Halik Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 Chce kupic sobie mp5 z CA albo ICS. Do teraz nie podjolem wyboru ale nie zamierzam sie o to pytac bo chyba juz bokiem Wam takie pytania wychodza ;> A i topicow dosc na ten temat. Chodzi mi o pewna uniwersalnosc mp5. Otoz. Gdybym kupil mp5a5, z standardowym front gripem i skladana kolba i dokupil front grip z latarka i sztywna kolbe z tylu mialbym 4 wersje mp5. Z latarka z kolba sztywna i skladana i bez latarki z tym i tym. Piersze pytanie to czy gdybym dokupil sztywna kolbe to bylaby ona dostosowana do montowania w niej baterii typu large. W mp5 ze skladana kolba bateria wchodzi nad zamkiem jesli sie nie myle i to typu small. Z tej samej firmy tylko model ze sztywna bateria w kolbie jest. Czy ma ktos z tym jakies doswiadczenie? Drugie pytanie to czy daloby sie zrobic z mp5a5 mp5sd*. Czy jest dostepny front grip i tlumik dzwieku zamiast tlumika ognia. jak to wyglada. Czy lufa jest tak sama dluga? Chodzi mi raczej o to czy majac mp5a* moge zrobic w pelnym znczeniu tego slowa wersje SD. Czy SD ma juz jakies strukturalne roznice w budowie. Znowu apeluje do doswiadczenia i opini ludzi :> Moze z kolei da sie latwiej przerobic mp5sd* na mp5a* zmieniajac front grip na mp5a i dodajac tlumik ognia. W ten sposob moge zrobic z jednej mp5 6 wersji :) Do tego redpoint, skladana kolba i przerobki tlok/gearbox itd i osiagne silent killer. Pol godzinki w domu i mam SWAT mp5 z latarka i sztywna kolba. W prawdziwej mp5sd tlumik jest bodajrze integralna czescia lufy i trzeba wymienic lufe jesli chce sie sciagnac tlumik. Wiem, ze w ASG tak nie jest i tlumik jest odkrecalny. Zreszta w oryginalach te wszystkie zmiany to dla cech przydatnosci w roznych warunkach. Napewno te zmiany sa proste i nie ingeruja w podstawy broni. Ktos ma jakis pomysl? Halik. PS. To ma byc moj pierszy elektryk. Napewno to widac w bledach rzeczowych. Cala wiedze opieram na recenzjach i forum a nie na RL. Poprawcie mnie jak cos. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 Strasznie zawily post. Konia z rzedem temu, kto zrozumie o co ci chodzi... Jaki cel mialby by byc takich zawilych przerobek? Jak cie rajcuje ciagla zmiana konfiguracji i wygladu broni (jak nie przymierzajac zmiany fatalaszkow dla kobietki), to oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przerabiac w te i wewte, z tym, ze za czesci "alternatywne" zaplacisz fortune! Raczej zdecyduj sie na konkretna wersje, ktora ci odpowiada ze wzgledu na zastosowanie, mundur, wyposazenie itp. W toku eksploatacji wyjdzie czy potrzebujesz jakies dodatki jak latarka (np maja grupa strzela sie glownie w lesie, tylko w dzien, takze latarka jest mi kompletnie zbedna), kolimator (przydatna rzecz, ale droga), luneta czy inne... Przy okazji kolimatora, to dobrze jest pamietac, ze MP5 nie ma w standardzie montazu i czeka nas dodatkowy wydatek. Zreszta o MP5 bylo naprawde MNOSTWO topicow. Przeczytaj je i zadaj jakies bardziej konkretne pytanie (o ile jakiekolwiek pytania ci sie nasuna po przeczytaniu takiej porcji info, heh). Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 8O Przeczytalem dwa razy i nadal nie wiem co dokladnie chcial osiagnac tym topikiem jego autor. Nie rozumiem po co te wszystkie kombinacje. Jak chcesz mp5 ze stala kolba to kup wersje a4 lub a2 a nie a5 i potem dokupowal bedziesz stala kolbe. Z kolei jak chcesz wersje sd to wystarczy dokupic front grip z komora zamkowa i z tlumikiem. Tylko po co?? Z tego co piszesz mozna wywnioskowac ze chcesz moc z posiadanych czesci zlozyc jak najwiecej kombinacji, to jakas mania czy co?? Za kase, ktora bys zaoszczedzil na tych czesciach spokojnie moglbys kupic drugiego aeg'a. Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 Szczerze mowiąc też nie do końca jarze intencję postu, ale może autorowi chodzić o możliwość składania broni wg własnego upodobania. Wiem sam jaka to frajda więc potrafię gościa zrozumieć. Tym bardziej że też planuje zakup MP5 "gołego" a potem przeróbkę na RASa. Dlaczego? Nie wiem, po prostu lubie sobie składać powoli broń i patrzeć jak się zmienia. MOże on też :) Moje aktualnie "dziecio" można zobaczyć tu: http://republika.pl/rgsa_scorpios/gfx/gale...leria/g36_1.jpg i w moich czułych łapkach: http://republika.pl/rgsa_scorpios/gfx/gale...eria/chopin.jpg Gdyby ktoś chcał postawić ten zarzut: tak musiałem się pochwalić :] Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Halik Posted April 6, 2004 Author Report Share Posted April 6, 2004 No to moze w skrocie ;> Czy z SD da sie zrobic wersje A bez zmian w integralnych czesciach - tylko przez gripy i tlumiki. I czy mozna to kupic w polsce ;> Czy po zakupie stalej montowanej kolby do mp5a5 moge w niej umiescic bateria. Po analizie postu wczesniejszego mozna by dojsc do tego, ze wszystko sprowadza sie do tych dwoch pytan. I tak. Ja lubie piescic swoja bron :P A tu cos dodac a tam. Ale najbardziej zalezy mi na czyms takim jak na przyklad m4. Skladasz kolbe masz CQB, dasz lunete masz sniperke, dasz tlumik masz covert ops. Wiem, ze wiele z tego podejscia jest niepraktyczne. W "ogniu" strzelania nie liczy sie czy masz ten tlumik z reguly. A pozatym popatrzcie na to tak. Dokupujac te czesci i kupujac sama baze mp5 mialbym w sumie 6 wersji w cenie 2... No poza tym, ze wciaz mam jednego AEG'a :P Ale moge biegac z latarka i moge miec skladana kolbe do CQB. Moge miec tlumik i laserek do nocnego strzelania :P Wiecie, klimat. Zle bym sie czul biegajac z takim mp5a5 w nocy :P Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 A w czym przeszkadza stała/rozłożona kolba w CQB ? Na wszystkich zdjęciach/filmikach jakie widziałem z udziałem AT, goście zawsze trzymali giwere przy ramieniu z rozłożoną kolbą, nigdy nie widziałem żeby ktoś strzelał z biodra/ze złożonej kolby czy coś... więc stała kolba nie powinna stanowić problemu. Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 Ok, postaram się odpowiedziec na twoje pytanie :) Czy po zakupie stalej montowanej kolby do mp5a5 moge w niej umiescic bateria. Z calą pewnoscią tak. Z tego co kojarze to do stałej kolbyy w mp5 można wsadzic nawet baterię 3000mAh. Z tymi 6 wersjami w cenie dwóch to trochę przesadzasz. Mówię z dościwdczenia. Wiem ile ja liczyłem ile mi pójdzie na karabin, i wierz mi że już teraz suma przekroczyłą zdrowy rozsądek a o końca jeszcze daleka droga :) Mam nadzieję że pomogłem Pozdrawiam [EDIT] Fboardpro, masz rację. Ja paradoksalnie składam kolbę tylko w lesie... Bardzo przy czołganiu przeszkadza.... Zwłaszcza w gęstych chaszczach... Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 w a5 bateria jest w gripie a w a4 w kolbie, wiec trzeba będzie sie chyba jeszcze trzeba liczyć z przełożeniem kabelka z frontu do tyłu :) (da sie bez rozbierania karabinka? :)) Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted April 6, 2004 Report Share Posted April 6, 2004 Czy z SD da sie zrobic wersje A bez zmian w integralnych czesciach - tylko przez gripy i tlumiki tak I czy mozna to kupic w polsce ;> nie. prywatny import mniej cie wyniesie bo cla nie zaplacisz Czy po zakupie stalej montowanej kolby do mp5a5 moge w niej umiescic bateria. tak - 9.6 3000 mha I tak. Ja lubie piescic swoja bron :P A tu cos dodac a tam. Ale najbardziej zalezy mi na czyms takim jak na przyklad m4. Skladasz kolbe masz CQB, AT uzywa i tak rozlozonych kolb i bardzo zaluja ze maja skladane - cyt. "jak cos to nie mozna przyjebac" dasz lunete masz sniperke "snajperke" znaczy - poza dodatkowa masa luneta nie da ci NIC , dasz tlumik masz covert ops. Wiem, ze wiele z tego podejscia jest niepraktyczne. W "ogniu" strzelania nie liczy sie czy masz ten tlumik z reguly. Dokupujac te czesci i kupujac sama baze mp5 mialbym w sumie 6 wersji w cenie 2... zeby zamienic SD na A potrzebujesz caly przod - lacznie z "front cocking tube" i muszka.. to sa koszty No poza tym, ze wciaz mam jednego AEG'a :P Ale moge biegac z latarka MP5A2 i moge miec skladana kolbe do CQB w cqb tez masz rozlozona . Moge miec tlumik i laserek do nocnego strzelania :P 1. "czy tlumik tlumi?" 2. dobry laser widac z daleka zdradza pozycje jak jasna cholera - a na IR nie stac cie zapewne Wiecie, klimat. "klimat" to jest jak masz scenariusz i nieoszukujacych ludzi a nie terminatorow i nawalanke bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
Halik Posted April 6, 2004 Author Report Share Posted April 6, 2004 W sumie to chyba zrezygnuje z tych klockow lego ;> Liczylem sie z tym wszystkim. "snajperke" znaczy - poza dodatkowa masa luneta nie da ci NIC Chodzi raczej o idee ;> Na te 50 metrow skutecznego zasiegu z m4 (i tak zawyrzam ale to roznie) to mozna bez problemu strzelac z muszki i szczerbinki :P No nic, Chyba najwyrazniej bede musial uogulnic moje zainteresowania co do mp5 :P albo covert albo na swat ;> Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted April 7, 2004 Report Share Posted April 7, 2004 zeby zamienic SD na A potrzebujesz caly przod - lacznie z "front cocking tube" i muszka.. to sa koszty tak mi się zdawało właśnie... Zastanów się Halik czy jest sens kupował przednie "pół" broni. Koniec końców to ci tylko gearbox z "wyjściowej" wersji zostanie :lol: poza dodatkowa masa luneta nie da ci NIC nei prawda Alex.Luneta daje kupę zabawy. Zresztą jest to wchodzenie w temat pt. "kto co lubi". Tobie może nie daje. Ale np. w RGSA trzy osoby mają lunetę i każdy sobie chwali jak diabli. Choć przyznam że MP5 z luneta... Jakoś mi się to nie widzi, raczej broń za krótka, dziwnie by to wyglądało optycznie. Bardziej kolimator. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Tie Posted April 7, 2004 Report Share Posted April 7, 2004 w a5 bateria jest w gripie a w a4 w kolbie, wiec trzeba będzie sie chyba jeszcze trzeba liczyć z przełożeniem kabelka z frontu do tyłu :) (da sie bez rozbierania karabinka? :)) Ten kabelek idzie przy lufie aż za gearbox, za gearboxem jest nawet złączką w odpowiednim miejscu (tylko że złączka jest jak do bateri 600, duże bateria mają chyba większe wtyki) więc przekładanie kabli odpada. Więc wymianę można przeprowadzić przy zamianie gripa i kolby, bo przecież tego kabla z wersji A5 nie trzeba wyrywać ;) Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted April 9, 2004 Report Share Posted April 9, 2004 Jesli chodzi o kable to jest tak (ale sobie za to lba obciac nie dam). W wersjach ze skladana kolba masz kable do fore gripu i do tylu (ino za ktotki jak bys chcial do niego zamontowac baterie w kolbie, trza jeszcze "przedluzke" dokupic i to taka co bedzie przechodzila malej zlaczki na duza) a w wersjach ze stala kolba masz kable tylko do kolby. Ale niech ktos kto ma standawdowo skaldana kolbe to potwierdzi, w mojej MP5SD2 ICS mam kable tylko do kolby. PS. Tez sie zastanawialem nad zakupem skladanej koby i pociagnieciem kabli do fore gripa :roll: 8) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 9, 2004 Report Share Posted April 9, 2004 nie do konca tak, przy skladanej kolbie z tylu korpusu idzie kabel jak do kolby, jest zakonczony wtyczka, a do niej jest podlaczany kolejny kabel ktory idzie do gripa. Jelsi chcialbys miec dwie baterie to trzebby kupic nie przedluzke a rozgaleznik Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted April 9, 2004 Report Share Posted April 9, 2004 A w czym przeszkadza stała/rozłożona kolba w CQB ? Na wszystkich zdjęciach/filmikach jakie widziałem z udziałem AT, goście zawsze trzymali giwere przy ramieniu z rozłożoną kolbą, nigdy nie widziałem żeby ktoś strzelał z biodra/ze złożonej kolby czy coś... więc stała kolba nie powinna stanowić problemu. heh - znaczy to, ze malo widziales ;) Oczywiscie ze strzela sie ze zlozona kolba, lub nawet bez takowej ( MP5K ). Brytyjczycy i Australijczycy w SAS i SASR i tak nie uzywaja kolby. Przy strzelaniu wyciagaja bron maksymalnie przed siebie na pasie i tak strzelaja, nie zas z kolba przy ramieniu ( Amerykanie, Niemcy, itd...). Zawsze kilkadziesiat cm blizej celu ;) , co przy odleglosciach CQB ( 1,5 - 4m ) ma dosc duze znaczenie. Swoja droga, bardzo wygodna metoda i IMO lepsza od standardowej Quote Link to post Share on other sites
Tie Posted April 9, 2004 Report Share Posted April 9, 2004 Jelsi chcialbys miec dwie baterie to trzebby kupic nie przedluzke a rozgaleznikJeśli ktoś mając dużą baterie chce miec jeszcze małą to faktycznie. Można również kupić przejściówkę http://military.pl/s/milshop/ICSMC48.html wtedy przełączanie pomiędzy bateriami będzie polegać na zdjęciu kolby i przełączeniu kabli. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts