Jinrei Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 Witam. Jakiś czas temu zakupiłem rk-05. http://www.taiwangun.com/shop,show,265 Wszystko było ok, aż do dziś (Pierwsza większa akcja, wcześniej karabinek trochę przestrzelony w domu). Po oddaniu kilku strzałów, broń po prostu przestała się odzywać (najpierw kilka suchych strzałów, a następnie całkowita cisza). Myślałem, że w niewyjaśniony sposób padła mi bateria, lecz niestety na Cymie kolegi działa poprawnie. Kable? Bezpiecznik? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 Być może bezpiecznik, tłok się zablokował. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 15, 2009 Author Report Share Posted September 15, 2009 Ok dzięki. Czyli podejrzewam, że czeka mnie wysyłka na gwarancję;/ a czym to mogło być spowodowane? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 Nie wiem czy tam są bezpieczniki, jeśli tak to zobacz czy się nie spalił. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 15, 2009 Author Report Share Posted September 15, 2009 Ok dzięki. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
ugoczukwe Posted September 15, 2009 Report Share Posted September 15, 2009 Witam. Jakiś czas temu zakupiłem rk-05. http://www.taiwangun.com/shop,show,265 Wszystko było ok, aż do dziś (Pierwsza większa akcja, wcześniej karabinek trochę przestrzelony w domu). Po oddaniu kilku strzałów, broń po prostu przestała się odzywać (najpierw kilka suchych strzałów, a następnie całkowita cisza). Myślałem, że w niewyjaśniony sposób padła mi bateria, lecz niestety na Cymie kolegi działa poprawnie. Kable? Bezpiecznik? Ja z moją repliką miałem ten sam problem. Kupiłem na taiwangun'ie PJ4 RIS II generacji JG i po kilku dniach replika przestała strzelać, bateria była w porządku. Wysłałem ją na gwarancję i okazało się, że to właśnie bezpiecznik się spalił. Wymień bezpiecznik i sprawdź czy działa poprawnie (powinno). :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Kilka suchych strzałów i cisza? Sprawdź bezpiecznik, bo po moich ostatnich przeżyciach podejrzewam zacinkę kulek w lufie --> rozwalony tłok. ;) Quote Link to post Share on other sites
wertunio Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 miałem to samo, zmiana okablowania wszystko załatwiła, przeczyścić styki też można Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 17, 2009 Author Report Share Posted September 17, 2009 Hm...tylko, że jak zacznę dłubać przy bezpieczniku itp, przepadnie mi gwarancja:) a wie ktoś jaki może być powód takiej awarii? Czy po prostu wytłumaczenie jest jedno...chińczyk:)? Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Dłubać przy bezpieczniku? Stary wyciągasz i wsadzasz nowy, gwarancję tracisz jak zerwiesz plombe z gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 @ Jinrei - za slaby bezpiecznik. Kup bezpiecznik do +18A. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 18, 2009 Author Report Share Posted September 18, 2009 Ok dzięki:) cyt z karty gwarancyjnej: "usunięcie bezpiecznika powoduje anulowanie gwarancji" Generalnie zmienić bezpiecznik nie problem, ale nie chciałbym mieć zonka w postaci anulowanej gwarancji jak coś poważnego się schrzani:) no zobaczymy, bo też średnio widzi mi się wysyłanie broni do Krakmanów na serwis skoro można to w domu naprawić:) Aha, jeszcze jedno pytanko: ma ktoś przypadkiem nieszczęście używania Cz 75D Compacta na green gas? Da się jakoś domowym sposobem zrobić coś z tą uszczelką w magazynku? Bo jak narazie magazynki moje i kumpli częściej leżą na serwisie niż w domu, a kończy się już gwarancja:/ Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Usunięcie to nie wymiana.Jakbyś wymienił w aucie opony to stracił byś Gwarancję? Na pewno byś stracił jakbś próbował bez opon jeździć Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 19, 2009 Author Report Share Posted September 19, 2009 No racja może:) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Bezpiecznik powinien być typu samochodowego pod deklem komory zamkowej. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 19, 2009 Author Report Share Posted September 19, 2009 Wiem wiem:) choć nie bardzo orientuje się w oznaczeniach, bo na bezpieczniku jest nr? 25 (25A?), bo wtedy 18A byłby chyba słabszy;>? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Jesli juz 25 amperowy Ci się sfajczył to na bank coś w giwerze jest nie w porządku. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 A jak następnym razem tego uniknąć? Zmienić kable na niskooporowe? Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 (edited) Niskooporowe kable jeszcze bardziej zwiększą natężenie prądu w obwodzie - trzeba znaleźć przyczynę tego, że ci się palą bezpieczniki ;] Próbowałeś w ogole zmieniać już ten bezpiecznik? Działa? Edited September 20, 2009 by _Mnichu Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted September 21, 2009 Author Report Share Posted September 21, 2009 No i lipa;/ trzeba będzie chyba wysłać na tą gwarancję;/ bo nie chce tam niepotrzebnie grzebać;/ Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 Niskooporowe kable jeszcze bardziej zwiększą natężenie prądu w obwodzie - trzeba znaleźć przyczynę tego, że ci się palą bezpieczniki ;] Próbowałeś w ogole zmieniać już ten bezpiecznik? Działa? Echh. Bezpiecznik się pali bo jest za duży opór. Kable stockowe mają duży opór, im mniejszy tym lepiej. Być może masz przebicie na okablowaniu, body metal, gb metal, masz zwarcie i powód jest jaki jest. Rozbierz nie ruszając dżirboxa i sprawdź dokładnie okablowanie. Jak nie znajdziesz szukaj jeszcze raz ;-) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jinrei Posted October 3, 2009 Author Report Share Posted October 3, 2009 Ok sorrki za zwłokę. Silnik był za luźno i zębatki na siebie zaszły, to spowodowało przepalenie bezpiecznika:) już jest ok:) hm...mocniejsza bateria ruszyła by to bez zaglądania do środka? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 (edited) Echh. Bezpiecznik się pali bo jest za duży opór. Kable stockowe mają duży opór, im mniejszy tym lepiej. Pozdrawiam. Polecam cofnąć się do podręcznika z fizyki z 3 klasy gimnazjum, do rozdziału: PRAWO OHMA. Pozdrawiam serdecznie Mnichu. (bezpiecznik się pali, bo jest za duży opór? buehehe, gdzieś ty to usłyszał :-F :-F ) Edited October 3, 2009 by _Mnichu Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Kable mają duży opór co nie pozwala na duży przepływ, fakt. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę moment, w którym giwera się zacina i silnik zaczyna ciągnąć kosmiczne prądy to cała elektryka sie BARDZO nagrzeje. A wtedy z definicji bezpiecznik się sfaczy. ;-) Nie chce mi się o tak późnej godzinie myśleć nad uzasadnieniem teoretycznym ale tak jest i już :-F . Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 Polecam cofnąć się do podręcznika z fizyki z 3 klasy gimnazjum, do rozdziału: PRAWO OHMA. Pozdrawiam serdecznie Mnichu. (bezpiecznik się pali, bo jest za duży opór? buehehe, gdzieś ty to usłyszał :-F :-F ) Praktyka się kłania, praktyka miszczu ;) Co nie zmienia faktu, że zgrabniej mogłem to napisać ;-) Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts