Szynszyll Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Witam Nie dawno kupiłem replika Scara od SC-01[P&J/Boyi] z taiwanguna NA początku było all ok była już na 1 strzelance i trochę w domu strzelałem w ręczniki na drążku. Ale teraz nie chce mi strzelać. Batka jest naładowana i podpięta jak zawsze a jak naciskam spust to słychać takie "suche" pykniecie i nic nie leci. Co może byc nie tak??/ Czy kulka mogła zaciąć sie w tloku ?? jeśli tak to jak ją wydostać?? Kulki to 0.25 G&G Proszę o pomoc Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Skąd ta pewność, że aku jest naładowane? Sprawdź na innym akumulatorze naładowanym, będziesz miał pewność. Quote Link to post Share on other sites
Fearie Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Albo Ci się zablokował tłok. Quote Link to post Share on other sites
Szynszyll Posted September 17, 2009 Author Report Share Posted September 17, 2009 Spr na aku kumpla i tak samo. A jeśli to ten tłok to co mam zrobić? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Zacznijmy od tego, zę nie ma czegoś takiego jak "zacięcie tłoka". Zacina się cały układ kiedy w jakimś miejscu pojawi się nadmiarowy opór na dowolnym etapie napędzania. Tak więc nie mówmy o zacięciu tłoka a całego układu. Przyczyny zacinki mogą być dwie: -elektryczna -mechaniczna Elektryczna to spalony bezpiecznik,spalone/zasyfiałe styki, obluzowanie się wtyczek, zagiecenie kabli, przebicie izolacji, upalenie izolacji na uzwojeniu silnika, przegrzanie silnika w efekcie powodujące rozmagnesowanie magnesów. Mechaniczne to uszkodzenie fizyczne zębatek, złe podkładkowanie, brak smarowania jak się patrzy, zatarcie stalowych łożysk ślizgowych, rozpadnięcie się łożysk kulkowych, strata jakiegoś zęba na tłoku, ząb wpada gdzieś i klinuje układ mechaniczny. W obu przypadkach poza wymianą bezpiecznika trzeba rozbierać GB by dojść co jest i naprawić. Quote Link to post Share on other sites
Szynszyll Posted September 19, 2009 Author Report Share Posted September 19, 2009 Dziękuję za szybko odpowiedz. Sprawdziłem woltomierzem batke i mi wyszło ok.1.2 v na oginiwo. To dobrze i jest dead ?? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 (edited) Jak na w pełni naładowaną batkę to maławo. A jak się kształtuje opór? Oczywiście obwodu a nie batki ;-) . Edited September 19, 2009 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts