Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Projekt OC-14 Groza (Przeróbka z AKS74U)

Recommended Posts

Czołem!

Zacznijmy od początku.

Jestem wielkim fanem gier z serii S.T.A.L.K.E.R. i zawsze podobał mi się występujący tam karabinek OC-14 Groza. Pomysł budowy repliki przyszedł nagle i niespodziewanie jak ból po strzale w potylicę. Na początku marzyła mi się wersja z "granatomiotem", z czasem okazało się że wersja snajperska bądź po prostu z tłumikiem jest prostsza i dużo tańsza a również mi się podobała. Zaczęło się zbieranie informacji, zdjęć itp. To efekt moich poszukiwań, cały zbiór wiedzy jaki tylko można znaleźć na ten temat:

http://odsiebie.com/pokaz/3876645---222d.html (Mój upload)

Oraz:

http://talks.guns.ru/forummessage/51/277137-0.html

http://www.youtube.com/watch?v=NP5DV60E27E

Tak więc wybrałem to:

27381b504b1572d0m.jpg

Założenia były następujące:

- przynajmniej 70% zgodność z oryginałem

- maksymalnie estetyczne wykonanie

- możliwie najprostsza konstrukcja przy zachowaniu dobrej wytrzymałości

- w pełni wartościowa replika ASG

- dopuszczałem również możliwość wystawania części napędu poza korpus repliki

- maksimum pracy własnej, bez korzystania ze specjalistycznego sprzętu (tylko stopka była spawana, a tak to brzeszczot, pilniki, szlifierka, klejenie i szpachlowanie)

Po ponad półrocznej pracy z większymi i mniejszymi przerwami powstało to:

91e00d0f08f416c6m.jpg 09a7d56fb89e2a5bm.jpg 80eef94527d3a4f9m.jpg 75868c2756eccb7cm.jpg

b96796a2212fdc94m.jpg 5a0f8ebe1dca2fa7m.jpg 4c2be6ce025119b8m.jpg

By replika była w pełni (lub w zasadzie bardziej) koszerna muszę zbudować jeszcze odpowiedni magazynek oraz dokupić bakelitowy chwyt.

Słów kilka o napędzie. No cóż, niemal niemożliwym jest zrobienie elektrycznej Grozy tak by nic nie wystawało. Najlepsze wyjścia to gearbox z MP7 :???: lub przeróbka gazowego AKSU. I proszę Was bardzo nie piszcie mi o jakiś rewelacyjnych pomysłach na to. Sprawdzałem niemal każdą opcję jaką tylko można sobie wyobrazić, niektóre tak absurdalne że szkoda gadać. I tak na tą chwilę już nic innego nie zrobię a ewentualnego kombinowania będzie kosmicznie dużo, sam efekt może być tego nie wart. Ja zrobię to po prostu tak:

be549b35b046c2b4m.jpg

Po ukończeniu obłoże to materiałem lub gąbką albo zrobię coś takiego:

9e2e38c2192627b9m.jpg

Przyznajcie sami że widzieliście gorzej oszpecone repliki, np. batka large przyklejona do body czy kolby taśmą. Poza tym jak dla mnie warto było budować mimo to a i z perspektywy strzelca tego kompletnie nie widać. Osoby trzecie też nie tak prędko to zauważą, gdyż ten fragment repliki jest zasłaniany przez ramię strzelca.

Temat będzie z czasem aktualizowany, muszę jeszcze skończyć napęd i zrobić magazynek. Chętnie odpowiem na pytania, jeśli chcecie fotki z budowy jakiegoś elementu to piszcie śmiało.

I na koniec jeszcze kilka lanserskich fotek:

6a9da52a444ee229m.jpg 3bed55cb766eadcam.jpg a8fb0c544abb054cm.jpg

Do zdjęć pozował mój kolega Cincin (z ekipy "Red Invaders Squad"), szpej na fotkach należy do niego.

PS: Replika będzie do pomacania podczas organizowanej w październiku imprezie "S.T.A.L.K.E.R. - Zona Nysa".

Pozdrawiam wszystkich, Sławomir

Edited by soldat

Noo... jestem pod wrażeniem, kawał dobrej roboty :). Co do wystawania : jeśli dałbyś radę trochę odejść od oryginału, to można by wykonać taką łudeczkę, która osłaniała by silnik

EDIT : Jeszcze raz przejrzałem zdjęcia i jak rozumiem jeszcze wszystko pomalujesz na jednolity kolor?

Edited by P3t3r

Właśnie coś w rodzaju takiej "łódeczki" planuję wykonać, z plastiku bądź tłumiącego materiału i nałożyć od spodu na ten silnik.

Co do farby, zapomniałem o tym napisać. Tylko to miałem pod ręką, choć na fotkach wyszła trochę rozjaśniona w RZeczywistości jest lepiej. Tak czy owak nie jest najlepsza, ładnie kryje lecz kolor nie ten i łatwo schodzi. Tak jak napisałeś, planuję całość pomalować w przyszłości raz jeszcze, jakimś dobrym lakierem samochodowym - czarny półmat.

Edited by Foka

No maga musisz zmienić - wnętrze hi-cap weź od jakiegoś maga sig'a552/551/550 lub emkowego, a skorupę sam sobie będziesz musiał chyba wystrugać. Co do silnika to musisz wydłużyć chyba troszkę ośkę na której obraca się zębatka osi silnika i wtedy wywiercić dziurę pod zębatkę (weź pod uwagę, że zębatka osi silnika musi dobrze przylegać do zębatki silnikowej, a sam silnik musi być osadzony bardzo sztywno. Inna kwestia - jeśli ma być to wartościowa replika ASG to sam dżirboks również musi być osadzony sztywno - w przypadku tego co zrobiłeś GB trzyma w body tylko selektor i komora (i może po części, ten dynks, która trzyma pokrywę zamka), ale tutaj też bym się zastanowił nad tym jak toto jeszcze usztywnić - GB przy kolejnych cyklach ładnie telepie, co łatwo bardzo zaobserwować strzelając mając sam dżirboks na stole.

Edited by Gogin

A więc, magazynek a raczej sam wkład wezmę z krótkiego hi-cap'a do AK. Budowa skorupki to nie problem, muszę tylko kupić blachę aluminiową.

Jeśli chodzi o GB i silnik to te wszystkie sprawy bardzo dobrze rozumiem i wiem co mam robić. Dajcie tylko trochę czasu :)

A moc? Cóż, jest to w sumie stockowy AKSU z Boyi plus drobne przeróbki. Wsadziłem cylinder typ 0, tylko proszę nie piszcie że jest za duży do tak krótkiej lufy i pogorszy mi się celność, to jakieś bzdury. No, bynajmniej mi to się nie sprawdza, może przez tłumik dźwięku. Poza tym replika przeszłą gruntowne smarowanie i uszczelnianie teflonem. Osiągi są naprawdę dobre, tylko mile widziana byłaby wymiana gumki hop-up.

PS: Zapomniałem napisać że replika jest oczywiście full metal :)

Edited by soldat

Widzę że masz zdolności manualne, nie wiem czy to dobry pomysł aczkolwiek nie prosiłeś o niego ale: GB V.7 chyba dał by radę? Wystąpił by mały problem wtedy z selektorem ognia, jednak można zostawić tylko na auto :)

Odnośnie tego że typ ma znaczenie masz spory temat http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=65864 jak poczytasz może przestaniesz być ignorantem i nie będziesz wypisywał bzdur.

Edited by Marcinek83

Owszem, GB V.7 wejdzie bez problemu. Selektor i tak już nie działa po przeniesieniu spustu do przodu, zostaje tylko auto. Wracając do GB, nie ma w sumie miejsca na silnik oraz baterię. Tak, baterię można dać do tłumiku dźwięku ale w takim wypadku będzie on tylko atrapą bez możliwości ściągnięcia go podczas walki w budynkach. Silnik teoretycznie wejdzie po dużych przeróbkach pod nakładkę rury gazowej a napęd można przenieść linką od "dremelka". Niby wszystko ładnie wygląda lecz komplikacji może być sporo. Mimo wszystko zostaje przy obecnej opcji.

Cylinder... Czytałem już kilka tematów o tym i opinie były podzielone. Ja tylko piszę co widzę. Po wymianie cylindra moc minimalnie wzrosła. Zaś po uszczelnieniu komory hop-up teflonem poprawiła się powtarzalność strzałów. Zasięg oraz skupienie strzałów jest naprawdę dobre, może to potwierdzić Cincin jako świadek testów. Jedyny ból to średniej jakości gumka gumka hop-up.

Może jednak zostań przy swoim pomyśle: Możesz przy silniku zrobić osłonę z aluminium a zakryć to wszystko szytą na miarę ładownicą w której będzie akumulator najlepiej Li-po nie wielkich rozmiarów (polecam transmetic) Takie rozwiązanie chyba by dało radę. Powało by tez gdybyś pomalował chwyt transportowy i karabin jednolitym kolorem. Wydaje mi się że czarna ładownica i czarny karabin będzie współgrać.

Edited by Marcinek83
  • 2 weeks later...

Dzięki, niezły pomysł, rozważę to na pewno. Co do baterii to nieszczególnie mam ochotę na Li-Po, poza tym działam na oryginalnym aku stick, który przecież wchodzi pod pokrywę. Do maskowania jeszcze trochę czasu. Puki co wykonałem najważniejszą robotę z napędem:

02ccabda8f5c66bfm.jpg

Replika obecnie działa, jedynym mankamentem jest głośna praca układu. Da się to przeżyć ale na dłuższą metę nie może tak być. Poza tym silnik przy pracy wychyla się w dół co również nie jest korzystne. Jedną i drugą sprawę rozwiąże nowa ramka na silnik, która ustabilizuje jego położenie. Będzie to coś w rodzaju skorupki z blachy, uformowanej tak by silnik był odpowiednio unieruchomiony i dociśnięty w kierunku góry (body repliki). Prawdopodobnie w ramce będą trzy śruby, które pozwolą na regulacje silnika w dwóch kierunkach.

Dziękuje Wam za słowa uznania, zawsze to motywacja do dalszej pracy :) A tak, będzie następna replika. Jesteś bliżej niż Ci się wydaje.

Tak jak pisałem, jeśli interesują Was fotki lub opis budowy jakiegoś elementu to proszę pisać. Zrobiłem jak na ten moment ponad 80 zdjęć, więc jest w czym wybierać.

Gogin i Marcinek83, w tym przypadku obaj macie rację. Ustabilizowanie i wyciszenie silnika/GB jakimś materiałem jest kluczową sprawą.

• 2 months later...

Witam ponownie.

Przyznam szczerze że przez ostatni czas niewiele zrobiłem. Od tamtej pory jedynie wymieniłem całą elektrykę i zamontowałem tranzystor MOSFET. Wszystko wykonałem według schematu zamieszczonego na forum przez jedeno z użytkowników. Poza tym na dniach wymienię lufę wew. Cóż, jednak krótka lufa i działający tłumik nie był dobrym rozwiązaniem. Bez tłumika replika strzela fajnie. Z tłumkiem kulki albo nie wylatują bo rozbijają się o jego wylot albo mają kiepski zasięg i celność. Wszystko zależy od ustawień hopka. Nowa lufa będzie na całą długość tłumika dzwięku. Co do koszyka, prawdopodobnie w ciągu miesiąca lub dwóch jak znajdę trochę czasu a przedewszystkim chęci to zrobię w końcu co trzeba. Wracając do MOSFET'a, jego użycie okazało się mieć leczniczy wpływ na kilka dolegliwości. Silnik dostał więcej mocy, poprawił się ROF i żywotność baterii. Co ciekawe zmalał również nieprzyjemny dzwięk przy strzelaniu.

Jeszcze jedna sprawa. W pierwszym poście umieściłem link do zbioru informacji i zdjęć na temat tej broni, który zebrałem. Link dawno padł, gdyż serwis odsiebie.com już nie istnieje. Przez ten czas widziałem że ten zbiór cieszy się powodzeniem. Dlatego zamieszczam go ponownie:

http://rapidshare.com/files/312596711/OC-14_Groza.rar

Archiwum zawiera masę fotek, również tych z rosyjskiego forum. Poza tym są tam dwa filmiki, jakieś rysunki techniczne i trochę stronek WWW.

Poza tym zainteresowanych zapraszam do tematu z relacją z budowy a raczej przeróbki:

http://www.jedendojednego.fora.pl/przerobi...-groza,716.html

Pozdrawiam Sławomir