pyskacz Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 (edited) Witam. Pytanie mam takie pytania... Czy twardość dystansera wpływa na prędkość wylotową kulki? W ostatnim czasie wykonałem tuning repliki wstawiając m. in. sprężynę M170. Początkowo strzelałem na dystanserze silikonowym, jednak z uwagi na brak możliwości regulowania hop up i pod wpływem sugestii dorobiłem dystanser z twardszego materiału (patyczek do czyszczenia uszu). Obecnie hopa da się regulować i podkręca kulki, jednak z moich obserwacji wynika, że kulka leci jakość wolniej, bardziej ospale, a jedyny zadowalający rezultat to lot kulki lekkim lobem. W przeciwnym razie spada dość szybko jak na tą moc. Czy twardy dystanser np. plastikowy - hamuje kulkę, czy materiał nie ma znaczenia? Druga sprawa to kwestia wykonania dystansera samemu. Na forum często przewijają się posty w których użytkownicy piszą, że dorobili sami dystanser i replika strzela lepiej. Z czego można wykonać taki dystanser? pozdrawiam... Edited June 22, 2009 by pyskacz Quote Link to post Share on other sites
wally Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Ja dystanser np. zrobiłem z uszczelki głowicy tłoka. Materiał jest elastyczny i odpowiednio twardy, nie ubije się tak jak izolacja z kabla. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Ja polecam dystansery typu H. Po nich kulka leci dużo dalej i lekko się zwiększa prędkość wylotowa kulki ze względu na lepsze uszczelnienie przestrzeni pomiędzy kulką a gumką. Używam ich we wszystkich swoich replikach i sobie chwalę. Są dwa rodzaje: zasięgowy i na celność. Z tego co się oriętuje to są trzy firmy co to produkują. - Deep Fire: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4321 - PJ: http://www.taiwangun.com/shop,show,1118 - i jeszcze jakieś na capri. Ja mam DF, ale chyba inne niczym się nie różnią. Co do takich robinionych samemu to robiłem z wkładu od długopisu z kabla. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik. BTW: tutaj macie tematy o dystanserach: http://wmasg.pl/forum/index.php?act=Search...ighlite=dystans Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 (edited) Czy twardość dystansera wpływa na prędkość wylotową kulki? pozdrawiam... Oczywiście, że tak, nawet na sylikonowym dyst. kulas jest zawsze w pewnym stopniu spowalniany - występuje jakieś tarcie (jak między KAŻDYMI stykającymi się ciałami) i musi tracić coś na prędkości. Im twardszy dystanser tym więcej kulas będzie wytracał tej prędkości bo ta część gumki, która podkręca nie może się schować w takim stopniu jak przy silikonowym. Inna sprawa ma się przy dystanserach typ H, gdzie owa część gumki, które kręci kulasa, jest bardziej płaska i "owija kulkę", a co za tym idzie dodaje parę fps'ów, ale czy lepiej kręci ? Mam i muszę powiedzieć, że nie widzę znaczącej różnicy między typ H, a silikonowym dyst. Guarder'a - jednakże żadnych testów nie robiłem to tak "na oko". Edited June 22, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts