HellCat Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 Witam! Niedawno stałem się posiadaczem długiej 14-ki. Do tej pory miałem jgietkę i dokładnie ten sam problem - hi cap :strach: Magazynek zasypany kulkami podczepiam pod karabin, zakładając wycięciem na hak, umieszczony z przodu gniazda. Miły dla uch szczęk, mag siedzi. W prawdzie buja się lekko przód-tył, ale to chyba normalka (mam taką nadzieję). No i zaczynamy podkręcać. Kręcę, kręcę, słyszę - zmiana dźwięku (koło 5-6 obrotu kółkiem). Ok, naciągnięty. Broń do policzka, semi, spust. Strzał. potem drugi i trzeci. Strzela, kulki lecą. Czwarty, piąty, szósty... nie lecą :???: Co za cholera? magazynek off, tym suwakiem przy podajniku opróżniony (przy akompaniamencie wyjącej sprężyny). Jeszcze raz - w gniazdo, nakręcam... przy trzecim obronie sprężyna zawyła. Aha, to znaczy że mu przeszły fochy. Kręcę dalej do zmiany dźwięku. Podnoszę. kilka strzałów, kilka dziur w kartonie. I znów nic. :poddanie: Wewnątrz hi-capa kręci się zarówno ten ząbkowany wał biorący kulki, jak i duża zębatka (w przeciwną stronę do wału) i dwa sąsiadujące z nią trybiki. Co za cholera? Pomysły? Jeszcze jedno - jaki element w gnieździe maga zwalnia jego blokadę? Czy to ten hak z przodu? Bo nie widzę wewnątrz nic, co naciskałoby na suwak. Tylko czarna rurka prowadząca do komory i hak z przodu. reszta wszystko metal. Pomocy :strach: Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Dostawałem już magi do "naprawy" takie. Musisz rozebrać mechanizm hi-cap'a na części pierwszej i dobrać się do tej zębatki, którą się kreci podkręcając hi-cap'a. W niej jest sprężyna - popsikaj ją silikonem i przy okazji sprawdź czy w hi-cap'ie nie ma syfu gdzieś, który blokuje te mniejsze zębatki. Sprawdź dokładnie oba przypadki i problem będzie rozwiązany. PS. Ostatnio nie udało mi się naprawić mag'a od kałaszka Boyi'a. Niestety całkiem odpadł ten zewnętrzny ciężarek (takie półkole) i dupa blada :wink:. Edited July 23, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted July 23, 2009 Author Report Share Posted July 23, 2009 Dziękuję za odpowiedź. Psia mać... Jak go wczoraj brałem (jeszcze w W-wie, przed przyjazdem do domu) to ze trzy podkręcenia wystrzeliłem (kulki G&G 0.25) - no problem. Przywiozłem do domu i już dupa... Ehh :evil: Aha, może to jednak kwestia kulek? Gunfrajerki czarne, no i parę PeJotek. może poczekać na przypływ forsy i nie ryzykować rozbierania go? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Aha, może to jednak kwestia kulek? Gunfrajerki czarne, no i parę PeJotek. może poczekać na przypływ forsy i nie ryzykować rozbierania go? Kulki syfne - śmigaj na G&G najlepiej kulasach - pewnie z zestawu jeszcze je masz. To tylko rozbiórka maga - na bank coś blokuje zębatkę, albo ułamało się to metalowe półkole takie, jak w przypadku maga, który próbowałem nareperować. Tak czy inaczej na maga nie ma gwarancji - tylko na sam gearbox, także nie bój nic. Jedna śrubka gdzieś na spodzie maga pewnie, odkręć, wyjmij mechanizm ze skorupy i check this out ;-). PS. Kulki syfne bo syfne, ale hi-cap łyka wsio co przypomina kulkę, także nie tutaj leży problem. Choć mógł być jakiś suprajs z kulkami - oj nie raz widziałem takie w opakowaniach, pewnie sypnąłeś z opakowania kulasami i wpadł do hi-cap'a, bywa. Edited July 23, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted July 23, 2009 Author Report Share Posted July 23, 2009 Dzięki. rano go rozbiorę i sprawdzimy co mu w trzewiach siedzi. A tak przez ciekawość - jaki element w gnieździe maga zwalnia blokadę w m14-ce? bo ni cholery nie mogę dojść... Wypada na ten hak, ale to raczej nie możliwe... od tubusa wprowadzającego kulki do komory nic nie odchodzi. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Między spustem, a magiem w linii prostej przy gnieździe maga masz tą dźwignię do zwalniana maga. Chyba właśnie ten "hak" o którym mówisz... PS. Widzę, że masz G'ietę - to maga w obu replikach tak samo się zwalnia, zresztą jak w większości replik chyba... Edited July 23, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted July 23, 2009 Author Report Share Posted July 23, 2009 Zajrzałem do gietki (wyjąłem z kartonu, niestety nie stać mnie na dwie repliki naraz - Gienia idzie w dobre ręce :???:) i fakt, masz rację. Czyli po włożeniu maga rant tej "rurki" wciska ząbek utrzymujący kulki w magazynku... Cwane, moja pierwsza M4ka miała w tylnej części taki ogonek, który przy wkładaniu do gniazda był przyciskany i w ten sposób zwalniała się sprężyna. To mnie zmyliło - przyzwyczaiłem się do tego sposobu. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, HellCat. ps. prośba do adminów - myślę że można zamknąć temat. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts