misa Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Wita. Kupiłem baterie 9,6 1050 KAN ale niestety zapomniałem kupić ładowarki. Dzisiaj mi rodzice przywieźli ładowarkę (jesli to można nazwać ładowarką) jest ona przeznaczona do ładowania baterii AA ale, jakoś tam kablami udało sie to połączyć. Ładowarka: Output: AAA: 100mA aa: 200mA 9v: 25mą Z wzoru T=(1,4*c)/I wyszło mi coś około 58 wiec wychodzi na to ze ponad 2 dni. Czy baterii nic nie będzie, i czy napewno mam ja ładować te 2 dni? Tym wzorem oblicza się czas ładowania jak bateria jest pusta, a moja batka ma jakies 10,35V (replika nie strzela) wiec ile mam ładować. Już jedna batke spaliłem więc wole teraz zapytac. Z gory dziekuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Men ręce mi opadły masz kilkaset zł na replikę a ładowarki nie chce się kupić ? Kup taką : http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=253 Quote Link to post Share on other sites
misa Posted May 20, 2009 Author Report Share Posted May 20, 2009 Jeśli ta pseudo ładowarka co teraz mam jest do niczego (niedowiedziałem się tego z twojej odpowiedzi) to oczywiście kupie. Ale jednak chcialbym się dowiedzieć czy jest w ogóle szansa naładowania batki ta ładowarka, bo w sumie wydalem tez okolo 40zł Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Jest szansa, ale decydując się na to wyrzucasz w błoto pieniądze przeznaczone na batkę :wink: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 ładowarkę ta wyrzuć do kosza i kup normalna. od biedy moze byc ta z asgshopu. lepsza i pewniejsza jest modelarska ładowarka (od 200zł na allegro) Quote Link to post Share on other sites
misa Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 czy mogę prosić o jakies argumenty dla czego ta a nie ta Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 ładowarka którą posiadasz jest kiepska. niski prad ładowania ma i złe napięcie. Quote Link to post Share on other sites
misa Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 ok, już zrozumiałem... bateria ładowała się jakieś 10h dzisiaj wystrzeliłem jakieś 30 kulek i bateria już rozładowana. Nowa ładowarka już zamówiona. Teraz kolejne pytanie, z kąd mam wiedzieć ile ładować baterie, np jak jest rozładowana do 10,40v. Sprawdzać muszę ciągle aż wskaźnik pokaże 10,8 czy są jakieś wzory na to? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) wzor na ladowanie baterii: czas ladowania = ( pojemnosc bateri [mAh] x 1,4): prad ladowania [ mAh] tzn: jezeli twoja bateria ma 3300mAh i ladujesz ja pracem np 5,5A to : (3,3A x 1,4) / 5,5A co daje ci 0,84h czyli ok 50 min. Pamietaj abys mial wlasciwe jednostk. Dluzszy czas ladowania nie powinien jej zaszkodzic, wazne abys jej nie przeladowal lub nie przegrzal. Moja bateria laduje sie tylko 18,5h ;) Edited May 21, 2009 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
misa Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 no tak, tylko że ten wzór oblicza czas jeśli bateria jest rozładowana, a jeśli jest naładowana do połowy? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 to trzeba ja rozładować do 0.9v na celę i ładować. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts