Wojtek TEAM-B Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 osobiście polecał bym składaną saperkę us lub bw, są mocne wg. mnie niezawodne -minus...swoje ważą jak ktoś lubi dźwigać dodatkowe kilogramy to proszę bardzo :) Quote Link to post Share on other sites
Salvator Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 Wada amerykańskiej jest system składania wymagający częstego smarowania, po kopaniu w pyle, piachu może się zaciąć. Mimo to sam używam od lat takiej do eksploracji czy prac terenowych. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted August 16, 2010 Report Share Posted August 16, 2010 Co do modeli będących w użyciu WP to są dwa: - łopatka piechoty składan na 3 części - wykonana cała z metalu, na wyposażeniu jest nawet doczepiany kilof, ale z nim się osobiście nie spotkałem (instrukcja "łopatka składana - opis i użytkowanie" Szefostwo wojsk inżynieryjnych, Warszawa 1971 r., sygn. 280/70), - łopatka saperska (tutaj mogę pomylić nazwę, ale na 99% jestem pewien) - ta właśnie werjsa posiada drewniany trzonek i jest składana tylko w jednym punkcie lub STAŁA. Obie różnią się jeszcze tym, że pierwsza jest ścięta z dwóch stron na czubku, a druga (ta z drewnianym trzonkiem) jest prosta w części roboczej (ma kształt lekko "wyoblonego" kwadratu/prostokąta. Quote Link to post Share on other sites
pmmilitaria Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 trochę odgrzeje ten temat,ze swej strony moge polecić saperkę armii wschodnioniemieckiej NVA/NRD, na allegro w granicach 30 zł,a solidne,składana na raz z drewnianym trzonkiem,są 2 wersje z piłą i bez.używam od kilku lat,zarówno w terenie jak i zimą w aucie,a wagowo w granicah przyzwoitości,lżejsza od obu wersji polskich i BW starego modelu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts