spet Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Witam ! Kupiłem niedawno plecak Molle II Patrol Pack SDS. Coś tam w nim grzebałem i znalazłem to : Ktoś wie co to jest ? Do czego to służy ? Jak się tego używa ? Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Mierzysz za pomocą tego ile przebyłeś km. Na specopsie jest gdzieś dokładny opis jak z tego korzystać. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 (edited) Pace counter. Co 100 metrów przesuwać jeden koralik. Gdy dojdziesz do 1000 metrów, przesuwasz jeden koralik z drugiego końca i zaczynasz liczyć od nowa. Można się bez tego obejść, jednak jest o wiele łatwiej w pace counterem gdy chodzisz na określone odległości w nocy, gdzie nie możesz ocenić dokładnie dystansu lub nawigować z pomocą obiektów w otoczeniu. Bardzo poręczne gdy chodzisz na azymut w ciągu dnia i musisz ominąć przeszkodę (np. staw, budynek itp). Aby zaoszczędzić kasę, można wykonać taki samemu (wystarczy kawałek para corda oraz kilka koralików w "taktycznych" barwach). Aby nie zgubić, najlepiej przypiąć do kurtki (brytyjskie nadają się do tego - mają guziki, szlufki itp.). Edited August 30, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 O właśnie, dzięki za przypomnienie, zasady działania. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Pace counter.Krokomierz ;) Quote Link to post Share on other sites
spet Posted August 30, 2009 Author Report Share Posted August 30, 2009 Ok, dzięki wam ;). Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 (edited) Krokomierz ;) Tego słowa potrzebowałam. :) Dziękuję. Edited August 30, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Zasada działania krokomierza jest prosta: 1. ok 66 par kroków stanowi ok 100 m (każdy może "skalibrować" się sam) 2. Podciągasz wszystkie czaszki lub paciorki do góry. 3. Po przejściu pierwszej "setki", na dół leci jeden z 9-ciu ... itd do końca 4. Po 10-tej "setce", 9 idzie do góry, a jeden z czterech do dołu. 5. I tak dalej do 5 km DZIAŁA BEZ BATERII ... :) Opis z gunsmokearmyshop.com w dziale marpat zone. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 To jest arafatka. Nosi się to na głowie, można zasłonić twarz. Pomaga upodobnić ci się do lokalsów, w pewnych rejonach świata oczywiście. Szczegółowy sposób wiązania TUTAJ (użytkownik mm, hasło mm). Mistrz drugiego planu strikes back ;) Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Mistrz drugiego planu strikes back ;) Beat this. Bez hasła, bez loginu i działa. :D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Beat this. Bez hasła, bez loginu i działa. :DTaaaa, a zgodę od właściciela z MM dostałaś? Quote Link to post Share on other sites
mer Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Taaaa, a zgodę od właściciela z MM dostałaś? Nope. Tak jak większość fot w necie. (Wiem, żaden z tego argument). Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Rączki szanownej dobrodziejki ucałuję niebawem... jakże mogłem zapomnieć, widocznie moron dotyczy i mnie... ;) Quote Link to post Share on other sites
el Dario Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Podpinam się pod temat aby nie tworzyć nowego. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co to jest za plecak? Niestety brak widocznych pieczątek https://picasaweb.google.com/106375072067821950322/JakiToPlecak?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMuBvMD_7IyxkAE&feat=directlink Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts