stig666 Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Witam! Posiadam taką ładowarke : http://www.taiwangun.com/shop,show,689 i jako że jest to moja pierwsza procesorowa ładowarka nie wiem ile zajmuje jej ładowanie rozładowywanie. Ile czasu moze zając naładowanie i rozładowanie pakietu stick 7 ogniwowego 8,6V? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Weź pakiet, włącz na rozładowanie, włącz stoper, i czekaj aż się lampki zmienią ;) Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
stig666 Posted August 6, 2009 Author Report Share Posted August 6, 2009 Ja pytam konkretnie 3h 5h 10h? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 (edited) To zależy od tego jaki masz akumulator (widzę, że jakiś kosmiczny, 8,6V na 7 ogniwach) i od tego czy ustawisz na tym mikroshicie 500mA czy 1A prąd ładowania. Wzór na ładowanie mAh akumulatora / mA ładowarki * 140% = czas w godzinach (zakładając, że akumulator jest w pełni pusty). Wzór na rozładowywanie jest taki sam pomijając 140% (zakładajac, że akumulator jest w pełni naładowany). Edited August 6, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
BROWAR1 Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Nie wiem dlaczego u mnie nowa ładowarka ładuje baterię 9,6 1800mAh lekko ponad 3 h (ustawione na 8 c i 500 mA) akumulator pierw był włączony na rozładowywanie i trwało to praktycznie cały dzień, to samo mam z akumulatorem 12v 1700mAh. Tak krótki czas mnie niepokoi. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Może akumulatorki troszkę używane już i pojemność ogniw spadła? Tak się dzieje, nawet podczas prawidłowej eksploatacji, jednak dla pewności, zrobiłbym formowaniem obu akumulatorów (pełne 3-4 cykle, gdzie jeden cykl to pełne rozładowanie i potem naładowanie). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts