MaLuTkI Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Cześć Pare dni temu dostałem do naładowania dwie baterie: 1. CM battery Ni-MH 1400mAh 8.4v (nówka - od AK47) 2. No name Ni-MH 1100mAh 8.4v (już po 1 - 1,5 roku służby - od MP5) Obie baterie rozładowałem/naładowałem tą samą ładowarką BATMIEX na trybie 7 cells i 500mAh. Jako ze nie mam repliki na batkę 8.4v postanowiłem sprawdzić je na mojej m4 która domyślnie pracuje z bateria 9,6v. Po włożeniu ogniw CM moja "czarnulka" strzelała, ale po wymianie na noname silnik nie był w stanie naciągnąć sprężyny (Slychać tylko tyk-tyk ;) ). Zaciekawiony tym faktem postanowiłem sprawdzić napięcie na bateriach i są one odpowiednio dla CM 9.62v i no name 9.94v. Co powoduje taki stan rzeczy - jedna batka strzela a druga nie? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 (edited) Wydajność prądowa. Ogniwa batki z Cymy są bardziej wydajne i mogą dać więcej prądu w jednej chwili. Edited April 9, 2009 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted April 9, 2009 Author Report Share Posted April 9, 2009 Ok, dzieki za odpowiedz :) Ale zastanawiam się jeszcze czy nie ma to związku z tym, że zerwany został kabelek od ogniwa i przylutowałem go z powrotem, w sumie to ten lut to wiecie taki byle jaki ;p Quote Link to post Share on other sites
MaLuTkI Posted April 9, 2009 Author Report Share Posted April 9, 2009 Szkoda, że nie można edytować: Jeszcze jedno pytanko. Mianowicie dzisiaj przeoczyłem ustawienie ładowarki i baterie z 7 ogniwami ładowałem jakąś godzinę/1,5h na trybie 8 cells, czy mogłem sobie ją uszkodzić ? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Raczej nic się nie stało. Rozładuj tą batkę i naładuj ją już odpowiednim napięciem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts