Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem W Scarze SC-01[P&J/Boyi]

Recommended Posts

Witam

Nie dawno kupiłem replika Scara od SC-01[P&J/Boyi] z taiwanguna

NA początku było all ok była już na 1 strzelance i trochę w domu strzelałem w ręczniki na drążku.

Ale teraz nie chce mi strzelać. Batka jest naładowana i podpięta jak zawsze a jak naciskam spust to słychać takie "suche" pykniecie i nic nie leci.

Co może byc nie tak??/

Czy kulka mogła zaciąć sie w tloku ?? jeśli tak to jak ją wydostać??

Kulki to 0.25 G&G

Proszę o pomoc

Zacznijmy od tego, zę nie ma czegoś takiego jak "zacięcie tłoka". Zacina się cały układ kiedy w jakimś miejscu pojawi się nadmiarowy opór na dowolnym etapie napędzania. Tak więc nie mówmy o zacięciu tłoka a całego układu.

Przyczyny zacinki mogą być dwie:

-elektryczna

-mechaniczna

Elektryczna to spalony bezpiecznik,spalone/zasyfiałe styki, obluzowanie się wtyczek, zagiecenie kabli, przebicie izolacji, upalenie izolacji na uzwojeniu silnika, przegrzanie silnika w efekcie powodujące rozmagnesowanie magnesów.

Mechaniczne to uszkodzenie fizyczne zębatek, złe podkładkowanie, brak smarowania jak się patrzy, zatarcie stalowych łożysk ślizgowych, rozpadnięcie się łożysk kulkowych, strata jakiegoś zęba na tłoku, ząb wpada gdzieś i klinuje układ mechaniczny.

W obu przypadkach poza wymianą bezpiecznika trzeba rozbierać GB by dojść co jest i naprawić.