vlvt Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 (edited) Poradźcie bo już nie mam siły :cry: Moja emKa wróciła z seriwsu, niby wszystko OK, ale na dwóch strzelankach z rzędu zauważyłem, że strasznie są niepowtarzalne strzały. Używam kulek 0,23g GoldenBall i latają bardzo, ale to bardzo nieprecyzyjnie! Nie ważne jak ustawię hop-up, kulka w 70% strzałów zawsze leci wyżej (na odległości 20m trafia wyżej o jakieś 0,7m w stosunku do tego, gdzie celuję) a regulacja muszką i szczerbinką nic nie daje. Kulki na prawo-góra. W ofercie sprzedaży jest info, że prędkość wylotowa kulki dla tej repliki to ok 330 fps'ów (mierzone za pomocą chronografu Guardera SPEEDER 2000 na kulkach 0.2 g) - więc kumple z teamu poradzili mi, bym spróbował na cięższych kulkach, bo może prędkość jest większa. Byłem dziś w salonie i sprawdziłem replikę na chrono - 310fps na wyłączonym hop-up'ie i 270fps na max włączonym. Trochę mało... co jest grane? Gumka wyrobiona czy krzywo założona? Komora nieszczelna stąd obniżenie fps'ów? Co z tym fantem zrobić? :cry: Dla porównania strzelałem a AKS'a cymy (który kosztował połowę tego co moja eMka) i tam kulaski leciały prościutko - prawie jak po sznurku! Edited April 28, 2009 by vlvt Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Co to jest Goldenball??? :strach: 1. Spróbuj na markowych kulkach. 2. Sprawdź, czy lufa siedzi w komorze sztywno i czy garb gumki jest prawidłowo wyśrodkowany w lufie. Ma być w miarę symetryczny w miarę równo u góry lufy. 3. Sprawdź czy garb przy ustawieniu hop up na absolutne minimum jest wyraźnie wystający czy może ledwo widoczny. 4. Sprawdź czy gumka jest w całości i w razie czego załóż porządną. Więcej pomysłów nie przychodzi mi do głowy. Osobiście stawiam na zbyt duży i/lub źle założony dystanser, ale to tylko strzał w ciemno. Quote Link to post Share on other sites
vlvt Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 Co to jest Goldenball??? :strach: Goldenball KLIK Mam replikę na gwarancji więc chyba nie mogę jej otworzyć... Quote Link to post Share on other sites
PRESTON Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Wybacz ale jesteś gorszy niż 3 letnie dziecko. 1. Możesz robić z repliką co tylko Ci sie podoba, jedynym elementem w który nie możesz ingerować bez utraty gwarancji jest górna i dola połówka boxa. Spradź gumkę hopa jak napisał Viamortis. Pewnie masz seryjną ICS, która nie jest najlepsza. Jeśli tak wymień na Guardera, Systemę lub Madbulla. Dodatkowo rożna uszczelnić połączenie komory i lufy teflonem. 2. Kulki Goldenball to syf jak każdy inny w tej cenie. Zauważ że nigdzie w opisie kulek i na ich opakowaniu nie ma podanej tolerancji z jaką zostały wykonane. Zaiwestuj w 0,25 G&G lub Madbulla (dokładność 0,01 mm). Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 Możesz robić z repliką co tylko Ci sie podoba, jedynym elementem w który nie możesz ingerować bez utraty gwarancji jest górna i dola połówka boxa. Dokładnie. Albo chociaż daj komuś bardziej doświadczonemu do sprawdzenia, jeśli nie jesteś pewny swojego skill'a. W tym wypadku nie trzeba otwierać Gearboxa, więc gwarancji nie utracisz. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
vlvt Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 (edited) 1. Spróbuj na markowych kulkach. 2. Sprawdź, czy lufa siedzi w komorze sztywno i czy garb gumki jest prawidłowo wyśrodkowany w lufie. Ma być w miarę symetryczny w miarę równo u góry lufy. 3. Sprawdź czy garb przy ustawieniu hop up na absolutne minimum jest wyraźnie wystający czy może ledwo widoczny. 4. Sprawdź czy gumka jest w całości i w razie czego załóż porządną. Więcej pomysłów nie przychodzi mi do głowy. Osobiście stawiam na zbyt duży i/lub źle założony dystanser, ale to tylko strzał w ciemno. Ad. 1. OK Ad. 2. Lufa siedzi w komorze sztywno, garb gumki jest w centralnej pozycji względem pionowej osi symetrii. Ad. 3. Przy ustawieniu na minimum garb kulki jest prawie niewidoczny. Przy ustawieniu na max jest zdecydowanie bardziej widoczny. Ad. 4. Nie wiem jak rozłożyć komorę hop-up więc... Wybacz ale jesteś gorszy niż 3 letnie dziecko. 1. Możesz robić z repliką co tylko Ci sie podoba, jedynym elementem w który nie możesz ingerować bez utraty gwarancji jest górna i dola połówka boxa. Spradź gumkę hopa jak napisał Viamortis. Pewnie masz seryjną ICS, która nie jest najlepsza. Jeśli tak wymień na Guardera, Systemę lub Madbulla. Dodatkowo rożna uszczelnić połączenie komory i lufy teflonem. 2. Kulki Goldenball to syf jak każdy inny w tej cenie. Zauważ że nigdzie w opisie kulek i na ich opakowaniu nie ma podanej tolerancji z jaką zostały wykonane. Zaiwestuj w 0,25 G&G lub Madbulla (dokładność 0,01 mm). Dzięki za ocenę Preston. Weź tylko pod uwagę, że nie każdy ma dryg tudziez czas by siedzieć po kilkanaście godzin z repliką rozłożoną na części pierwsze i uczyć się jak ją składać z zamkniętymi oczami. Myślałem, że prosząc o opinię fachowców uniknę takiego podejścia. Ad. 1. Gumki sprawdzone. Gumka jest rzeczywiście seryjna. Jak uszczelnić komorę teflonem bo nie bardzo kumam... Ad. 2. Rzeczywiście nie ma takiego opisu. Kupie G&G lub MadBull'e Dziękuję Edited April 28, 2009 by vlvt Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 (edited) Ad. 2. Rzeczywiście nie ma takiego opisu. Kupie G&G lub MadBull'e Zamiast kupować, nie masz od kogo pożyczyć na kilka serii? Bez sensu kupować od razu całą paczkę. Ad. 1. Gumki sprawdzone. Gumka jest rzeczywiście seryjna. Jak uszczelnić komorę teflonem bo nie bardzo kumam... 310 fps miałeś na 0,2 czy 0,23 grama? No poza tym 310 to w miarę normalnie przy sprężynie 100 m/s. Teflonem (taśmą teflonową) owijasz łączenie lufy z komorą, lub gumki z lufą. Opcjonalnie. Ad. 1. OKAd. 2. Lufa siedzi w komorze sztywno, garb gumki jest w centralnej pozycji względem pionowej osi symetrii. Ad. 3. Przy ustawieniu na minimum garb kulki jest prawie niewidoczny. Przy ustawieniu na max jest zdecydowanie bardziej widoczny. Ad. 4. Nie wiem jak rozłożyć komorę hop-up więc... Jeszcze zostaje kwestia porządnych kulek... A i przeczyść lufę dla pewności. Drobne paprochy, które mogły się tam dostać mogą istotnie przeszkadzać kulkom. Innych pomysłów nie mam. Edited April 28, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
vlvt Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 Zamiast kupować, nie masz od kogo pożyczyć na kilka serii? Bez sensu kupować od razu całą paczkę. Niestety nie mam. 310 fps miałeś na 0,2 czy 0,23 grama? No poza tym 310 to w miarę normalnie przy sprężynie 100 m/s. 0.2 A i przeczyść lufę dla pewności. Drobne paprochy, które mogły się tam dostać mogą istotnie przeszkadzać kulkom. Czyściłem Quote Link to post Share on other sites
Sznycel Posted April 30, 2009 Report Share Posted April 30, 2009 Wybacz ale jesteś gorszy niż 3 letnie dziecko. Co racja to racja. Musze przyznać że to bardzo poważna AWARIA ;-) Zmień gumke na silikon Guardera Pewne osoby chwalą sobie stockową gume ics-a ale w pewnych przypadkach działa tragicznie. zmień kulki ja strzelałem z ultra precyzyjnych Gunfire i przechodziły przez precke madbulla bez problemu ale powtarzalność beznadziejna. G&G lub madbulle W moim przypadku wystąpil problem z regulacją hopa element odpowiedzialny za "trzymanie dystansera" nurkował do przodu i dystanser nie pracował. Komore rozbierasz wyjmując maly pin,pobaw się na sucho i zobacz czy dystanser prawidłowo wychodzi i chowa się podczas regulacji. Wygląda na to że ty kręcisz na maxa i myślisz że dystanser się schował a on nadal sterczy blokując kulki,stąd te FPS-y. Ja musiałem podkleić pewien plastik w komorze. Daj nowej gumce się dotrzeć bo pierwsze strzały mogą być puste itp. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 Po pierwsze: KULKI 0,25g ICS do dostania w Sopocie w Military. Może to paranoja ale jeszcze nigdy nie miałem najmniejszych zarzutów co do nich zwłaszcza w replikach ICSa. To co opisujesz wygląda w zasadzie na źle wyregulowany HU. I raczej poświęcił bym czas na regulację "co jeden klik" HU zanim wziąłbym się za rozbieranie komory. Guma w stocku jest OK chyba że masz pecha i masz jeden egzemplarz na... nie wiem... 100 może 1000 w którym coś jest z nią nie tak. Sprawa druga to znów kulki i dystans. Kulki 0,2 i 0,23 mają prawo wg mnie na 20 metrach latać "wyżej" bo są za lekkie. Muszkę i szczerbinkę ustawiaj nie na 20 metrach ale na okolicach 40-45 tam powinny przyrządy zgrywać sie mniej więcej z punktem trafienia kulki. To że kulka w połowie drogi leci wyżej to nic "strasznego", jest podkręcona przez HU i czasem może się zachowywać irracjonalnie. Grunt żeby na tym 40-45 metrze była tam gdzie powinna. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts