Kosmo Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 Ostatnio szukając płyt SAPI i kewlaru do IBA trafiłem na coś takiego: http://cgi.ebay.com/Issue-KEVLAR-Body-Armo...93%3A1|294%3A50 http://cgi.ebay.com/Issue-KEVLAR-Cover-for...93%3A1|294%3A50 Mam pytanie, spotykam się z tym pierwszy raz, moi koledzy nie wiedzą o co z tym chodzi. Kto tego używa i do jakich celów? Saperzy mają pewnie o wiele lepsze skafandry (za filmem The Hurt Lockers) choć jak widać jest w kamuflażu woodland, co wskazuje na maksymalnie późne użycie w latach 2004, a wtedy nie wiem czy były takie skafandry dla saperów. Poza tym używanie kewlarowego pokrowca na hełmie kewlarowym ma jakiś sens (widać ma skoro to robią tylko jaki)? Ktoś dysponuje jakimiś zdjęciami pozostałych części tego setu (ten użytkownik Ebay miał tylko te 2 rzeczy) i z ilu części się taki set składa? Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Jak sama nazwa wskazuje: INDIVIDUAL COUNTERMINE ANTIFRAGMENTATNION PROTECTIVE TROUSERS chyba coś dla regularnego żołnierza chociaż nie jestem do końca pewien a kontrakt z 98 roku. Edited May 21, 2009 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Nie wiem czy słusznie, lecz mi kojarzy się to z kombinezonem dla strzelców KMu, WKMu, lub granatnika zamontowanego na wieżyczce pojazdu. Ogólnie wiadomo ile dookoła lata odłamków jak koło HMMWV wybuchnie fugas i najbardziej narażony jest na nie właśnie strzelec w wieżyczce. Edited May 21, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 "COUNTERMINE" to chyba jednak coś dla saperów. Z wieżyczki zazwyczaj wystaje pecyn i trochę torsu. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 To zestaw przewidziany dla panów od EOD. Komplet składał się ze spodni, kompletnej kamizelki Interceptor z dodatkowymi osłonami ramion, pokrowca na hełm (na PASGT, ale była też wersja na hełm CVC) oraz przyłbicy do hełmu. Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted September 18, 2009 Author Report Share Posted September 18, 2009 (edited) http://cgi.ebay.com/KEVLAR-COVER-helmet-mi...14#ht_621wt_960 Abrams wrócił jeśli ktoś jest zainteresowany. I dzięki za odpowiedź w temacie. Edited September 18, 2009 by Kosmo Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Widzę że wysyłają nawet w przeszłość towar: Tschechoslowakian Republik Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted September 24, 2009 Report Share Posted September 24, 2009 "EBAY: This is a Kevlar filled cover only!!! Do NOT remove!!!!!!!!!!!!!" Tak z ciekawości - o co chodzi temu Panu ? (przetłumaczyć umiem, ale dlaczego Ebay miałoby kasować jego aukcje) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 24, 2009 Report Share Posted September 24, 2009 Bo mają dziwne zasady i czasem uwalają takie aukcje pod byle pretekstem, tak jakby kamizelką można było strzelać i takie tam bzdury. Często zachodzi jednak podejrzenie, że sprzęt może pochodzić z nielegalnego źródła, czytaj został skradziony/przywłaszczony. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts