KnockeR Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Poszukuję jakiegoś wypasionego panelu udowego, najlepiej w coyot brown lub MC, chciałbym nieco odciążyc pas! Na panelu chciałbym zmieścic: latarkę fenix p2d noż Kershaw ZT350 oraz jakiś uniwersalny pouch na drobny szpej myślałem np o Tasmanian Tiger ale nie wiem czy nie wybiorę czegoś mniejszego lub jakimś produkcie z maxpeditnion. http://www.tasmaniantiger.pl/produkty/prod...amp;price=50,00 Zależy mi aby nóż i latarka miały osobne pochewki jednak nie wiem, które do nich pasują. Cena myślę, że 250 max 300zł za całośc nie ukrywam, że zależy mi na wygodzie aby nic nie obcierało itd... mogę kupic w Polsce lub sciągnąc za wody po prostu nie wiem co jest teraz w panelach udowych trendy ;) Za wszelkie porady z góry dziękuję! Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) W MC szyje np. Specops, a i szyjących w CB znajdzie sie chyba też kilka firm:). Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z tego utility pouch'a na rzecz panela udowego z zamkiem, jaki oferuje np. CROM. Edited May 21, 2009 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Od siebie jako użytkownik, polecam panel udowy Condora w MC. Bardzo dobrze trzyma sie, nie przekreca się dzięki gumom na pasach wokół nogi Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Taki system mocowania to ma akurat chyba każdy panel udowy. Edited May 21, 2009 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) To panel udowy odciąża pas? Nie wiedziałem. No, chyba, że poprzez "odciążyć" rozumiesz "zrobić więcej miejsca". Edited May 21, 2009 by british Quote Link to post Share on other sites
KnockeR Posted May 21, 2009 Author Report Share Posted May 21, 2009 Dokładnie tak jak piszesz! Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Jeśli chcesz mocować sprzet na udach to zalecałbym raczej układ symetryczny - czyli "subloads" na obu udach (np. na prawe kabura, na lewe panel), mocowane do pasa (sztywnego z comfortpadem lub modułowego) który to pas ma własne, niskoprofilowe szelki. Dlaczego? Dlatego że panele i pasy lubią symetryczne obciążenie i lubią być podtrzymywane szelkami. Obciążenie jednostronne ściąga pas lub pas z gaciami (zależnie od sposobu noszenia) na jedną stronę. Niesymetrycznie rozłożone obciążenie, taśmy udowe również sprzyjają szybszemu zmęczeniu, przepoceniu a nawet obtarciom. Nie wiem do jakich działań tego potrzebujesz ani z czym ten pas chcesz nosić, ale raczej dałbym sobie spokój i przemyślał lepiej rozłożenie sprzętu na pasie/kamizelce. Panele udowe mają swój sens w pewnym rodzaju działań (głównie DA) ale nie są bynajmniej panaceum. Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 (edited) Ja osobiście polecam coś takiego kupa miejsca na różne rzeczy: http://www.vest.pl/product-pol-3487-Torba-...g-MULTICAM.html Sam używam takiego i nie mam prawa narzekać. Widać na avatarze tylko tam jest jeszcze czarny :) Edited May 21, 2009 by Laos Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Jeśli interesował by Cie kolor CB to mam na spyl taki leg panel od G&P. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Taki system mocowania to ma akurat chyba każdy panel udowy. "Chyba" robi dużą różnicę Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts