a zazwyczaj w tym kierunku strzelam na zabawach. Tylko zastanow sie czy takie dywagacje maja sens?

• 1 year later...

Ja się wypowiem jako użytkownik FAMAS'a F-1 by TM

Silnik 560 wesja HT(high torque) bo taka własnie jest umieszczana w TM'owskiej replice. Wpływa negatywnie na zasięg (gorszy niż u innych stock'ow) natomiast stock'owa szybkostrzelność jest bardzo dobra i lepsza niż u innych stocków. Inna ważną żeczą jest to że 560'tka nie jest podatna na tuning. Znajomy spalił silnik w swojim FAMAS'ie bawiać się w tunera. Natomiast (opina zasłyszana) preclufa w FAMAS'ie bardzo wydajnie zwieksza skupienia ognia. Co do body konstrukcaj FAMAS'a jest bardzo zwarta i przez to wytrzymaała. Kosztem b.trudnego dostępu do bebechów. Ale FAMAS jest pancerny więc potrzeby w nim grzebania nie ma.

Na zachodnich stronach piszą ,że obudowa wytrzma upgrade do 400 fps

( M120 ) . Dostep do bebechow jest łatwy , a co do różnicy zaięgu to nie jest tak widoczna ( 270 fps )

Pasója wszystkie zębatki z gearbox'a V2 i V3 i możliwe ,że od któregoś modelu aeg'a - dysza oraz listwa dosyłacza od mp5 - ale to nie jest jeszcze sprawdzone.Wsadzenie sprez.120 % bez żadnych zmian zmniejszy rof do poziomy innych aegów ( 750-850 / min )

Konstrukcja jest bardzo dobra,nie raz się o tym przekonałem ( np. upadając na lufe ),ale niestety jak kazdy aeg TM troche trzeszczy, w Famasie najbardziej jest to słyszalne w okolicy chwytu.

Niestety jest problem z częsciami do niego - dostepne są tylko żebatki( które można zastąpić innymi z v2,v3 ) i dysza ( ale i tak w małych ilościach,bo wiekszosc zostala wykupiona ).

w Polsce jak narazie nie ma żadnych częsci do niego.

Podobno ktoś w Polsce wsadzil do niego baterie 12 v !!!!!! 8O :D

Jak jeszcze mu działa mogłby nakrecic jakiś filmik

Duża szybkostrzelnośc doskonale sie sprawdza w CQB

Mam cichą nadzieję że TM wyda nowszą wersje ,która ma wejśc do armi fracuzkiej,tj. wersje Fellin bez chwytu transportowego,z szyna pinctaniny

( jakoś tak sie pisze) :)

Jestem posiadaczem wersji F1

Pozdrawiam

Może odbudowa wytzrma i 600fps co z tego jeśi silnik nie :?: . A inny nie wejdzie. A co do tej bateri to tak wsadzil i spalil silnik. Preclufa+ sprezyna 120-130 to jest max. Dalej nie polecam się bawić bo to się może skończyć tostem z 560'tki.

• 2 months later...

Miło że ktoś wygrzebał ponad rocznego trupa..

Ajax, możesz mi wyjaśnić jakim to niby cudem silnik wpływa na zasięg? Matko, niektórzy są nierefomowalni...

FA-MAS ma sprężynę M80, podczas gdy reszta TM'ów ma M90. To sprężyna wpływa na zasięg, nie silnik. Do FA-MAS'a wsadzisz springa od innego TM'a i będzie strzelał dobrze (jak inne TM'owe stocki).

EDIT: Aha, niech tylko jakiś "ekspert" napisze że EG560'tka nie wytrzyma springa M90 to zamorduje.... Nawet pierwsze MP5'tki i M'ki chodziły na EG560. Zaglądnijcie do katalogu Marui.....

FA-MAS ma sprężynę M80, podczas gdy reszta TM'ów ma M90. To sprężyna wpływa na zasięg, nie silnik. Do FA-MAS'a wsadzisz springa od innego TM'a i będzie strzelał dobrze (jak inne TM'owe stocki).

Dziwne bo moj famas wali tak jak m4a1 TM, a nawet kumpel twierdzi ze famas leci trochę dalej, ale jak dla mnie walą identycznie.

1. FA-MAS ma dłuższą lufę co może dać nieco lepszy zasięg i skupienie niż M4.

2. Różnica jest tak minimalna że musielibyście robić pomiary z taśmą mierniczą.

3. Podejżewam że (zakładając że twój kolega ma czystą lufę i dobrze nasmarowany GB) masz mniej FPS'ów. Nieznacznie, ale jednak.