Alien1904 Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Witam. Mam mały problem. Posiadam baterie 10,8V i standardową ładowarke z zestawu JG na której pisze że jest przeznaczona do 8,4V baterii. Po zmierzeniu napięcia ładowarki ma ona jakieś 11,8V. Moje pytanie brzmi: czy da sie nią ładować ten akumulator, czy jest ryzyko jego zepsucia??? Wiem że te ładowarki nie nadają sie do ładowania baterii zbyt dobrze ale nie mam kasy na ładowarke mikroprocesorową. Prosze o pomoc... Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 http://www.bron.pl/bron_pl/asg/produkty/ak...salna_4_8_ogniw Najtańsza dobra ładowarka do aku. W moim RK-02 od Boyi spotkałem się z "ładowarką" o nominalnym napięciu wyjściowym 12V. Popytaj się w swojej ekipie, może ktoś ma mikroprocesorówkę albo jakąś mocniejszą ładowarkę? Quote Link to post Share on other sites
Alien1904 Posted June 14, 2009 Author Report Share Posted June 14, 2009 Na taiwangunie znalazłem taką http://www.taiwangun.com/shop,show,161 ciekawe czy będzie sie nadawać. A ta standardowa ładowarka nie da rady naładować tej baterii?? Wiem że napewno nie naładuje jej do pełna ale boje sie podłączać bo nie chce zniszczyć akumulatora :/ Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 (edited) Na pewno nie naładujesz jej do końca. Twój akumulator, gdy jest naładowany, ma napięcie 13,5V, więc przez akumulator przestanie płynąc prąd, gdy napięcie na nim dojdzie do tych 11,8V. Edited June 14, 2009 by _Mnichu Quote Link to post Share on other sites
Alien1904 Posted June 14, 2009 Author Report Share Posted June 14, 2009 Na pewno nie naładujesz jej do końca. Twój akumulator, gdy jest naładowany, ma napięcie 13,5V, więc przez akumulator przestanie płynąc prąd, gdy napięcie na nim dojdzie do tych 11,8V. Ehh tego sie obawiałem :/ No to trzeba bedzie zakupić ładowarke Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts