Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witajcie!

Ostatnimi czasy coraz częściej w fantastyce natykam się na wyrzutnie naramienne. Część z Was też z pewnością się z nimi spotkała, chociażby w Gwiezdnych Wojnach (Boba Fett w książkach oraz Mirta Gev w KotOR II - laserowe/rakietowe) czy grze Wiedźmin (Magister, mini-kusza).

Założenia konstrukcyjne są dość proste - systemy lufy i zamka w zminimalizowanej formie, umieszczone na metalowej płycie przytwierdzonej na wierzchu lewego przedramienia dwoma metalowymi obręczami.

Teoretycznie jest to idealna broń "ostatniej szansy", gdyż dzięki prostej konstrukcji, banalnej obsłudze i braku konieczności sięgania gdziekolwiek jest niezawodna. W praktyce jednak obawiam się, że strzał z naboju pistoletowego (załóżmy 9-ki) mógłby powodować kontuzję barku. Nie mówiąc o mało instynktownym celowaniu, ale tego można się wyuczyć.

Sprawa bardzo fajna. Dlaczego na LARPy? Bo to piękna rzecz dla łowcy nagród! Szybkie, niezawodne...

2ed8873056b5b30em.jpg

Tylko jak to przenieść w realia ASG? Mamy obręcz i podstawę na przedramieniu, mocujemy do tego zespół lufy (czerwony) i mechanizmy (komora - zielona) od, załóżmy, sprężynowego glocka (tłok itd. niebieskie). kolkę wkładamy do komory (biała kropka), zamykamy klapkę i strzelamy. nie mam tylko pomysłu na mechanizm spustowy.

Zatem pytam Was o opinię - co o tym sądzicie?

Co do celowania to właśnie instynktowne najbardziej wchodzi w grę :)

A jeśli chodzi o mechanizmy: jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to mechanizm od AEP z przeniesieniem spustu (kablami, mikrostyk) gdzieś w okolice kciuka lub przegubu nadgarstka od spodu.

Konstrukcja stricte dla zapaleńca, ale czemu nie :)

myślałem raczej o bebechach od sprężynowego pistoletu, a spust w rodzaju... Hmm... Wyobraźcie sobie obcinaczkę do paznokci (sic!) - normalnie dźwignia spustowa zabezpieczona przed naciśnięciem, przed strzałem szybkie otwarcie... Łapiecie?

W praktyce jednak obawiam się, że strzał z naboju pistoletowego (załóżmy 9-ki) mógłby powodować kontuzję barku.

Zatem pytam Was o opinię - co o tym sądzicie?

Chłopie o czym ty piszesz :poddanie: Strzał z naboju pistoletowego :strach: Kilka rzeczy w życiu zbudowałem, nadal trochę grzebie przy różnych gadżetach dla AS ale z twojego postu zrozumiałem bardzo mało. Twój schemat tzn. te jajeczka z niego też mało co sie dowiedziałem. Z postu Sybira skumałem połowicznie co ty chcesz zbudować i stwierdzam, że sprawność bojowa tego w AS będzie minimalna jak nie zerowa choć sama budowa dość prosta i nie wiem w czym ty widzisz problem. Najtansza opcja to pistolet sprężynowy i od razu masz bez kombinowania najtrudniejsze elementy: zespół lufy, zespół spustowy, zostaje ci obudowanie tego i pomalowanie wedle gustu konstruktora. Reasumując chętnie walczyłbym przeciwko przeciwnikowi uzbrojonemu w taki patent ale nie chiałbym tym grać w AS pzd ŁP

:wink:

idealna broń "ostatniej szansy"

sprawność bojowa tego w AS będzie minimalna jak nie zerowa

:starch: :wink:

Jak obstawiasz, w bezpośrednim starciu (na kilka metrów) po dostaniu w replikę z czego prędzej strzelisz - z klamki w kaburze czy TEGO?

W praktyce jednak obawiam się, że strzał z naboju pistoletowego (załóżmy 9-ki) mógłby powodować kontuzję barku.

w w/w przypadku PRAKTYKA=RZECZYWISTOŚĆ. Teraz już

skumałeś
? Edited by HellCat

Jak obstawiasz, w bezpośrednim starciu (na kilka metrów) po dostaniu w replikę z czego prędzej strzelisz - z klamki w kaburze czy TEGO?

Stawiam na klamkę w kaburze :killer: , a pomysł nadal wydaje mi się totalnie pozbawiony sensu sorry Vinetu. Zresztą zamiast się tu oburzać lepiej zbuduj to ustrojstwo i przetestuj w praktyce i wtedy pisz o super pomyśle, który działa lub co bardziej prawdopodobne nie działa wcala. A i jeszcze jedno nadal podtrzymuje, że twój szkic, szchemat, rysunek, malowidło czy nawet monidło nadal jest nieczytelne, tak jak post, w którym wyjaśniasz zasade działania tego super patentu vel super uzbrojenia pzd PS: Kończe temat dlatego w następnym poście przedstaw gotową konstrukcję i testy z pola AS a oburzanie się i psedo ciente riposty zostaw na rzecz autentycznych wyników pracy a nie czystych dywagacji.