youkey Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Witam Mam zamiar dokupić lunetę, ale pojawił się problem: gogle mają za daleko szybkę więc widok przez lunetę nie będzie za ciekawy. Mam jeszcze Uvexa X-one'a ale widok też nie za dobry. Moje pytanie: jakie okulary kupić by były maksymalnie przy oku i nie przeszkadzały patrzeć przez lunetę? No i korzystając z okazji: jaką lunetę kupić do 80zł? Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Okulary : Ja noszę uvex'y i-vo i nie narzekam Co do lunet jest cały temat. Streszczając : Jeden z tańszych dobrych wyborów to blog 3.5-10x40 Za 80 zł to możesz tylko patrzeć przez denko taniej whisky. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 zależy do czego ci luneta do karabinka parasnajperskiego lub szturmowego wystarczy luneta 4x (nawet ze stałym powiększeniem) szukaj na aukcjach może trafisz jakąś starszą myśliwską lunetkę Jeżeli chcesz zamontować na snajperce to ceny zaczynają się od 250 zyli za chińskie podróbki Unikaj lunetek o wąskim tubusie bo raczej celu w nich nie zobaczysz Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Zwróć uwagę na ogniskową lunety. To ona będzie wyznacznikiem tego jak będziesz miał oddalone oko od okularu, by uzyskać pełny widok bez cienia lunety. Celowniki bojowe o krotności X4, takie jak ACOG czy Specter DR mają ją rzędu 7-8cm, co pozwala na wykorzystywanie ich także z goglami i okularami. Niestety celowniki zabawkowe do asg mają te ogniskową często mniejszą - co będzie sprawiało problemy. Quote Link to post Share on other sites
radzio2k Posted June 26, 2009 Report Share Posted June 26, 2009 Witam Mam zamiar dokupić lunetę, ale pojawił się problem: gogle mają za daleko szybkę więc widok przez lunetę nie będzie za ciekawy. Nie pomyliłeś przypadkiem lunety z lornetka? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts