alzajac Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Witam :), Ostatnio wymieniłem w swoim G36C [G608] lufę na tę oraz gumkę na systemę. Teraz przymierzam się do zmiany baterii ze stockowej na jakąś firmówkę i tu prosiłbym o jakieś porady. Nie wiem jakich firm unikać, a na co warto wydać kasę :) Mam również dylemat odnośnie napięcia baterii... W stocku jest to 8.4V ale zastanawiam się nad 9,6V - co do mocniejszej mam obawy odnośnie zębatek i bebechów. Niby na stronach sklepów jest napisane że ta replika posiada wzmocnione metalowe zębatki, ale na ile to prawda to nie wiem. Na batkę będę miał prawdopodobnie około 100 zł +/- więc chciałbym się wstępnie zorientować czy da się kupić coś dobrego za tą kasę. Dodatkowo chciałbym zapytać czy różnica w funkcjonowaniu repliki po zmianie batki (nawet na firmową 8,4V) będzie odczuwalna czy nieznaczna? Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Odpowiem ci na jedno z pytań. Kupuj śmiało 9,6, widziałem niejedną gietę która w stoku pięknie sobie z taką radziła. Sam się przymierzam. Link to post Share on other sites
alzajac Posted March 15, 2009 Author Report Share Posted March 15, 2009 A poleciłbyś coś konkretnego, sprawdzonego? Oczywiście chętnie usłyszę opinie innych na ten temat :) Link to post Share on other sites
pacy Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Nie wiem czy 9.6 upchniesz w stockowym gripie, mnie się nie udało. Mam powiekszony front grip w niego wiadomo wchodzi elegancko. Ale w sumie przesiadłem się na baterie li-po i na 7,4 śmiga elegancko(mniej wiecej jak 9.6 zwykła) i sama bateria mała jest i się mieści bezproblemowo w normalnym gripie. Samą baterię li-po za mniej więcej właśnie 100 się kupi tylko jeszcze ładowarkę trzeba mieć do niej. :???: Link to post Share on other sites
alzajac Posted March 15, 2009 Author Report Share Posted March 15, 2009 no ale przecież mamy typy mini i large -> tutaj np jest 9,6V mini :) - taka by się nie nadała? Link to post Share on other sites
pacy Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Pewnie by weszła u mnie problem był z grubością, miałem taką z większą pojemnością 2000mAh i parę milimetrów była za gruba. Na specshopie masz podane wymiary tej baterii to możesz porównać ze stockową różnice. Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 no ale przecież mamy typy mini i large -> tutaj np jest 9,6V mini :) - taka by się nie nadała? tak ale nie bierz ogniw niMh bo to shit, tylko na ogniwach NiCd coś bierz Link to post Share on other sites
alzajac Posted March 15, 2009 Author Report Share Posted March 15, 2009 no ale teoretycznie NiMh nie maja efektu zapamiętywania więc czemu są gorsze? Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 (edited) Teoretycznie. Praktycznie i tak trzeba je co jakiś czas rozładować (może nie przed każdym ładowaniem jak Ni-CD ale co jakiś czas należy). A są gorsze od Ni-CD chociażby dlatego, że szybko padają na zimnie. Ja standardowo polecę baterie Sanyo, ewentualnie G&P (ale te są już tylko Ni-MH, niemniej są to dobre baterie). Edited March 15, 2009 by MAJOR762 Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 alzajac - może wpierwej zainwestuj w mikropro. jak nie masz, bo szkoda kupować markowego aku i go niszczyć chińskim prostownikiem z zestawu. NiMh Firefox'a ładowane i rozładowywane mikropro. są świetne, nawet przy -8 dawała mi świetny ROF i trzymała dzielnie na m120. Niby na stronach sklepów jest napisane że ta replika posiada wzmocnione metalowe zębatki, ale na ile to prawda to nie wiem. Prawda, ale to jeszcze ma się nijak do tego by stosować aku o wyższym napięciu, podniesie się zużycie części mechanizmu i z tym się licz... PS. Jednej firmy już nie udało ci się uniknąć, niestety luf precyzyjne Elementa są nimi tylko z nazwy. Link to post Share on other sites
alzajac Posted March 20, 2009 Author Report Share Posted March 20, 2009 Nad mikroprocesorowką też się już zastanawiałem ale odsuwałem to raczej na dalszy plan :) Ale skoro tak mówisz to może i masz rację i lepiej najpierw kupić ładowarkę ;] w takim razie jaką polecasz? Co do lufy to jakby nie było odczułem znaczącą poprawę skupienia więc nie wiem czy to jakiś stereotyp z tym Elementem czy po prostu trafiłem na dobry egzemplarz :) a brałem ją dlatego że po prostu fundusze miałem bardzo ograniczone... ;/ Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 Nad mikroprocesorowką też się już zastanawiałem ale odsuwałem to raczej na dalszy plan :) Ale skoro tak mówisz to może i masz rację i lepiej najpierw kupić ładowarkę ;] w takim razie jaką polecasz? Co do lufy to jakby nie było odczułem znaczącą poprawę skupienia więc nie wiem czy to jakiś stereotyp z tym Elementem czy po prostu trafiłem na dobry egzemplarz :) a brałem ją dlatego że po prostu fundusze miałem bardzo ograniczone... ;/ Co do mikropro. - KLIK. Osobiście nie miałem doświadczeń z tą lufą, ale inni mieli i stąd moja opinia. Zresztą cena = jakość i zespół lufy i komory (dobre kulki też) powinno mieć się jak najlepsze w swojej replice. Bo jest on w miarę tani w stosunku do dżirboksa i jego części, a całą resztą szpeju (celowniki optyczne, magazynki, kamizelki bojowo taktyczne samozabijające przeciwnika i temu podobny lans w postaci stałej). Tak czy inaczej skoro ci pasuje, to git, nikt nie powinien być gorszony za to co posiada i z pewnością tak nie będzie - ważne by dobrze się bawić ;-). Link to post Share on other sites
Kubiz Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Wtrącając się do dyskusji, polecam mikroprocę Ansmana- http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=149 Cena skoczyła o 60 zł. Jednak jak dla mnie, naprawde porządna ładowarka. Chińska bateria 8.4 (taka dołączana do M14 KARTa) pocinała jak durna. Co do luf- jak dla mnie element beznadzieja- w moim starym aegu "precka" elementa dawała mniejsze skupienie niźli lufa TM- 6.12 :-F Co do baterii- polecam G&P, ale tylko 3300 mah. Grube cholerstwo, ale jak dla mnie bardzo porządne baterie. =) Link to post Share on other sites
Antol Posted April 8, 2009 Report Share Posted April 8, 2009 Nie ten dział. Zamykam Link to post Share on other sites
Recommended Posts