Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Poszukuję jakiegoś wypasionego panelu udowego, najlepiej w coyot brown lub MC, chciałbym nieco odciążyc pas! Na panelu chciałbym zmieścic:

latarkę fenix p2d

noż Kershaw ZT350

oraz jakiś uniwersalny pouch na drobny szpej

myślałem np o Tasmanian Tiger ale nie wiem czy nie wybiorę czegoś mniejszego lub jakimś produkcie z maxpeditnion.

http://www.tasmaniantiger.pl/produkty/prod...amp;price=50,00

Zależy mi aby nóż i latarka miały osobne pochewki jednak nie wiem, które do nich pasują. Cena myślę, że 250 max 300zł za całośc nie ukrywam, że zależy mi na wygodzie aby nic nie obcierało itd... mogę kupic w Polsce lub sciągnąc za wody po prostu nie wiem co jest teraz w panelach udowych trendy ;)

Za wszelkie porady z góry dziękuję!

Guest british

To panel udowy odciąża pas? Nie wiedziałem.

No, chyba, że poprzez "odciążyć" rozumiesz "zrobić więcej miejsca".

Edited by british

Jeśli chcesz mocować sprzet na udach to zalecałbym raczej układ symetryczny - czyli "subloads" na obu udach (np. na prawe kabura, na lewe panel), mocowane do pasa (sztywnego z comfortpadem lub modułowego) który to pas ma własne, niskoprofilowe szelki. Dlaczego? Dlatego że panele i pasy lubią symetryczne obciążenie i lubią być podtrzymywane szelkami. Obciążenie jednostronne ściąga pas lub pas z gaciami (zależnie od sposobu noszenia) na jedną stronę. Niesymetrycznie rozłożone obciążenie, taśmy udowe również sprzyjają szybszemu zmęczeniu, przepoceniu a nawet obtarciom.

Nie wiem do jakich działań tego potrzebujesz ani z czym ten pas chcesz nosić, ale raczej dałbym sobie spokój i przemyślał lepiej rozłożenie sprzętu na pasie/kamizelce. Panele udowe mają swój sens w pewnym rodzaju działań (głównie DA) ale nie są bynajmniej panaceum.