kluz Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 (edited) Witam! Potrzebuję pilnie pomocy; kopiłem ten laryngofon, który ma wtyczkę na 2,5mm, a moja PMRka MaxCom WT108 ma jacka 3,5mm. Kupiłem też przejściówkę w MM z 2,5 do 3,5. Nic nie działa: nadawanie, odsłuchiwanie - nic. Co to może być? Jak to naprawić? Podejrzewam, że czeka mnie lutowanie... Za tydzień jadę na obóz i potrzebuję chodzącej PMRki. Z góry dzięki za pomoc :) Dodam, że to nie jest wina PMRki, bo sprawdzałem ze starym zestawem, który jest po części zepsuty. kopiłem ten laryngofon Edited July 8, 2009 by kluz Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Miałem podobny problem, czeka cie mieszanie w kabelkach. Ja rozciąłem swoją przejściówkę i pokombinowałem z kablami, jak się poźniej okazało wystarczyło tylko rozłączyc jeden kabel. Quote Link to post Share on other sites
kluz Posted July 8, 2009 Author Report Share Posted July 8, 2009 (edited) ja tej przejściówki nie mam z kabelkiem tylko po prostu zlane dwa gniazda. tą przejściówkę mam rozcinać? chyba chodzi o stereo a to ma być mono + mikrofon. dobrze mówię? [Zdania zaczynamy wielką literą. Shift Ci działa, bo są znaki zapytania...] Edited July 8, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Może być ciężko, takie przejściówki z kablem są na allegro za grosze, ja swoją kupiłem w sklepie z elektroniką. Quote Link to post Share on other sites
kluz Posted July 8, 2009 Author Report Share Posted July 8, 2009 Tzn. rozciąłem ją i połączyłem jako przedłużenie każdego z kanałów bo za głęboko wcześniej wchodził bolec do gniazda - nie działa (cały czas się świeci nadawanie; przynajmniej jakiś postęp, bo wcześniej nic się nie świeciło). Może trzeba jakoś nie wiem kabelki pozamieniać? Nie chcę zbytnio rozbierać nic z laryngofonu bo mogę go zwrócić do 10 dni, choć wolałbym to zrobić przed obozem niż nie mieć PMRki albo się męczyć z zepsutym starym zestawem słuchawkowym (jakieś zwarcia się robią i mimowolnie nadaje). Quote Link to post Share on other sites
seger Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 pokaż oryginalnego mikro jack'a z zestawu słuchawkowego z radia. moze on miejsc 3 "nacięcia" po założeniu przejsćiówki na 2 nie bedzie nadawac. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Jak jeszcze kiedyś miałem maxcoma i podłączyłem jakiś dziwny headset robiło to samo. Świeciła się dioda i nic z tego nie wyszło. Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 (edited) Nie musisz rozbierać laryngofonu, kwestIa tylko pokombinowania z kabelkami w przejściówce. Edited July 9, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
KAMEL Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 (edited) Ja mam ten sam problem z midlandem g5.Laryngofon identyczny.Znalazłem coś takiego na innym forum tylko że tam schemat dotyczy złącza takiego jak w motorolach.Chciałbym wiedzieć czy tobie udało się rozwiązać ten problem. Edited July 9, 2009 by K1000 Quote Link to post Share on other sites
kluz Posted July 9, 2009 Author Report Share Posted July 9, 2009 (edited) Niestety nie, pewnie przy dłuższym grzebaniu i cięciu oraz lutowaniu odpowiednich kabelków ruszyłoby ale to nie na moją wiedzę i umiejętności, nie mam już za bardzo czasu przed obozem i wolałbym tego nie ruszać i nie stracić 110 zł. Laryngofon przy podłączeniu 1:1 działa ale tylko słuchawka, PPT nie reaguje. Po zamienieniu tych 2 ostatnich pól (największe masa więc nie ruszałem) cały czas nadaje. Na to wygląda, że nie będzie to działać z moją PMR (odsyłam do Specshopu). Skoro laryngofon nie współpracuje z radiem to wziąłęm się za zepsuty stary oryginalny zestaw słuchawkowy. Co jakiś czas przez bardzo długo samoczynnie nadaje: rozpiąłem ten plastik gdzie jest PTT i mikrofon i co się okazało, że po odłączeniu kabelka od PTT już nie nadaje (odwrotnie - nadaje). Chyba po prostu będę musiał kupić taki przełącznik (PTT) i przelutować go. Edited July 9, 2009 by kluz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts