lukasp Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 (edited) Witam najpewniej wystawie się teraz na szykanę jaki to ze mnie dyletant i mam świadomośc iż temat lub zagadnienie takie już się na forum pojawiło i to nie raz ale nie jestem w 100% pewny a podobnego tematu za pomoca wyszukiwarki nie odnalazłem. Noszę się z zamiarem zakupu taniego kolimatora np: http://www.allegro.pl/item644865630_kolima...neta_tasco.html z czego dedykowany jest pod szynę 11mm, zastanawiam się czy aby pasował na RIS-a wystarczy wymienić śruby na dłuższe (wydaje mi się, że to nie wpłynie na umiejscowienie na środku kolimatora- ale wolę się upewnić), a jeśli tak to czy ktoś już tego próbował oraz jak to zdaje egzamin w praktyce. Zostaje jeszcze kwestia dostępności podobnych śrub w metalowym pzd PS: wiem, że temat do działu zielonych ale nie mogę tworzyć tam nowego tematu. Edited May 29, 2009 by lukasp Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 (edited) Przesuniesz punkt celowania nieznacznie w prawo. Pozatym może być cężko z "łapkami" na śrubie. Szyna 11-to milimetrowa jest trochę cieńsza od 22-ki i "łapki" mogą ci nie złapać krawędzi 22mm szyny Edited May 29, 2009 by arend Quote Link to post Share on other sites
ramert Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Ja używam kolimatora z szyną 11mm, ale mam go zamontowanego za pomocą przejściówek na szynę RIS. Redukcja jest tak zrobiona, że oś nie jest przesunięta. Niestety taki wariant nie do końca się opłaca bo przejściówka 11mm na RIS kosztuje parę złotych (coś koło 30PLN). Pozdr. Ramert Quote Link to post Share on other sites
emil1084 Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Ja używam kolimatora z szyną 11mm, ale mam go zamontowanego za pomocą przejściówek na szynę RIS. Redukcja jest tak zrobiona, że oś nie jest przesunięta. Niestety taki wariant nie do końca się opłaca bo przejściówka 11mm na RIS kosztuje parę złotych (coś koło 30PLN). Pozdr. Ramert Kolego a można wiedzieć gdzie kupiłeś takowy adapter? Ponieważ ja mam podobny problem ale nie mogę znaleźć czegoś takiego Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Ostatnio logował się 2 lata temu, na pewno odpowie! :icon_rolleyes: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts