PaD Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 witam kombinuje ostatnio jak przerobic tlumik od sd3 do mac'a. juz sie trzyma i strzela i jak narazie upchalem tam wate, papierki, gabki (tak slyszalem ze to pochlania dzwiek ; lufy aluminiowej w srodku nie ma!) i dzwiek jest znacznie stlumiony. czy wie ktos dokladnie co tam do tych tlumikow wkladaja ze tlumia? tia pozdro Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 Jeśli pytasz o tłumiki od replik SD, to CA ładuje tam zwykłą, niezbyt ciasno zbitą gąbke. Ale jeśli chodzi o tłumienie, to jest to diabła warte. Odgłos wylatującej kulki jest minimalny w stosunku do odgłosu pracującego silniczka. Pozdrawiam, P. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 Polecam artykuł na temat tłumików na stronie http://www.rgsa.prv.pl. Też miałem problem co tam upchać i to co wymyśliłem sprawdziło się wyśmienicie. Zwracam jednak twoja uwagę że w wypadku broni sprężynowej (chyba takiego typu jest ten "mac" do którego dorabiasz tłumik) większy problem stanowi dzwięk mechanizmów niż rozprężajacego się powietrza opuszczającego lufę za kulką. Spróbój wyciszyć tłok w pierwszej kolejności. Proponuję pokombinować z pianką w jaką zawija się taraz meble (wygląda jak gruba folia mająca w środku pęcheżyki powietrza). Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 Gwarantuje że odgłos wylatującej kulki (w przypatku elektryka) to 50% dzwięku wydawanego przez broń na podstawie którego namierza się strzelca. Głos silnika i trybów oraz uderzenia tłoka nie są juz tak słyszalne z odległości jak ci się wydaje. Pamiętaj że strzelając z elektryka masz gearbox koło ucha więc wydaje się że to tak chałasuje podczas gdy w rzeczywistości z odległości kilku metrów dzwięk ten jest już prawie niesłyszalny. Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 Nie do konca sie zgodze... Mojego slychac chyba z pol kilometra :/ Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 Zapomniałeś się pochwalić że masz aluminiowy tłok i sprężynę 120%. Ale może twoim zdaniem to nie ma wpływu? Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 No zapomnialem :/ Fakt :/ Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted June 20, 2004 Report Share Posted June 20, 2004 CyberKoza, masz racje, ale i jej nie masz :) Wiele zależy od repliki - w mojej metalowej MP5-tce dzwięk pracującego gearboxa to główny dzwięk jaki słychać na dystans. Z kolei w plastikowych replikach dzwięk ten ma duże niższe natężenie. Masz plastikowego guna, prawda? Jeżeli tak, to masz racje ale i ja też mam racje :). I tak wszyscy są szczęśliwi. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 20, 2004 Author Report Share Posted June 20, 2004 PRZEPRASZAM ze wam przerywam ale tu nie mowa o wyciszaniu odglosow z gearboxa :) ja robie ten tlumik do maca gazowego (m11a1 ksc) i jak narazie fajnie wycisza (wlozylem gabki, styropian, papierki, waty itp) ale dzieki Cyberkoza - napewno poczytam. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 znalazlem to czego szukalem! na jakiejs niemieckiej stronie opis tlumika w mp5 sd: Da die MP5 aus geschlossener Verschlussstellung feuert, bietet sich für sie eine Verwendung als schallgedämpfte Waffe gerade zu an. Der Schalldämpfer ist fest in der Waffe integriert und besteht aus einem gekürzten Lauf, in den Löcher gebohrt wurden. Durch diese Löcher entweicht ein gewisser Anteil der Pulvergase, so dass die Geschossgeschwindigkeit auf Unterschall absinkt. Des weiteren befinden sich im Schalldämpferrohr noch diverse Kammern, die die Schallwellen aufteilen und brechen sollen. Heckler & Koch bewahrt aber aus verständlichen Gründen über die genaue Konstruktion Stillschweigen. i foto: Das Innere des Schalldämpfers der MP5SD. jezeli ktos zna b.dobrze ten jezyk to jakby mial chwile czasu poprosilbym zeby napisal m/w co tu jest napisane (z czego to jest - drewno? itp) bo wyglada bardzo ciekawie. mam zamiar zrobic tlumik przepisu Cyberkozy i ten (w miare mozliwosci) i zobaczyc efekty :twisted: Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Piciu: Na 100% masz racje. Faktycznie AUG ma plastikowe body. Jestem skłonny uwierzyć że metalowe body sprawia iz gearbox jest bardziej słyszalny. Co do tłumika przedstawionego na fotce: weź pod uwagę że jest to tłumik do prawdziwej broni a tam zasada działania tłumika jest nieco inna, nie wspominając o fakcie że tłumik prawdziwej broni pracuje przy setki razy większych obciązeniach. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Co do tłumika przedstawionego na fotce: weź pod uwagę że jest to tłumik do prawdziwej broni a tam zasada działania tłumika jest nieco inna, a niby dlaczego? tu i tu zadaniem tlumika jest danie dotakowego miejsca na rozprezenie sie gazow wylotowych i spowolnienie gazow wylotowych... to ze gazy powstaja w inny sposob (sprezenie tlokiem vs spalanie materialu miotajacego) nie ma znaczenia, rozna jest tylko skala nie wspominając o fakcie że tłumik prawdziwej broni pracuje przy setki razy większych obciązeniach. otoz to Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 wlasnie sie nad tym zastanawialem.ale byc moze dzialal by podobnie w asg. ale chociazby dla ciekawosci: z czego to jest zrobione i jak? (jezeli ktos zna odpowiedz :wink: ) Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Navy: Ok. Masz 100% racji. Sorrki ale spałem 4 godziny więc dzisiaj cięzko mi się myśli. Sam nie wiem co mi chodziło po głowie gdy pisałem taką bzdurę. Tak czy inaczej myślę że w wypadku ASG odpowiednio dobrana pianka będzie zupełnie wystarczająca, nawet do gazowego ingrama. Wystarczy dobrać odpowiednią długość. Ciekaw jestem tylko jak toto chcesz do ingrama przymocować. W AUG'u problemu nie ma (kto czytał artykuł ten wie) ale ingram ma strasznie krótką lufę zewnętrzną. Żeby osiągnać odpowiednie tłumienie przy konstrukcji jaką zaprezentowałeś na fotce, wydaje mi się że grubość ścianki tłumika powinna być spora żeby charakterystyczne POP nie było słyszalne w podobny sposób co gearbox w metalowym body czyli głośniej. Podkreślam: wydaje mi się ale pewności nie mam. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 to jak przymocuje tlumik tez mnie martwi. w tym od sd3 wkleilem kawalek drewna i przewiercilem odpowiednio, ale nie wiem czy materialy pochlaniajace dzwiek beda dzialaly efektywnie gdy beda ulozone juz za lufa (nie na niej jak w Twoim AUG'u tylko ze beda sie zaczynaly dopiero przy wylocie lufy) cos w tym stylu: __________________ 8888888888888|00000| ====== 8888888888888|00000| ___________________ _ ;| - scianki tlumika 8 - otulina 0 - wspomniane drewno (do umieszczenia lufy) = - lufa Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 no ta. m11 ma poza plastikowym body jakby metalowe bode wewnetrzne (cos jakby drugie body duzo ciensze z metalu) i to tez moze rezonansowac. oczywiscie jestem swiadom ze moj mac nigdy nie bedzie bezglosny :wink: , ale mam zamiar go wyciszyc na tyle zeby bylo slychac tylko klekot zamka :P Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 23, 2004 Report Share Posted June 23, 2004 Matrhi: Fakt. Stać z boku elektryka z tłumikiem a przed nim to jest różnica. I to spora. Zauważyłem że gdy strzelam do kogoś, ofiara już po pierwszym strzale wie gdzie jestem (przynajmniej mniej więcej) za to osoby znajdujące się z boku nie mają zielonego pojęcia. Sam tłumik daje właśnie tyle że obniża częstotliwość dźwięku przy tym nieco go wyciszając a to z kolei przekłada się nie na bezgłośną pracę broni ale na trudność w zlokalizowaniu miejsca skąd padł strzał. Ludzkie ucho podobno jest znacznie wrażliwsze na wysokie tony co nawiasem mówiąc można zaobserwować poprzez porównanie naszej reakcji na wysoki dźwięk bzyczenia komara a niski bzyczenia powiedzmy bąka (nie mylić z pierdem) czy innego trzmiela. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 16, 2004 Report Share Posted July 16, 2004 jesli kogos nadal interesuje sprawa "jak zrobic tlumik" to niech kupi aktualny nr Komandosa. Jest urtykul o budowie tlumikow na kilka stron, lacznie z przekrojami i rysunkami roznych sposobow konstrukcji tlumikow. PS od razu uprzedzam prosby - NIE zeskanuje i NIE wystawie bo 1. nie kupuje Kondomasa 2. kup i sobie poczytaj, a nie kradnij czyjejs pracy Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted July 24, 2004 Report Share Posted July 24, 2004 Witam znalazlem cos takiego http://doff.c47.net/susp.asp moze pomoze :) mi niestety nie bo jakos niemieckiego nie lubie za bardzo w szkole :twisted: Pozdrawiam Bocian. Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted July 25, 2004 Author Report Share Posted July 25, 2004 dzieki dzieki za wszystkie odpowiedzi. najbardziej dziekuje CyberKozie :wink: skonstruowalem tlumik jego autorstwa i tlumi az milo. nie tylko ja to zauwazylem. jedyny problem to przytwierdzic tlumik tak zeby sie nie telepal. zrobilem jeden taki jak Kozy a drugi w sumie to samo tylko z pierscieniem szerokim 20mm a cienkim 8mm . w tym drugim jak wogule kulka przeleci :wink: to jest duuuzo bardziej efektywny. polecam ta konstrukcje. pozdro Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted July 29, 2004 Report Share Posted July 29, 2004 Cała przyjemność po mojej stronie. Cieszę się że mogłem pomóc :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts