Julas Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Cześć. Mam taki oto problem z radiem brata po ostatniej "pacance": Widać sporą szparę, antena się poluzowała. Nie wiem za bardzo co z tym zrobić. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 (edited) Ciężko powiedzieć czy np. "drut" zatopiony w plastiku nie poszedł się kochać. Jeżeli radio działa dalej tak samo, to najlepiej nie tykać i obkleić taśmą oraz przygotować się na kupno nowej anteny. Jeżeli nie działa tak jak powinno to raczej zostaje kupno nowej anteny, ale ciężko stwierdzić czy nie da się naprawić po zdjęciu. Edited August 18, 2009 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 A ja mam inne rozwiązanie. Pociągnij za "płetwę" anteny a w przeciwnym kierunku ciągnij wtyczkę. Następnie zakręć (bodajże od siebie) śrubkę. Najlepiej na koniec jeszcze zaklej całość taśmą izolacyjną bądź termokurczliwą aby uniknąć w przyszłości odkręcania się i wypadania anteny. Sam parę razy zgubiłem ten "bacik" ale zawsze jakimś szczęśliwym trafem je odnajdywałem ;) Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Ja od razu mówię że tej konkretnej anteny na oczy nie widziałem, i moją wypowiedź opieram na doświadczeniach związanych z innymi antenami. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 "Awaria" typowa dla tych anten - w AWR mieliśmy ze trzy przypadki tej samej awarii. "Bacik" trzyma się podstawy na pojedynczej śrubce, która lubi się odkręcać. Połączenie nie jest stałe i czasem odkręca się samodzielnie pod wpływem nagminnego haczenia anteną o coś. Da się to skręcić z powrotem tak jak to mówił Tuziol - później dobrze jest to dodatkowo zabezpieczyć taśmą. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted August 19, 2009 Author Report Share Posted August 19, 2009 Dobra panowie według instrukcji Tuziola ciągnąłem w przeciwnych kierunkach jednocześnie dokręcając tak, aż ten mały prostokącik, który wchodzi w otwór, nico się zgniótł. Teraz lecę po czarną izolkę :mrgreen: Ten opis to, tak gwoli ścisłości. Wolę się upewnić. Rozumiem, że to wszystko w tym temacie? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Rozumiem, że dokręciłeś śrubkę do końca? Oprócz izolki warto pomyśleć o wspomnianych przeze mnie koszulkach termokurczliwych. Nie są drogie a będzie to wyglądać bardziej estetycznie ;) Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted August 20, 2009 Author Report Share Posted August 20, 2009 Skręciłem to tak, że nie było luzu - antena "nie majtała się" już :-) Walnąłem elegancki pasek czarnej izolki. Tuziol trudno się z Tobą nie zgodzić, zainwestuję w te koszulki. Jeszcze raz WIELKIE dzięki za pomoc. Pozdro z Gdańska! Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted August 20, 2009 Report Share Posted August 20, 2009 Nie ma problemu :) Cieszę się, że mogłem pomóc :) Oby Ci długo służyła! :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Sugeruje jeszcze zabezpieczyć to połącznie kropelką kleju do śrub. Kropelka preparatu na gwint i trzyma wyśmienicie ;-) W podobny sposób można zabezpieczyć wszystkie połączenia śrubowe narażone na obciążenia i wibracje. LINK : Klej do śrub (przykład) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts