Zelber Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 Witam, wziąłem do ładowania 2 pakiety od kumpla: Intellect ni-mh 9,6v 1400 mAh Nie wiadomo co(made in china) ni-mh 8,4v 1050 mAh Oba w kształcie sticka, 2x puściłem rozładowywanie i ładowanie prądem 0,2 A. Ładowarka Raytronic C14(http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=8660) Po naładowaniu mają napięcia odpowiednio:( 9,6)10,6v i (8,4)9,5, natężenia powyżej 20 A( dokładnie nie jestem w stanie stwierdzić, 20A to max dla mojego miernika) Jednak nie są w stanie nawet poruszyć tłoka... FaQ: 1.)napięcie mierzone 2 miernikami, 2x identyczne wyniki. 2.)Nie ruszają żadnej repliki.(ledwo obracają zębatki bez tłoka) 3.)Przed ładowaniem procesorówką działały.(ładowane zwykłą wolno-ładowarką za 40 zł) Druga kwestia: Mój Firefox ni-mh 9,6v 2000 mAh- działać działa, jednak mam wrażenie, że trzyma dużo krócej niż powinien. (ładowany jak powyżej, po naładowaniu ma 11v) Orientuje się ktoś co może być tego przyczyną? Z ładowaniem li-po nie ma żadnych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 (edited) Ta chińska i intellect 1400mAh mogą już umierać ze starości, albo jedno ogniwo jest uszkodzone. Jak masz ochotę jeździć trochę po Wrocławiu, to podrzuć mi te 2 baterie i swoją, wtedy puszczę przez moją ładowarkę, może uda się reanimować... Jakby w tym intellecie było padnięte jedno ogniwo, to u mnie leży całkiem ładna sztuka na podmianę. Edited October 3, 2009 by Agata Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 3, 2009 Report Share Posted October 3, 2009 ile wchodzi w aku po naładowaniu i ile wychodzi przy rozładowaniu? pakiet moze mieć już defekt pojemnosci przez co nie ugiagnie ci spręzyny lub uszkodzenie blaszek łaczących ogniwa ( dlatego jestem przeciwny zgrzewanym ogniwom:P ) Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted October 3, 2009 Author Report Share Posted October 3, 2009 (edited) Z firefoxa wyszło 1718 mAh, czyli wychodzi na to, że ok. Wrzuciłem już ładowanie, więc zobaczymy w 2 stronę. Jednak przy dobrze spodkładowanym gb9 na m90/1 aku powinien trzymać więcej niż ~400 kulek... Edited October 3, 2009 by Zelber Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted October 4, 2009 Author Report Share Posted October 4, 2009 Trochę więcej info: Intellect odżył po ładowaniu chińska wolno-ładowarką... Firefox podłączony do ładowarki ładuje się już 24h...( 2000 mAh pojemności przy prądzie ładowania 0,2A) Chyba wina leży po stronie ładowarki... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 4, 2009 Report Share Posted October 4, 2009 powinien naładowac sie w max 14h. daj Agacie aku i niech sprawdzi co z nim jest. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 Sformowałbym go na prądem 0.3A a potem naładował tak ze 2-3A po takim strzale powinien ruszyć. Moje bateria 4300mAh ruszyła przy 8A dopiero, a było rozładowana do 0.5V na ogniwo Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted October 5, 2009 Author Report Share Posted October 5, 2009 Firefox ładowany moją procesorówką ładował się 40h, po czym go odłączyłem, w tym czasie weszło w niego... 8500mAh. Btw to wszystkie problemy z batkami zaczęły się po zmianie wolno-ładowarki na wspomnianą w 1 poście procesorówkę. Wątpliwe jest, aby 3 baterie zaczęły padać w tym samym momencie i odżywać po ładowaniu inną ładowarką. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 5, 2009 Report Share Posted October 5, 2009 dobra ładowarka :D nie ma co jeżlei pakiet 2Ah ładuje sie na 8,5 Ah :D oddaj na reklamację :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts